Omsorgen for det nyfødte barnet

Det nyfødte barnet ditt søker og trenger mye hudkontakt. Pass på kroppstemperaturen til barnet og spør helsepersonell når du lurer på noe.

Bilde av en nyfødt baby som får kroppskontakt

Gi barnet hudkontakt

Nyfødte har et naturlig behov for kroppsvarme, nærhet, trygghet og kjærlighet.

Barnet bør få hudkontakt og legges naken med forsiden mot brystet eller magen til mor i minst én time etter fødselen, så sant det er mulig. Dette gjelder også når barnet er født ved keisersnitt.

Hudkontakten har flere fordeler for mor og barn:

  • Barnet gråter mindre.
  • Barnet oppnår en stabil kroppstemperatur.
  • Tilknytningen og ammingen får en bedre start.
  • Mor slapper bedre av.

Far, partner eller en annen omsorgsperson kan også legge barnet hud mot hud for å trøste det og gi varme.

Et familievennlig føde- og barseltilbud tilrettelegger for at mor er sammen med barnet hele tiden under oppholdet på sykehuset så sant det er mulig. Som barnets far eller mors partner bør du få mulighet til å være til stede så mye som mulig.

Amming de første dagene

Naturlige instinkter og reflekser gjør at barnet søker etter brystet i løpet av de første timene etter fødselen. Helsepersonell vil hjelpe mor til en god start på ammingen ved å sørge for praktisk tilrettelegging, og ved å gi råd om behagelige ammestillinger og korrekt ammeteknikk.

Dersom amming ikke er mulig og dere gir barnet morsmelkerstatning, vil dere motta informasjon og råd om mating av barnet. Dere vil få anledning til å lære å tilberede melkeblandingen og rengjøre flasker og smokker.

Kjennetegn på trivsel hos nyfødte

​De fleste nyfødte er sunne og friske. Kjennetegn på god helse og trivsel hos et spedbarn er

  • normal hudfarge som tilsvarer barnets etnisitet
  • normal kroppstemperatur
  • at barnet tar initiativ til å die, og søker etter mors bryst
  • at barnet suger tilfredsstillende på bryst eller flaske

Barn som tisser normalt og ammer eller drikker som vanlig, er som regel ikke alvorlig syke. Barnet skal ikke virke irritabelt, slapt, apatisk eller ha utrøstelig gråt i lengre tid.

Dersom dere er bekymret for barnet deres, ta kontakt med fastlege.

Pass på kroppstemperaturen

​Et sunt spedbarn skal ha en stabil kroppstemperatur, men de regulerer ikke kroppstemperaturen som større barn. Dersom barnet har feber eller lav kroppstemperatur, observer barnet nøye og jevnlig.

Er allmenntilstanden også påvirket, bør lege kontaktes.

Ikke rist barnet

​Spedbarn er veldig sårbare, spesielt når det gjelder utvikling av hjernen. Du må for eksempel aldri riste barnet for å vekke det eller for å få det til å slutte å gråte. Da kan du skade barnet for livet.

Du trenger ikke gå alene og slite med hvordan du skal håndtere problemer med barnet. Kontakt lege eller helsestasjon, så får du hjelp.

Foreldresupport

Døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Sist oppdatert tirsdag 29. oktober 2019