Vorter

Vorter er ufarlige og går ofte bort av seg selv, men hos noen forsvinner de ikke uten behandling.

Vorter er stort sett ufarlige, men kan være sjenerende.

Oppsummering

Vorter (verrucae) er utvekster på huden og skyldes ulike typer vortevirus. 

Vorter er mer vanlig hos barn enn voksne fordi mange blir immune mot viruset med årene. Barna smitter hverandre gjennom hverdagslig kontakt, og smitte er derfor vanskelig å forbygge.

Fotvorter smitter vanligvis i fellesdusjer og garderober, som for eksempel i svømmehaller og treningssentre.

Symptombilde

Vorter er ofte hudfargete, harde og har en ujevn overflate. I noen tilfeller kan de være mørke og ha en jevn overflate.

Vorter er som regel ufarlige og smertefrie, men mange synes de er kosmetisk skjemmende. Noen vorter kan imidlertid gi ubehag, spesielt vorter under fotbladet kan være vonde å gå på.

Behandling

Dersom vortene ikke plager deg, kan du vente til de forsvinner av seg selv. Dette kan imidlertid ta måneder og noen ganger år.

Behandling kan bidra til at vortene forsvinner raskere, men de kan være vanskelig å behandle. Vi vet ikke sikkert hvilken behandling som fungerer best, og mange må prøve flere typer. Behandlingen tar ofte to til tre måneder før den begynner å virke.

Her er noen behandlinger du kan prøve:

Salisylsyre

Salisylsyre finnes som et liniment (legemiddel i flytende form) som pensles på vortene hver dag, og det dannes en film over vorten. Når du bruker salisylsyre, bør du forsiktig skrape bort vorten med en fil en gang i uken. Salisylsyre kan irritere huden rundt vorten.

Duct tape (industriteip)

Du kan prøve å dekke vorten med kraftig teip. Vi vet ikke sikkert hvorfor denne behandlingen hjelper, men det kan være at teipen hindrer oksygen til vorten, så den dør. Etter en uke tar du av teipen og skraper bort vorten med en fil. Deretter setter du på ny teip igjen. Begynner teipen å løsne før en uke er gått, må den skiftes ut.

Frysebehandling (kryobehandling)

Fastlegen kan fryse vorten din i 10 til 30 sekunder ved å bruke flytende nitrogen.

Det finnes også spraybokser med frysemiddel som kan kjøpes på apoteket. Sprayboksfrysing gir ikke samme fryseeffekt som behandling hos lege, og er dårlig dokumentert.

Frysing kan være smertefullt og medføre blemmer og i sjeldne tilfeller arr.

Sølvnitrat

Sølvnitrat er et etsende middel som finnes i en lapisstift. Spissen vætes før den presses mot vorten.

Vorter som er vanskelige å bli kvitt eller kommer tilbake

Har du problemer med tilbakevendende vorter, bør du alltid bruke rene håndklær og unngå at hendene er våte lengre enn nødvendig.

Dersom annen behandling ikke har virket eller hvis vorten stadig kommer tilbake, finnes det andre typer behandlinger du kan prøve.

Behandling med legemidler

Canthacur (cantharidin) må spesialimportertes og håndteres av lege. Det er et liniment som pensles på vorten og dekkes med tape. Behandlingen kan gjentas etter 2-3 uker.

Canthacur er smertefritt å påføre, men det kan oppstå blemme etter 2-24 timer som kan gjøre vondt. Da kan dufjerne tapen og skyller med vann.

Imiquimod er en krem ​​som du smører på vorten en gang om dagen. Behandlingen er reseptbelagt og skal brukes i to til seks uker.

Mange har god effekt av behandlingen, men den kan gi bivirkninger som kløe, hevelse og smerte. Noen kan også få influensalignende symptomer og smerter.

Kirurgi

Kirurgi, enten med skalpell eller laser, fjerner effektivt vorter, men vortene har en tendens til å komme tilbake etter operasjonen. Leger anbefaler derfor forebyggende behandling etter operasjonen, som for eksempel imiquimod-krem.

Injiseringer

Injiseringer av et stoff som kalles Candida antigen i vorten kan bidra både til at vorten forsvinner og forebygge tilbakefall. Behandlingen er ikke vanlig i Norge.

Vortebehandling ved svekket immunforsvar

Personer med svekket immunforsvar er mer utsatt for at vortene kan utvikle seg til hudkreft og trenger derfor rask behandling. Det er vanlig å anbefale behandling med Imiquimod-krem.

Har du mange vorter, kan du trenge legemiddelbehandling som hjelper huden å hele raskere.

Vorter i ansikt og nakke

​Vorter i ansiktet, nakke og lepper er kjent som filiforme-vorter og behandles vanligvis med frysing eller kirurgi.

Dersom du velger operasjon, vil du få lokalbedøvelse.

Imiquimod-krem etter inngrepet kan noen ganger anbefales som forebyggende behandling.

Prognose

Vorter forsvinner ofte av seg selv uten behandling, men behandling gir ofte raskere resultat. Du må kanskje prøve flere typer behandling før du oppnår effekt.

Vorter. Helsebiblioteket.no, 2021.

Warts (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2022.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Vorter. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 5. mars 2021 [hentet torsdag 25. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/hud-og-har/vorter/

Sist oppdatert fredag 5. mars 2021