Allergi mot nøtter, frø og belgfrukter

Allergi mot nøtter, frø og belgfrukter er en av de vanligste allergiene i alle aldersgrupper. De fleste reagerer med milde symptomer, men alvorlige allergiske reaksjoner kan forekomme.

Hva er allergi mot nøtter, frø og belgfrukter?

Har du allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter, reagerer kroppens immunforsvar på proteiner som finnes i disse matvarene. 

Allergi mot nøtter og peanøtter er sannsynligvis den vanligste matallergien. Dette skyldes at store deler av befolkningen har pollenallergi, og at kroppen ikke klarer å skille mellom proteinene i pollen, nøtter eller peanøtter. Dette kalles kryssallergi. Mange med pollenallergi opplever derfor symptomer når de har spist peanøtter, hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter. Kryssallergi er vanligvis ufarlig og forbundet med milde symptomer. 

Primærallergi mot nøtter og peanøtter kan være forbundet med alvorlige reaksjoner, men disse er sjeldnere. Både barn og voksne kan få allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter. Ofte er dette allergi som varer livet ut. 

Ordet nøtt brukes om frukter eller frø som kan være svært ulike. En person som reagerer på én type nøtt, trenger ikke å reagere på andre typer nøtter eller frø. 

Peanøtt er en belgfrukt, og det kan forekomme kryssallergi mellom peanøtt, soyabønner, erter og lupiner, som alle tilhører belgplantefamilien.

Symptomer på allergi mot nøtter, frø og belgfrukter

De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er: 

 • kløe eller nummenhet i munn og svelg  
 • hevelser i munn og svelg  

Andre symptomer som kan forekomme er: 

 • magesmerter 
 • kvalme 
 • oppkast 
 • diaré 
 • utslett 
 • elveblest 
 • tett nese  
 • pustevansker  

I sjeldne tilfeller kan du få en alvorlig allergisk reaksjon, såkalt anafylaktisk sjokk.  

Personer som er allergiske mot nøtter, frø eller belgfrukter får som oftest en reaksjon etter kort tid. Vanligvis kommer reaksjonen fra noen minutter opptil en time etter du har spist. 

Støv fra nøtteknekking kan være nok til å utløse symptomer for noen få, men det gir svært sjelden alvorlige reaksjoner.

Utredning

Hvis du tror du er allergisk mot nøtter, frø eller belgfrukter, kan du be om en utredning hos fastlegen din. Den viktigste delen av utredningen er at dere går nøye gjennom hva du har spist og hvilke symptomer du har opplevd.  

Legen vil vurdere om det er behov for å gå videre med allergitester. Noen vil trenge en henvisning til spesialist.

Behandling og tiltak

Den viktigste behandlingen ved matallergi er å unngå og spise det du er allergisk mot. Det gjelder også mat som inneholder allergenet som ingrediens.  

Noen kan tåle allergenet når maten er varmebehandlet, som stekt, kokt eller bakt. Dette gjelder i hovedsak de som har pollenallergi med kryssreaksjon mot nøtter, peanøtt eller soya. Dette gjelder ikke for de med primærallergi.  

Noen få personer reagerer på svært små mengder av matvaren de ikke tåler. De må ta andre hensyn enn de fleste med allergi, og unngår ofte matvarer som utilsiktet kan inneholde spor av allergenet. Dette gjelder spesielt sjokoladeprodukter. Her kan det bli en del forurensning fra produkter som inneholder peanøtter og nøtter i samme produksjonslinje. Dette gjelder også produkter som er utsatt for forurensning i butikk, slik som smågodt i løsvekt.  

Hvis du skal tilberede mat både med og uten nøtter, belgfrukter eller frø, må du holde kokeutstyr, sleiver og fjøler adskilt. Dette for å unngå utilsiktet forurensning av matvarer via kjøkkenredskaper.

Medikamentell behandling 

Det er viktig å vite hvordan du skal behandle eventuelle allergiske reaksjoner, og få utskrevet nødvendige medisiner fra din lege. 

Sjekk ingredienslisten 

Merking av allergener i mat er regulert gjennom matinformasjonsforskriften (lovdata.no), som er felles for alle land i EØS-området. Forskriften stiller krav til merking av nøtter, peanøtter, soya, sesamfrø og lupin. 

Det skal være tydelig fremhevet i ingredienslisten om produktet eller retten inneholder én av disse matvarene, uansett hvor liten mengde som er tilsatt. Dette gjelder også på serveringssteder. Det skal komme frem av merkingen hvilken type nøtt produktet eller retten inneholder.  

Følgende nøtter er omfattet av merkeforskriften: 

 • mandler 
 • hasselnøtter 
 • valnøtter 
 • cashewnøtter 
 • pekannøtter 
 • pistasjnøtter 
 • paranøtter     
 • macadamianøtter 

Forskriften gjelder også produkter framstilt av slike nøtter.  

Muskat, kokosnøtt og sheanøtt er ikke omfattet av matinformasjonsforskriften, men gir svært sjelden allergisk reaksjon. 

Det er ikke pålagt å deklarere andre belgfrukter, som erter, bønner, linser og andre frø, med mindre de utgjør to prosent eller mer av matvarens totale vekt.

Hvilke matvarer kan inneholde nøtter, frø og belgfrukter?

Nøtter og peanøtter 

Det er ofte nøtter/peanøtter i brødvarer, mûsli, kjeks, kaker, desserter, iskrem, sjokolade, marsipan, nøtteoljer, supper, sauser og salater. Det er også vanlig å bruke nøtter i vegetarretter, asiatiske og orientalske retter. Pesto kan være laget på pinjekjerner, cashewnøtter eller peanøtter. Sataysaus er basert på peanøtter. 

Nøtteoljer kan inneholde små rester av nøtteprotein, og kan i sjeldne tilfeller gi reaksjon. Peanøttoljer til produksjon av for eksempel potetgull og snacks inneholder i liten grad peanøttproteiner. De fleste tåler derfor dette.  

Frø 

Frø, som sesamfrø, finnes særlig i brødvarer, vegetarretter, godteri, kjeks, hummus, sesamolje, sesammel og tahini (sesampasta). 

Soya 

Produkter som inneholder soya er vanligvis merket med soya, soyamel, miso, tempeh, edamame, soyabønner, tofu eller soyasaus. Soya forekommer blant annet i bakverk, farseprodukter, frokostblandinger, panerte retter, buljong, posteier, ulike vegetabilske retter og drikker av soya.  

Soyaolje består av fettet fra soyabønnen og er godt renset for protein. Personer med soyaallergi kan derfor bruke raffinert soyaolje. Soyalecitin er utvunnet fra soyaolje, og kan derfor også brukes ved soyaallergi. 

Lupin 

Lupinfrø og lupinmel kan finnes iblant annet noen typer brød, bakevarer, glutenfri pizza, melblandinger, vegetarprodukter og pasta. Lupin kan forårsake allergiske reaksjoner hos enkelte med peanøttallergi, men dette forekommer sjelden. 

Kostholdsråd ved allergi mot nøtter, frø og belgfrukter

Nøtter, frø og belgfrukter er gode kilder til både protein og fiber, og inneholder en rekke vitaminer og mineraler. Særlig soya er en god proteinkilde i vegetarisk kosthold. 

Selv om du utelater nøtter, frø eller belgfrukter fra kosten, kan du med en variert kost, likevel ha et fullverdig kosthold.  

I de fleste tilfeller kan du bruke vanlige oppskrifter. Nøtter og frø er ofte enkelt å sløyfe. Du kan med fordel bruke andre typer nøtter, frø, kjerner eller belgfrukter som du tåler.

Astma- og allergiforbundet

23 35 35 35

Kvardagar kl. 09:00 - 14:30

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi, eksem og andre overfølsamheitssjukdommar.

LHL Astma og allergi

22 79 90 00

Kvardagar kl. 08:30 - 12:00

Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi og eksem.

Innhaldet er levert av Helsedirektoratet, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)

Helsedirektoratet, Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO). Allergi mot nøtter, frø og belgfrukter. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 2. mai 2024 [henta tysdag 23. juli 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/sykdom/matallergi/kost-ved-notteallergi/

Sist oppdatert torsdag 2. mai 2024