Gravid uke 39, 40 og 41

Denne tiden er preget av å vente på fødselen og noen kvinner blir utålmodige. Forberedelsene som kroppen din gjør den siste tiden er viktige.

Nyfødt baby etter fødsel

Livmorhalsen blir mykere og kynnerne er ukoordinerte og uregelmessige. På slutten av svangerskapet kan kynnerne komme oftere, og det kan til tider være plagsomt.

Klart til fødsel

Fosteret er nå klart til å fødes. Det tar opp næring for å ha noe å tære på under fødselen, og veier mellom 2 500 og 4 500 gram. Lengden er fra 45 til 55 centimeter.

Fødselen

Om du føder i uke 37 eller i løpet av de neste 4-5 ukene, regnes dette som normalt. Hvis svangerskapet ditt har gått 7-9 dager over termindato uten at fødselen har startet, vil helsepersonell gjøre en vurdering av deg, og i samarbeid med deg vurdere om det er nødvendig å sette fødselen din i gang.

Tegn på fødsel

Et tegn på at kroppen gjør seg klar for fødsel, er om slimproppen løsner, men dette sier ikke noe om når fødselen starter. De aller fleste legger imidlertid ikke merke til at slimproppen løsner, så dette kan være vanskelig å oppdage. En fødsel er som regel i gang dersom du har regelmessige rier.

Dersom vannet går uten at du får rier, vil som oftest riene starte av seg selv innen ett døgn. Dersom vannet går eller det renner væske som du tror kan være fostervann, skal du ta kontakt med fødestedet ditt.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort botid.

Sisdoalu lea almmuhan Helsedirektoratet

Maŋimusat ođastuvvon 2022 njukčamánnu 7, vuossárga