Spiral

Hormonspiral og kobberspiral er svært sikre prevensjonsmidler som kan vare i flere år.

Hva er spiral?

Det finnes to typer spiraler: kobberspiral og hormonspiral. Begge spiralene er laget av myk plast og har form som en T med en tråd i lange enden.

Du kan ha spiralen i tre år eller i 5-6 år, avhengig av hvilken spiral du velger.

Begge spiralene er svært sikre prevensjonsmidler og kan brukes av alle kvinner, også de som ammer.

Det anbefales ikke å bruke menskopp når du har spiral fordi det kan oppstå et vakuum som kan trekke spiralen ut.

Sette inn og fjerne spiral

Spiralen settes inn i livmorhulen av lege, helsesykepleier eller jordmor. Det anbefales å sette inn spiral i løpet av den første uka etter at menstruasjonen begynner. Mange opplever at det er litt ubehagelig å sette inn spiralen. For å gjøre innsettingen mindre ubehagelig kan du ta smertestillende en time før spiralen skal settes inn.

Spiralen må også fjernes hos lege, jordmor eller helsesykepleier. De fleste opplever selve fjerningen som smertefri.

Kobberspiral

Kobberspiralen har en kobbertråd surret rundt spiralen. Den hindrer sædcellene i å befrukte egget og reduserer muligheten for at et befruktet egg fester seg i livmoren.

Kobberspiralen inneholder ikke hormoner, og du kan ha den i fem år før den må byttes eller fjernes.

Kobberspiral koster mindre enn hormonspiral og kan kjøpes uten resept. En lege, jordmor eller helsesykepleier må sette inn kobberspiralen. Prisen på kobberspiral varierer mellom ulike apotek, og koster fra ca 550-800 kr.

Hvis du trenger nødprevensjon så er kobberspiral den sikreste metoden for å hindre graviditet. Kobberspiralen kan settes inn inntil 5 døgn (120 timer) etter et ubeskyttet samleie. Kobberspiralen kan fjernes etter syv dager, eller den kan beholdes som prevensjon i inntil fem år.

Bivirkninger

Kobberspiral passer ikke så godt for deg som har store menstruasjonsblødninger eller som er plaget med menstruasjonssmerter. Kobberspiral gir oftere kraftigere menstruasjonsblødninger, menstruasjonssmerter, økt utflod og smerter i rygg og mage.

Kobberball og kobberstav

Det finnes også kobberspiraler som ikke har den tradisjonelle T-formen: kobberball (kobberperler) og kobberstav. Disse er foreløpig lite brukt i Norge. Fordi en har lite erfaringer med bruk, er det også mindre kunnskap om hvor godt spiralene beskytter mot graviditet og om de gir mindre plager med bivirkninger enn den tradisjonelle kobberspiralen.

Hormonspiral

Hormonspiral er den meste brukte spiralen og er et sikkert prevensjonsmiddel. Hvis du plages med store menstruasjonsblødninger, er hormonspiral noe som kan anbefales. Hormonspiral inneholder kjønnshormonet gestagen, men ikke østrogen. Hormonet frigjøres gradvis fra spiralen og påvirker miljøet lokalt i livmoren. I tillegg tas hormonet opp i blodbanen gjennom slimhinne.

Det finnes ulike hormonspiraler på markedet i Norge:

Mirena og Levosert har samme hormonmengde og størrelse. Jaydess og Kyleena er litt mindre og frigjør også mindre hormoner.

Hormonspiral koster rundt 1300 kroner, i tillegg kan det koste noe å sette inn spiralen.

Bivirkninger

Hormonspiralen gir få bivirkninger, men blødningsforstyrrelser er vanlig. Sporblødninger, småblødninger eller uregelmessige blødninger er vanlige de første månedene. Dette reduseres etter 3-6 måneders bruk. Etter ett års bruk har de fleste mindre eller ingen menstruasjonsblødning.

Olafiaklinikken

Senter for rådgiving, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner ved Oslo universitetssykehus.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år få veiledning, resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Ung.no

Offentlig informasjonskanal for ungdom.

Prevensjonsguiden på flere språk

Oversikt over alle prevensjonsmidler, tilgjengelig på norsk, engelsk, urdu, polsk, somali, arabisk og tigrinja.

Zanzu

Informasjon om sex og samliv på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk, rettet mot innvandrere og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Direktoratet for medisinske produkter (DMP)

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) . Spiral. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 22. september 2021 [hentet søndag 21. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/spiral/

Sist oppdatert onsdag 22. september 2021