Sikkerhet for nyfødte og spedbarn

Alle nybakte foreldre er engstelige for at det skal skje noe med barnet deres. Med noen få sikkerhetstiltak kan dere få en god balanse mellom naturlig lek og utfoldelse, og sikre omgivelser både inne og ute.

Baby på stellebordet

Skader og ulykker hos nyfødte og spedbarn

Barnet er hele tiden i utvikling og kan plutselig gjøre noe du ikke er forberedt på. Risikoen for ulykker er størst når barnet går fra et utviklingstrinn til et annet. Tidspunktet for forandringene i utvikling vil variere fra barn til barn. I løpet av de første seks månedene vil barnet blant annet begynne å putte ting i munnen og å rulle seg rundt.

Noen ulykker og skader kan man ikke forhindre, men heldigvis er det mye du som voksen kan gjøre for å sikre barnets omgivelser.

Vanlige ulykker i denne aldersgruppen:

 • fall fra høyder, for eksempel stellebord
 • brannskader fra varm drikke, for eksempel kaffekopp
 • små gjenstander som setter seg fast i halsen

Hva gjør du ved skader og ulykker?

Noen ulykker og skader er ikke mulig å forhindre, og da er det viktig å vite hva du skal gjøre.

Hvis barnet faller fra høyde, får et fremmedlegeme i halsen, får bruddskader eller er nær ved å drukne, bør du observere barnet og se om barnet er våkent, og om det puster.

Ved slike alvorlige og livstruende symptomer, ring 113. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.

Lege eller legevakt kan ellers kontaktes for råd om videre oppfølging. Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente. Det er gratis å ringe.

Førstehjelp ved andre skader

Lær mer om førstehjelp og skader.

Se også 113.no – Norges offisielle nettsted for førstehjelp.

Andre forholdsregler

Husk nummeret til medisinsk nødtelefon: 1-1-3

Ved akutte forgiftninger eller forgiftningsfare, ring Giftinformasjonen på tlf. 22 59 13 00 (døgnåpen).

Sikring av hjemmet

Farlige og skarpe gjenstander

Oppbevar farlig verktøy og skarpe gjenstander på et sikkert sted. La ikke fyrstikker og lightere ligge fremme slik at barnet kan få tak i dem.

Komfyr og kjeler

Bruk komfyrvern slik at barnet ikke når opp til kjeler med varm mat, og pass på at stekeovnsdøren har barnesikring. Unngå lange duker på bordet.

Varmeovner og stikkontakter

Sjekk at varmeovner har lav overflatetemperatur. Bruk stikkontaktbeskyttere, og pass på at ledninger ikke henger løst.

Medisiner og kjemikalier

Oppbevar medisiner, vaskemidler, kjemikalier og tobakk utilgjengelig for barn. Barnesikret emballasje er ingen garanti for at barnet ikke klarer å åpne den.

Fall og høyder

Fall fra høyder kan forebygges ved å sikre trapper med grind, og ved å ha barnesikring på vinduer. Ikke la barnet være på balkongen eller verandaen uten tilsyn. Forlat aldri barnet i barnestolen, selv om det har sele på, høye barnestoler kan velte.

Plastposer

Ikke la barnet leke med plastposer, fordi posen kan tres over hodet og forårsake kvelning.

Små gjenstander

Rydd bort små gjenstander som barnet kan putte i munnen.

Trygt stell av barnet

Gå aldri fra barnet på stelleplassen eller stellebordet. Barnet kan plutselig bevege seg mer enn du er forberedt på. Ha det du trenger innen rekkevidde, og ta babyen med deg dersom du må forlate stelleplassen.

Barnehud er ømfintlig, og forbrenningsskader kan oppstå helt ned til 40 grader. Du kan forebygge ulykker ved å måle temperaturen i badevannet. Det bør ikke være varmere enn 37 grader. Pass på å ha innebygget termostat eller skåldesperre på kraner til badekar, dusj og vask.

Trygg soving og bæring

Spebarn skal sove på ryggen for å forebygge krybbedød.

Sprinklene i sprinkelsengene skal ha en avstand på maks 6 cm. Sidene skal være minst 60 cm høye fra der barnet kan stå. De samme målene gjelder lekegrind.

Hvis du bruker bæresele og sjal, sørg for at barnets ansikt ikke er tildekket, men synlig for den som bærer. Pass på at ingenting stenger for barnets nese og munn, og at luftveiene er frie.

Trygg spising

Små gjenstander kan sette seg fast i barnets hals.

Derfor bør du:

 • Ha tilsyn med barnet når det spiser, fordi det kan sette mat i halsen.
 • Være i nærheten når barnet drikker av flaske, barnet kan svelge feil.
 • Kontrollere at smokken på tåteflasken er hel og at sugedelen sitter fast i beskyttelsesbrikken.
 • Ikke ha barnet på fanget ditt når du selv drikker eller spiser noe varmt, som suppe eller kaffe.

Godt inneklima

Et godt inneklima skaper økt trivsel og bidrar til å redusere risikoen for astma, allergi og øvre luftveisinfeksjoner. Sørg for god ventilasjon og luft godt av og til. Gunstig romtemperatur er om lag 20 grader. Soveromstemperatur bør være lavere. Riktig luftfuktighet er viktig. Unngå for eksempel å tørke tøy på soverom og oppholdsrom.

Alle barn har rett til et røykfritt innemiljø for å redusere risikoen for luftveisinfeksjoner og astma.

Sikring i vogn og bil

Barnevogn

 • Kontrollér at bagen er korrekt festet til understellet.
 • Bruk refleks.
 • Bruk nett som beskytter mot insekter og at katter kommer opp i vognen.
 • Unngå å dekke til barnevognåpningen med tykke eller tette tepper.
 • Bruk sikkerhetssele i sportsvogn.
 • Barnevognen bør ha ekstra sikring mot sammenklapping.
 • Ha tilsyn med barnet enten det sover eller er våkent.

Bilsete

 • Bruk godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets størrelse og vekt.
 • Nyfødte og spedbarn skal sitte i en bakovervendt babystol. Velg en babystol som passer bilen.
 • Følg monteringsanvisningen for stolen, og sørg for at den er forsvarlig fastspent. La skulderdelen av setebeltene sitte foran skuldrene, og magedelen av beltet sitte under hoftekammen. Dette vil redusere skadene ved en eventuell kollisjon.
 • Hvis barnet skal sitte foran i bilen i et bakovervendt barnesete, skal airbagen eller kollisjonsputen alltid slås av.
 • Barn bør ikke sitte for lenge av gangen, da dette kan overbelaste barnets rygg. Ta pauser.
 • Babystolen bør byttes med en bakovervendt småbarnsstol når barnet kan sitte selv og er stort nok (vekt / lengde) for neste type bilstol.

Utendørs sommer og vinter

Sol og varme

Spedbarn bør ikke være i direkte sollys, og bør beskyttes med skygge og klær. Barnevognen skal stå i skyggen.

Når barnet er ute i solen, bør det ha på klær som beskytter godt, som tynne fargede klær og solhatt. Kroppsdeler som ikke er dekket av klær bør smøres med solkrem tilpasset barnets hud. Det anbefales ikke å bruke solkrem på babyer under 6 måneder. Bruk rikelig og velg høy faktor, minimum faktor 30. Barnet bør smøres på nytt etter 2 timer, og hvis det har badet eller svettet bort solkremen. Bruk gjerne solkrem fra en barneserie med fysisk solfilter (blir liggende utenpå huden) som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Spør om råd på apoteket.

Barn bør bruke solbriller i solen. Barns øyne slipper inn mer stråling enn voksnes, og UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen, i øyelinsen og på netthinnen.

Barn skal ikke sole seg for å bli brune. Mye av grunnlaget for utvikling av solskader legges i barneårene. Det er viktig å innføre gode solvaner tidlig, slik at det blir en naturlig del av det å oppholde seg ute.

Husk at den viktigste solbeskyttelsen er å begrense tiden i sola, særlig når sola er sterkest i timene midt på dagen om sommeren.

Sjekk UV-varsel

Sjekk UV-varsel når dere skal planlegge uteaktiviteter. Et UV-varsel sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola forventes a bli, og angis som UV-indeks (UVI). Jo høyere UVI, jo sterkere stråling. Beskyttelse er nødvendig hvis UVI er 3 eller høyere. UVI er høyere jo lenger sør du er. Tett skydekke demper UV-strålingen fra sola betraktelig. Tynne skyer og bare litt skyer demper lite. Reflekser fra underlaget øker UV-strålingen fra sola. Snø, lys sand og krusninger på sjøen reflekterer mye, mens gress reflekterer lite.

Lær barna respekt for solen, og vær gode forbilder.

Båt og vann

Forlat aldri barnet alene når det bader eller leker ved vann. Små barn kan drukne selv på 10 cm dyp. Bruk redningsvest i båt, ved lek på brygge eller ved dypt vann.

Pulk

Barn under 6 måneder er spesielt utsatt for hjernerystelse, forfrysning og overoppheting og bør ikke tas med i pulk før de er over denne alderen.

Pulk bør ikke brukes når det er kaldere enn 10 minusgrader. Hvis det er mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn det gradestokken angir.

Unngå å pakke barnet for tett inn, men sørg for at barnet ikke fryser. Et godt isolert sitteunderlag mot bunnen er viktig. Solbriller eller skibriller gir øynene en god beskyttelse mot vind og mot det sterke lyset som reflekteres fra snøen. Husk briller selv om det er overskyet. Se an terrenget og unngå hardt føre, siden risting kan føre til kvalme og oppkast. Bruk seler i henhold til pulkens bruksanvisning. Kontroller jevnlig at barnet har det bra og ta pauser ofte

Kjøp av leker og utstyr

Pass på at leker, utstyr og andre produkter er av god sikkerhetsmessig kvalitet. Se etter CE-merking på leker. Leker skal være merket hvis de ikke passer til barn under 3 år. Sjekk lekene for løse deler.

Akutt medisinsk hjelp

113

Tror du at tilstanden er farlig eller lett kan bli det, skal du straks ringe medisinsk nødtelefon 113.

Legevakt

116 117

Ring legevakten når det haster å få hjelp eller hvis fastlegen ikke er tilgjengelig.

Døgnåpent

113 – Norges offentlige nettsted for førstehjelp (04.12.2019)
Sikker hverdag: Leker og barneutstyr, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (04.12.2019)
Sikker hverdag: Trygge produkter, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (04.12.2019)
Sikring av barn i bil, Trygg trafikk (04.12.2019)
Dette sier lovverket om barn i bil, Trygg trafikk (04.12.2019)

Sisdoalu lea almmuhan Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Sikkerhet for nyfødte og spedbarn. [Interneahtta]. Oslo: Dearvvašvuođadirektoráhta; ođasmahtton 2022 juovlamánnu 9, bearjadat [vižžon 2024 suoidnemánnu 23, maŋŋebárga]. Oažžumis dáppe: https://www.helsenorge.no/se/forstehjelp/sikkerhet-for-nyfodte-og-spedbarn/

Maŋimusat ođastuvvon 2022 juovlamánnu 9, bearjadat