Flåttbitt og Borreliose

Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og Europa. Sykdommen skyldes en gruppe bakterier som heter Borrelia-bakterier som smitter via flåttbitt, og som kan gi infeksjon hos både dyr og mennesker.

Hva er borreliose?

Borreliose er en infeksjons-sykdom som spres ved flåttbitt. Flått er små blodsugende parasitter i edderkoppfamilien. Noen ganger suger de blod fra mennesker. Skogflåtten, som er vanligst i Norge, trives best på steder med tett vegetasjon og skygge (høyt gress, busker/kratt etc). Det er også vanlig å finne flått i hager og i parker i byområder. 

Smitteoverføring

En del flått inneholder bakterier eller virus, som kan overføres til mennesker ved flåttbitt. Det er bakterien Borrelia Burgdorferi som oftest gjør deg syk.  Man anslår at 496 personer fikk alvorlig infeksjon på grunn av borreliabakterier i Norge i 2022.

Hvordan fjerne flått

Oppdager du en flått på huden, må du å fjerne den så fort som mulig. Bruk gjerne en pinsett eller flåttfjerner. Hvis du ikke har det: bruk fingrene/neglene. Ta tak så nærme huden som mulig og dra rett ut.Vask gjerne området med såpe og vann.

Hvis flåtten fjernes før 24 timer er gått, er det mye mindre sannsynlig med smitteoverføring.

Symptomer på borreliose

Utslett - Erytema migrans

Det vanligste og ofte eneste symptomet på en borreliose er et rødlig utslett som vokser utover bittstedet.

Utslettet Erytema migrans er vanligvis større enn 5 cm og oppstår vanligst 3-30  dager etter et flåttbitt. Farge og form kan variere mye. Ikke alle får det «klassiske» utslettet med en tydelig rød ring.

Noen får i tillegg til utslettet også milde allmensymptomer som:

 • slapphet
 • hodepine
 • muskel- og leddsmerter
 • hovne lymfeknuter 

Feber er ikke så vanlig ved borreliose.

Legene behandler deg ut ifra sykehistorie kombinert med mistenkelig utslett. Det er ikke nødvendig å ta blodprøver. Kun halvparten av pasientene med ubehandlet Erytema migrans vil få utslag på blodprøve når de oppsøker lege. Erytema migrans behandles med penicillin.

Utbredt borreliose

Dersom man ikke behandler utslettet, er det en liten risiko for at infeksjonen kan spre seg. Det kan den også gjøre uten at det kommer utslett først. Ca.5-10% av alle som får borreliose i Norge får en mer utbredt infeksjon.

Det vanligste er borreliainfeksjon i nervesystemet (nevroborreliose). 

Symptomer på nevroborreliose:

 • Ansiktslammelse (facialis parese)
 • Betydelige nervesmerter i nakken eller ryggen, eller utstrålende nervesmerter i arm, bein eller som et «belte fra ryggen til magen.
 • Nedsatt kraft/lammelser i armer/bein.
 • Følelsesendringer i huden i samme område som nervesmertene.
 • Influensalignende symptomer som hodepine, lysskyhet, nakkestivhet, muskel- og leddsmerte og sykdomsfølelse

Ved mistanke om nevroborreliose skal det tas både blodprøve og spinalvæske-prøve.

Borrelia-bakterier kan også gi infeksjon i :

 • ledd (borrelia artritt)
 • hjertet (borrelia karditt)
 • øyet

Hvis det er mistanke om at infeksjonen har spredd seg skal man henvises til spesialist på sykehus for utredning.

Forebygging av borreliose

Er du ute i områder i skogen eller i hagen hvor det kan være mye flått, bør du vurdere å gå med lange ermer og bukser med sokkene utenpå. Bruk gjerne flått/myggmiddel. Lyse klær kan gjøre det enklere å finne og fjerne flått.

Har du vært i et område der det kan være flått, bør du se over huden din før du legger deg, særlig i hudfolder og hårete områder. Husk hodebunn hos barn

Flåttnymfen er omtrent på størrelse med et valmuefrø, og kan være vanskelige å få øye på. Voksen flått som er fulle av blod er større, og kan komme helt opp i størrelse med en kaffebønne.

Behandling av borreliose

I Norge gis ikke antibiotika ved flåttbitt alene fordi risikoen for å bli syk er liten, ca. 2%. Først ved utslett eller påvist utbredt borreliose, vil legen  rekvirere antibiotika. 

Anbefalt behandling for Erytema migrans (Borreliose utslett) er penicillintabletter i 10 dager. Ved penicillinallergi gis doksysyklin til voksne og azitromycin til barn.

Utbredt borreliose (nevroborreliose, borrelia artritt etc) skal behandles med et mer bredspektret antibiotikum. Vanligvis doksysyklin tabletter.

Prognose ved borreliose

Hvis borreliose behandles tidlig, er sjansen god for at du blir helt frisk. Går ikke symptomene over etter å ha tatt antibiotika, vil du sannsynligvis måtte ta dem lenger eller bytter til en annen type antibiotika. Et svært lite antall mennesker som ikke får behandling, får kroniske skader i nervesystemet. Dette kan påvirke kraft og koordinasjon i kroppen.

Omtrent 1 av 10 personer som får borreliaartritt, har fortsatt hovne og smertefulle ledd i måneder eller år etter behandling. Men dette gir seg som regel etter noe tid. Enkelte får smerter og tretthet som kan vare i måneder, selv om de har blitt behandlet.

Flåttbitt og borreliose. Helsebiblioteket.no, 2023.

Lyme disease (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2021.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Flåttbitt og Borreliose. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 20. desember 2023 [hentet søndag 16. juni 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/infeksjon-og-betennelse/borreliose/

Sist oppdatert onsdag 20. desember 2023