Nødprevensjon (angrepille)

Nødprevensjon, ofte kalt «angrepiller», har best virkning når den brukes kort tid etter ubeskyttet samleie. Det finnes tre typer angrepiller, og alle er reseptfrie.

Kvinne tar pille

​Norlevo og Levonorgestrel Norfri har best virkning dersom den brukes innen 12 timer etter et ubeskyttet samleie. Etter 72 timer er virkningen dårlig.

Ellaone kan brukes inntil 5 dager etter ubeskyttet samleie.

Nødprevensjon virker ved å hemme eller utsette eggløsningen slik at du unngår befruktning.

Hvor får jeg tak i nødprevensjon​?

Nødprevensjon kan selges både på apotek og i butikker. I butikkene er aldersgrensen for salg av nødprevensjon og alle andre medisiner 18 år. I apotekene er det ingen aldersgrense for salg av nødprevensjon.

Er du jente på 16 eller 17 og har ikke tilgang til apotek? Kontakt legevakt eller helsesykepleier for å få hjelp til å skaffe nødprevensjon.

Bruk sikker prevensjon og kondom

Nødprevensjon erstatter ikke annen prevensjon og skal bare brukes som en nødløsning. Det er bare kondom som beskytter mot overføring av kjønnssykdommer.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år blant annet få veiledning og resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Zanzu

Informasjon om sex og samliv på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk, rettet mot innvandrere og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Legemiddelverket

Sist oppdatert mandag 16. september 2019