Sikkerhet for små barn

Alle foreldre er engstelige for at det skal skje en alvorlig ulykke med barnet deres. Det gjelder å finne en god balanse mellom naturlig lek og utfoldelse, og sikre omgivelser både inne og ute.

Barn foran vaskemaskinen

​Alle hjem og nærmiljøer er forskjellige og byr på ulike utfordringer. Det er lurt å tenke over hva som er spesielt med omgivelsene til ditt barn, i den alderen barnet er i nå. Barnets alder bestemmer hvilke forholdsregler du bør ta. Risikoen for ulykker er størst når barnet går fra et utviklingstrinn til et annet.

Sikring av hjemmet

​En del risikofaktorer i hjemmet kan enkelt fjernes eller reduseres betydelig, og det er heldigvis mye du selv kan gjøre for å sikre barnets omgivelser.

 • Oppbevar farlig verktøy og skarpe gjenstander på et sikkert sted. Ikke la fyrstikker og lightere ligge fremme slik at barnet kan få tak i dem.
 • Sjekk at varmeovner har lav overflatetemperatur. Bruk stikkontaktbeskyttere, og pass på at ledninger ikke henger løst.
 • Pass på at du oppbevarer medisiner, vaskemidler, kjemikalier og tobakk utilgjengelig for barn. Barnesikret emballasje er ingen garanti for at barnet ikke klarer å åpne den. Oppbevar alt i sin originale emballasje, slik at barnet ikke kan ta feil.
 • Fall fra høyder kan forebygges ved å sikre trapper med grind, og ved å ha barnesikring på vinduer. Ikke la barnet være på balkongen eller verandaen uten tilsyn.
 • Lær barnet å ikke spise planter og sopp uten å ha snakket med en voksen. Ved akutte forgiftninger eller forgiftningsfare, ring Giftinformasjonen på tlf. 22 59 13 00 (døgnåpen).

Sikring i bil

​Det er påbudt å sikre barn riktig i bil.

 • Bruk godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets størrelse og vekt.
 • Det anbefales at barnet sitter i bakovervendt barnestol til de er 4 år.
 • Sitter barnet foran i bilen i et bakovervendt barnesete, skal airbagen eller kollisjonsputen alltid slås av. For å sitte forovervendt i forsete, anbefales det å slå av airbagen frem til barnet er 140 cm høyt. Kollisjonsputen er konstruert for å beskytte en voksen person. Følg monteringsanvisningen for barnestolen og sørg for at den er forsvarlig fastspent.
 • La skulderdelen av bilbeltet sitte foran skuldrene, og magedelen av bilbeltet sitte under hoftekammen . Dette vil redusere skadene ved en eventuell kollisjon.

Utendørs sommer og vinter

Sol og varme

Barn skal ikke sole seg for å bli brune. Mye av grunnlaget for utvikling av solskader legges i barneårene. Det er viktig å innføre gode solvaner tidlig, slik at det blir en naturlig del av det å oppholde seg ute.

Barn bør bruke solbriller i solen. Barns øyne slipper inn mer stråling enn voksnes, og UV-stråling i store doser kan forårsake skader på hornhinnen, i øyelinsen og på netthinnen.

Når barnet er ute i solen, bør det ha på klær som beskytter godt, som tynne fargede klær og solhatt. Kroppsdeler som ikke er dekket av klær bør smøres med rikelig solkrem av høy faktor.

Midt på dagen om sommeren bør du bruke solfaktor 15 eller mer. Påfør solkrem med jevne mellomrom og etter bading.

Husk at barn har godt av pauser fra solen, så søk til skygge innimellom og lek der. Bruk gjerne solkrem fra en barneserie med fysisk solfilter som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Spør om råd på apoteket.

Lær barna respekt for solen, og vær gode forbilder!

Pulk

Pulk bør ikke brukes når det er kaldere enn 10 minusgrader. Unngå å pakke barnet for tett inn, men sørg for at barnet ikke fryser. Se an terrenget og unngå hardt føre, siden risting kan føre til kvalme og oppkast. Kontroller jevnlig at barnet har det bra og ta pauser ofte.

Svømming og båt

For å hindre farlige situasjoner i nærheten av vann, er det viktig at du lar barnet bli fortrolig med vann så tidlig som mulig. Lær barnet å svømme, og ha tilsyn med barnet til du vet det er en trygg svømmer.

Bruk redningsvest i båt, ved lek på brygge og ved dypt vann.

Sport

For å unngå skader ved ulike sportsaktiviteter, bør du:

 • bruke egnet sikkerhetsutstyr på barnet – for eksempel i slalåmbakken.
 • være nøye med at utstyret er tilpasset barnet.
 • tilpasse aktivitetens vanskelighetsgrad etter barnets ferdigheter.
 • sørge for at barnet får god opplæring i aktiviteten, slik at det opplever mestring.

Trampoline

Når du monterer trampolinen, er det viktig å følge bruksanvisningen. Sett den på et rett, og helst mykt, underlag, og bruk sikkerhetsnett og polstring eller kantmatte rundt trampolinen. Unngå å hoppe på trampolinen når den er våt.

Voksne bør være til stede når trampolinen brukes, og du bør lage regler for hvordan barna bruker den. Faren for skader øker når flere hopper samtidig.

Sykling

Barn bør ikke sykle alene i trafikken før de er 10–12 år gamle. Sykkelen må være tilpasset barnets størrelse og ferdigheter. Sykkelen skal ha brems på både forhjul og bakhjul. Sjekk at de virker.

Bruk alltid sykkelhjelm for sikker sykling. Tren på å sykle sammen med barnet, og gå og sykle skoleveien sammen med det. Bruk refleks, gjerne refleksvest, og vurder trafikkmiljøet der dere bor og hvor godt barnet behersker syklingen før du lar det sykle alene.

Leker

​Når du kjøper leker, utstyr og andre produkter, pass på at de er av god sikkerhetsmessig kvalitet. De bør være solide, passe barnets alder og utviklingstrinn, samt ha merking og bruksanvisning på et forståelig språk. Se etter CE-merking på leker.

Ved skader og ulykker

​Noen ulykker og skader er ikke mulig å forhindre, og da er det viktig å vite hva du skal gjøre.

Hvis barnet faller fra høyde, får et fremmedlegeme i halsen, får bruddskader eller er nær ved å drukne, bør du observere barnet og se om barnet er våkent, og om det puster.

Hvis barnet ikke puster, start hjerte- og lungeredning. Hvis barnet puster, men ikke er våkent, legg det i stabilt sideleie. Ved slike alvorlige og livstruende symptomer, ring 113. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.

Lege eller legevakt kan ellers kontaktes for råd om videre oppfølging. Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente. Det er gratis å ringe.

Førstehjelp ved andre skader

Lær mer om førstehjelp og skader.

Se også 113.no – Norges offisielle nettsted for førstehjelp.

Andre forholdsregler

Lær barna nummeret til medisinsk nødtelefon: 1-1-3

Denne sangen lærer mange i barnehagen, og kan være huskehjelp.

BÆ-BU-BÆ-BU-SANGEN

(Melodi: Hvis dine ører henger ned)

En brann er ikke tull
Du må ringe 1-1-0
Har du fått en tyv på do
Må du ringe 1-1-2
Har du veldig vondt et sted
Må du ringe 1-1-3
Det er lett å huske det!

Kilde: Idébank for småbarnsforeldre og Alfabetika.no

Akutt medisinsk hjelp

113

Tror du at tilstanden er farlig eller lett kan bli det, skal du straks ringe medisinsk nødtelefon 113.

Legevakt

116 117

Ring legevakten når det haster å få hjelp eller hvis fastlegen ikke er tilgjengelig.

Døgnåpent

113 – Norges offentlige nettsted for førstehjelp (04.12.2019)
Sikker hverdag: Leker og barneutstyr, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (04.12.2019)
Sikker hverdag: Trygge produkter, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (04.12.2019)
Sikring av barn i bil, Trygg trafikk (04.12.2019)
Dette sier lovverket om barn i bil, Trygg trafikk (04.12.2019)
Barn på sykkel, Trygg trafikk (04.12.2019)
Badevettreglene, Sjøfartsdirektoratet (04.12.2019)

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Sist oppdatert mandag 8. juli 2019