Ømme bryster

Ømme og smertefulle bryster kan være ubehagelig, og det er ikke alltid mulig å finne årsaken. Smertene går ofte over av seg selv, men det finnes også behandling som kan hjelpe.

Smerter i brystene kalles også mastalgi. Det er svært vanlig. Det er normalt at brystene føles ømme til bestemte tider, slik som rett før menstruasjon og tidlig i graviditet. Dette skyldes normale hormonforandringer i kroppen.

Hvis smertene er så sterke at det går utover livskvaliteten din, bør du søke hjelp hos lege.

Hvorfor får jeg smertefulle og ømme bryster?

Det finnes to hovedtyper av smerter i brystene, sykliske smerter og ikke-sykliske smerter.

Sykliske smerter

Sykliske smerter er smerter som varierer i takt med menstruasjonssyklus. Slike smerter er veldig vanlige, og er verst like før menstruasjonen.

Ikke-sykliske smerter

Smerter som ikke sammenfaller med menstruasjonssyklus kalles ikke-sykliske smerter. Plagene kan komme og gå, eller i enkelte tilfeller, være konstante. Det er ofte ingen åpenbar årsak til disse smertene, men noen ganger kan lokal smerte være forårsaket av brystbetennelse (mastitt). Da vil du ha feber i tillegg. Brystbetennelse kan behandles med antibiotika.

Ømme bryster er ikke et vanlig symptom på brystkreft

Mange bekymrer seg for at smertefulle bryster betyr at de har brystkreft, men ømme, smertefulle bryster er ikke et vanlig symptom på brystkreft. Færre enn 1 av 10 kvinner med brystkreft har smerter som viktigste symptom.

De vanligste symptomene på brystkreft er kul(er) eller hevelse i brystet og/eller i armhulen, inndragning eller søkk i huden, hudforandringer eller sår som ikke vil gro. Noen får utsondring av uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten.

Bestill time hos legen dersom du har:

  • sekresjon fra brystvortene
  • tegn på infeksjon som rødhet, puss eller feber
  • kul eller hevelse i brystet og/eller i armhulen

Ved behov blir du henvist til en spesialist for videre undersøkelser.

Symptomer på smertefulle bryster

​Sykliske smerter i brystene kan begynne opptil to uker før menstruasjonen. Smertene kan tilta helt til menstruasjonen begynner, og deretter bli bedre.

Ikke-sykliske smerter kan være skarpe og brennende. De kan komme og gå eller være der hele tiden. Noen har smerter i bare ett bryst.

Behandling av ømme bryster

Har du behov for behandling, finnes det flere behandlingstyper å velge mellom. Ikke alle er like godt dokumentert. Dersom smertene er moderate og ikke har noen åpenbar årsak, trenger du ikke behandling.

Selvhjelp

For noen hjelper det med et så enkelt råd som en godt tilpasset BH med god støtte.

Andre prøver dietter med lite salt og lite koffein, vitaminpiller eller kosttilskudd mot smertene. Det finnes imidlertid ingen god dokumentasjon på at dette virker.

Det er heller ikke dokumentert at det hjelper å ta vitamin B-6 (også kalt pyridoksin) eller vitamin E. Inntak av vitamin B-6 over lang tid kan være skadelig. Noen kvinner kan fortelle at nattlysoljeekstrakt kan hjelpe.

Smertestillende gel eller krem (lotion)

Erfaring kan tyde på at smertestillende gel eller lotion fungerer godt mot smertene, og det er trygt å bruke. Disse gelene inneholder smertestillende legemidler som kalles ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs). En type NSAID, diklofenak, hjelper omtrent halvparten av kvinnene. Men disse legemidlene kan ha bivirkninger. Huden kan klø eller bli rød og få blemmer.

Diklofenak gel kan kjøpes på apoteket. Andre tilgjengelige NSAIDs er ibuprofen og ketoprofen gel. Disse produktene bør ikke anvendes av gravide eller ammende.

Smertestillende tabletter

Reseptfrie legemidler som paracetamol eller ibuprofen kan hjelpe. Tablettene kan tas tre–fire ganger per døgn om nødvendig.

Før du tar smertestillende tabletter, må du forsikre deg om at smertene ikke skyldes graviditet. Ved graviditet bør man generelt ha høy terskel for å bruke legemidler. Noen legemidler skal man ikke ta i det hele tatt.

Hormonbehandling

Ved svært plagsomme og langvarige brystsmerter, kan legen anbefale å ta hormonregulerende midler (tamoksifen, bromokriptin og danazol) for å redusere smertene. Disse legemidlene er reseptbelagte og kan ofte gi bivirkninger.

Mulige bivirkninger ved hormonpreparatet danazol er vektøkning, dypere stemme, kraftige menstruasjoner og muskelkramper. Du kan kanskje unngå disse bivirkningene dersom du tar en liten dose to uker før menstruasjonen, i stedet for å ta dem kontinuerlig.

Hvordan går det med meg?

Smerter i brystene forsvinner ofte av seg selv uten behandling, men det kan variere fra person til person.

Ikke-sykliske smerter synes å gå over av seg selv oftere enn sykliske smerter. 8 av 10 kvinner med en eller annen type smerter i brystene velger bort aktiv behandling og lever med plagene som de er.

Smerter i brystene hos kvinner – mastalgi. Helsebiblioteket, 2020.

Breast pain (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2022.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Ømme bryster. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert tirsdag 28. januar 2020 [hentet onsdag 24. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/hormoner/omme-bryster/

Sist oppdatert tirsdag 28. januar 2020