Nødprevensjon (angrepille)

Nødprevensjon, ofte kalt angrepiller, har best virkning når den brukes kort tid etter ubeskyttet samleie. Det finnes flere typer angrepiller, og alle er reseptfrie.

Kvinne tar pille

​Ellaone og Femke kan brukes inntil 5 dager etter ubeskyttet samleie, men har best effekt om de tas så tidlig som mulig etter ubeskyttet samleie.

Nødprevensjon virker ved å hemme eller utsette eggløsningen slik at du unngår befruktning. Dersom menstruasjon er mer enn 5 dager forsinket etter bruk av angrepille bør du ta en graviditetstest.

Hvor får jeg tak i nødprevensjon​?

Nødprevensjon kan selges både på apotek og i butikker. I butikkene er aldersgrensen for salg av nødprevensjon og alle andre medisiner 18 år. I apotekene er det ingen aldersgrense for salg av nødprevensjon.

Er du jente på 16 eller 17 og har ikke tilgang til apotek? Kontakt legevakt eller helsesykepleier for å få hjelp til å skaffe nødprevensjon.

Slik bruker du angrepillen

Behandlingen består av én tablett som skal tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie eller prevensjonssvikt. Tabletten kan tas når som helst i menstruasjonssyklusen. Ved oppkast i løpet av 3 timer etter inntak bør du ta en ny tablett.

Bivirkninger av angrepillen

Vanlige bivirkninger er magesmerter, kvalme, oppkast og diare, tretthet, ømhet i brystene, blødningsforstyrrelser, hodepine og svimmelhet.

Bruk sikker prevensjon og kondom

Nødprevensjon erstatter ikke annen prevensjon og skal bare brukes som en nødløsning. Det er bare kondom som beskytter mot overføring av kjønnssykdommer.

Kobberspiral som nødprevensjon

Kobberspiral kan også fungere som nødprevensjon. Spiralen må settes inn senest fem døgn etter et ubeskyttet samleie. Dette er den sikreste metoden for nødprevensjon, og et godt alternativ hvis det er svært viktig å ikke bli gravid.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år blant annet få veiledning og resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Zanzu

Informasjon om sex og samliv på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk, rettet mot innvandrere og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Legemiddelverket

Sist oppdatert tirsdag 17. januar 2023