Rengjøring av flasker

Hvordan rengjøre og koke (sterilisere) flasker

Tilstrekkelig rengjøring og koking (sterilisering) av flasker og tilhørende smokk og utstyr, og hygienisk tilberedning, er viktig for å forebygge infeksjoner hos barnet.

Rengjøring

  • Skyll flasker og annet utstyr etter bruk i kaldt vann.
  • Vask utstyret godt med egen kost, i varmt vann med oppvaskmiddel. Skyll godt i rennende vann.

Flaskene steriliseres ved koking eller ved bruk av sterilisator.

Koking:

  • Plassér i en kjele, og sørg for at den er helt dekket med vann.
  • Kok opp, og la koke under lokk i 5-10 minutter.
  • Husk alarm for å unngå tørrkoking.
  • Bruk av flaskesterilisator: Følg bruksanvisningen.

Tørking og oppbevaring:

  • Ha rene hender før du håndterer de steriliserte flaskene.
  • Når utstyret er kokt (sterilisert), ta det ut med en sterilisert kjøkkentang (eller pølseklype).
  • Lufttørk på et rent sted, f.eks. rent kjøkkenhåndkle.

Etter lufttørking settes utstyret sammen og oppbevares på et rent sted. Ved bruk av sterilisator, kan utstyret oppbevares i sterilisatoren til det skal brukes.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Rengjøring av flasker. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 24. november 2022 [hentet torsdag 1. mai 2025]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/alt-om-spedbarnsmat/rengjore-utstyr/