Jernmangelanemi

Har du for lite jern i kroppen, kan du utvikle jernmangelanemi. Vanlige symptomer er tretthet, svimmelhet og tung pust ved anstrengelse. Behandling med jerntabletter gir ofte bedring i løpet av kort tid.

Hvis kroppen har for lite jern, kan du utvikle en tilstand som kalles jernmangelanemi.

Symptomer på jernmangelanemi

Jernmangelanemi kan forårsake et bredt spekter av symptomer, som for eksempel:

 • tretthet
 • kortpustethet ved anstrengelse
 • svimmelhet og ørhet
 • blek hudfarge
 • sår tunge
 • uvanlig sug etter stoffer som ikke er mat, for eksempel jord, is, maling eller leire. Dette kalles pica-syndromet.
 • tynne negler som kan begynne å bøye seg oppover i kantene (skjenegler)
 • dårlig muskelytelse (du kan for eksempel ikke være i stand til å trene så lenge som vanlig)
 • restless legs syndrom - dette betyr at du har en uimotståelig trang til å bevege beina for å avlede oppmerksomheten fra ubehagelige følelser som kløe og liknende.

Hvis anemien er mild eller utvikler seg langsomt, kan det imidlertid hende du ikke har noen åpenbare symptomer.

Hva skyldes anemi?

​​​​​​​​​​​​Ved anemi mangler blodet nok røde blodlegemer (blodceller). Disse cellene frakter oksygen fra lungene til cellene rundt i kroppen. Hvis du har for få røde blodceller, vil mange av kroppens vev og organer ikke fungere så bra som de burde. Som et resultat av dette, kan du føle deg sliten, bli lett andpusten og se blek ut.

Anemi kan være forårsaket av mange ting. Den vanligste årsaken er at man mangler jern. Det er denne typen anemi vi beskriver her. Jern er et mineral som kroppen trenger for å produsere hemoglobin, et protein som transporterer oksygen i røde blodlegemer. Hvis du har for lite jern til hemoglobindannelsen, vil antallet røde blodlegemer falle. Da kan ikke blodet frakte oksygen så effektivt som det burde.

Risikofaktorer og forebygging

Kroppen din får normalt nok jern i det du spiser og drikker, samt fra gjenvinning av gamle røde blodlegemer. Enkelte forhold kan likevel gjøre at jerntilførselen blir for lav, noe som fører til anemi. Her er de vanligste årsakene:

Blodtap

Når du mister blod, mister du også jern. Du kan utvikle anemi etter plutselig blodtap (for eksempel fra en skade eller etter kirurgiske inngrep) eller mer gradvis (for eksempel fra et langsomt blødende magesår). Kvinner som har kraftig eller hyppig menstruasjon har økt risiko for å få anemi.

For lite jern i kosten

Spiser du ikke mat med nok jerninnhold kan du utvikle anemi. Gode kilder til jern er kjøtt, egg, bønner, linser, nøtter, tørket frukt, samt jern-beriket korn og brød.

Veganere, som ikke spiser noe kjøtt eller animalske produkter, har større risiko for å bli blodfattige. Det samme gjelder gravide kvinner, som kan få for lite jern til å holde tritt med økende blodvolum og behovet til det voksende fosteret. Mange kvinner trenger også mer jern når de ammer, og svært premature barn som drikker morsmelk blir også anbefalt jerntilskudd.

Dårlig opptak (absorpsjon) av jern i kroppen

Under fordøyelsen vil jern fra maten du spiser absorberes i tynntarmen og gå over i blodet. Dersom du har fjernet deler av tynntarmen, kan jernopptaket i tarmen bli dårligere. Enkelte sykdommer som Crohns sykdom og cøliaki kan forstyrre absorpsjon av jern og andre næringsstoffer. Visse legemidler kan også hindre jernopptak, slik som syrenøytraliserende og andre legemidler som reduserer magesyre. Du trenger magesyre for å omdanne vanlig jern til en form som lett absorberes av tynntarmen.

Utredning og diagnose

For å finne ut om du har jernmangelanemi, vil legen ta en blodprøve og gjøre flere tester. Legen vil spesielt se på

 • størrelsen, fargen og antallet røde blodceller
 • hvor mange nye celler som dannes
 • hemoglobinnivået i blodet
 • hvor mye jern som er i blodet og lagret i kroppen din

Legen din kan gjøre flere tester for å finne ut hvorfor du har jernmangel. For eksempel kan legen undersøke om det er skjult blod i avføringen, og om det er grunn til å undersøke øvre og nedre del av tarmen.

Det kan også være behov for å undersøke fordøyelsessystemet for å sjekke om du kan ha magesår eller kreft.

Behandling

Den vanligste behandlingen mot jernmangelanemi er å ta jerntabletter. Dette stimulerer kroppen til å produsere flere røde blodlegemer. Nye blodlegemer dannes raskt, og de fleste vil føle seg bedre etter en ukes tid.

Hemoglobinnivået vil vanligvis gå tilbake til normalverdier i løpet av to til fire måneder, men det anbefales vanligvis å ta jerntabletter ytterligere tre til seks måneder for å fylle opp kroppens jernlagre. For noen mennesker, for eksempel veganere og kvinner med hyppig eller kraftig menstruasjon​, kan det være nødvendig å ta jerntilskudd over lengre tid.

Jerntabletter bør helst tas på tom mage. Årsaken er at mange drikke- og matvarer kan hemme jernabsorpsjonen, som for eksempel te, kaffe, vin og mat rik på kalsium eller fiber. Noen legemidler – som syrenøytraliserende (antacida) og enkelte antibiotika – kan også hemme jernopptaket.

Vitamin C derimot hjelper kroppen med å omdanne jern slik at det suges opp lettere i tarmen, og mange velger derfor å ta jerntabletter sammen med appelsinjuice eller vitamin C-tilskudd.

Vanlige bivirkninger av jerntabletter er urolig mage eller forstoppelse. Det er vanlig at avføringen blir svært mørk.

Hvis jerntablettene irriterer slimhinnen i magesekken, kan du ta dem med mat. Du kan også prøve en annen type jerntablett eller en jernmikstur. Noen tar jerntabletter annen hver dag på grunn av bivirkninger. Nye studier viser at effekten er bedre enn ved daglig dosering.

Ved manglende bedring, eller hvis jerntapet er alvorlig og forverrer seg, kan du få jerninjeksjoner i stedet for tabletter. Jerninjeksjoner kan føre til alvorlige allergiske reaksjoner. Ved svært alvorlig anemi vil man behandles på sykehus med blodoverføring.

I noen tilfeller skyldes jernmangelanemi en underliggende sykdom. Du vil da trenge behandling for den også.

Prognose

Med behandling blir de fleste friske etter kort tid. Ikke alle blir bedre av daglig inntak av jerntabletter. Ved manglende effekt kan man vurdere jerninjeksjoner. I de aller alvorligste tilfellene må man behandles med blodoverføring på sykehus.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Sist oppdatert tirsdag 28. januar 2020