Vitamin D-mangel
Vitamin D-mangel betyr at kroppen har for lite D-vitamin. Alvorlig mangel på vitamin D er ganske sjeldent.
Hva er vitamin D-mangel?
Vitamin D-mangel betyr at kroppen har for lite D-vitamin. Det er vanlig å ha lave nivåer av vitamin D, spesielt i vintermånedene. Kroppen lager vitamin D når sollys treffer huden, og i vinterhalvåret er ikke sollyset sterkt nok til denne produksjonen. Alvorlig mangel på vitamin D er ganske sjeldent.
Vitamin D er viktig for at kroppen skal ta opp kalsium fra maten. Det trengs for å bygge og vedlikeholde skjelettet. Det er også visse holdepunkt for at vitamin D kan ha en svak beskyttende effekt mot dødelighet.
I de senere årene har det vært forsket mye på andre mulige helsefordeler knyttet til vitamin D, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og infeksjonssykdommer, samt symptomer som tretthet, hodepine og muskelsmerter. Imidlertid har studier som har undersøkt om tilskudd av vitamin D kan forebygge disse tilstandene stort sett ikke vist noen forebyggende effekt.
Symptomer på vitamin D-mangel
Alvorlig vitamin D-mangel kan gi rakitt hos barn. Rakitt er en tilstand som kan føre til myke og deformerte knokler. Dette er veldig sjeldent. Hos voksne kalles den tilsvarende tilstanden for osteomalasi. Disse tilstandene kan blant annet gi muskelsvakhet og smerter i beina. Utover dette gir vitamin D-mangel ikke klare symptomer.
Årsaker til vitamin D-mangel
Den vanligste årsaken til vitamin D-mangel er at du får for lite sollys på huden. I Norge er sola for svak til å gi D-vitamin i vinterhalvåret. Mangel kan også oppstå hvis du spiser lite mat som inneholder D-vitamin, eller hvis kroppen har problemer med å ta opp eller omdanne D-vitamin.
Personer med mørk hud, eldre mennesker, og de som dekker til huden med klær store deler av året, har økt risiko for mangel. Det samme gjelder personer med enkelte sykdommer, som cøliaki eller betennelsessykdommer i tarmen.
Risikofaktorer
Du har større risiko for D-vitaminmangel hvis du:
- sjelden er ute i dagslys
- har mørk hud
- bruker klær som dekker mye hud
- er eldre
- har sykdommer som gir dårlig opptak av næringsstoffer
- spiser lite matvarer som inneholder vitamin D. Eksempler er fet fisk og enkelte meieriprodukter som er tilsatt vitamin D.
Hvordan stilles diagnosen?
Vitamin D-mangel kan kartlegges ved å ta en blodprøve. Den måler nivået av vitamin D i blodet (25-hydroxyvitamin D). Vanlig brukte grenseverdier for tolkning av resultatene er:
- ≥50 nmol/l: Tilstrekkelig vitamin D-status
- 30-50 nmol/l: Utilstrekkelig vitamin D-status
- < 30 nmol/l: Vitamin D-mangel
Forebygging og behandling av vitamin D-mangel
I Norge er det anbefalt daglig inntak av vitamin D:
- 10 mikrogram (µg) per dag for barn og voksne
- 20 mikrogram (µg) per dag for eldre over 75 år
Det anbefalte inntaket er gitt for å dekke behovet for vitamin D i kroppen, inkludert mulige virkninger som måtte komme i tillegg til påvirkningen på skjelettet.
Du kan forebygge mangel ved å spise mat med vitamin D, som fet fisk, tran eller mat med tilsatt vitamin D, som margarin og enkelte typer melk. Hvis du får i deg lite av disse matvarene og hvis du er lite ute i sollys, kan tilskudd være nødvendig. Om vinteren vil mange ha behov tilskudd for å oppnå anbefalingen.
Helsedirektoratet anbefaler for eksempel at spedbarn (som ikke får morsmelkerstatning), gravide, eldre og personer med mørk hud tar vitamin D-tilskudd.
Hvis en blodprøve viser at du har lavt nivå av vitamin D, kan legen anbefale tilskudd. Noen trenger bare et vanlig kosttilskudd, mens andre kan få høyere doser i en periode. Behandlingen avhenger av hvor lavt D-vitaminnivået ditt er.
Brustad M, Meyer HE. Vitamin D - a scoping review for Nordic nutrition recommendations 2023. Food Nutr Res. 2023 Nov 13;67. doi: 10.29219/fnr.v67.10230. PMID: 38084153; PMCID: PMC10710863.