Hammertå

Hammertå, eller bøyd tå, er en feilstilling i en eller flere små tær. Tåa inntar en skjev stilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet. Det er en ufarlig tilstand, men mange opplever smerte på grunn av trykk mot sko.

Symptombilde

Tåa består av tre ledd: grunnleddet innerst, midtleddet og ytterleddet. Ved hammertå er midtleddet bøyd nedover, mens grunnleddet og ytterleddet er strukket. Da kan det oppstå smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene.

Smertene utløses ofte av trykk mot hammertåa, særlig ved bruk av trange sko og ved løping. Det vil ofte være vanskelig å finne passende sko.

Hammertå er vanlig blant eldre, og er den hyppigst forekommende deformiteten i de små tærne. Tå nummer to rammes hyppigst, men tredje og fjerde tå er også deformert i noen tilfeller. Tilstanden forekommer vanligvis på begge føttene. Kvinner utgjør 75 prosent av de som får lidelsen. 

Utredning og diagnose

Diagnosen stilles ved undersøkelse hos fastlegen. Det er sjeldent nødvendig med ytterligere undersøkelser.

Behandling

Konservativ behandling

Målet med behandlingen er å lindre symptomene og bedre fotfunksjonen. Det er viktig å bruke sko som gir tilstrekkelig plass til forfoten. I tidlig fase kan tåen teipes i riktig posisjon.

Tilpassede fotsenger i skoene kan gi smertelindring. Fastlegen kan henvise til bandasjist eller ortopediingeniør dersom det er behov for fotseng.

Operasjon av hammertå

Kirurgi er kun aktuelt ved langvarige store plager hvor konservativ behandling ikke fører frem. Kirurgi innebærer risiko for komplikasjoner som infeksjon, vedvarende feilstilling i tå og smerte.

Rettigheter

Du har rett til å velge behandlingssted for alle undersøkelser og behandlinger du blir henvist for. På Velg behandlingssted vil du se at ventetidene kan variere.

Innhaldet er levert av Helse Stavanger HF

Helse Stavanger HF. Hammertå. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert tysdag 2. februar 2021 [henta onsdag 24. juli 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/sykdom/muskel-og-skjelett/hammerta/

Sist oppdatert tysdag 2. februar 2021