Shigellose

Shigellose en bakteriell sykdom som hovedsakelig rammer tykktarmen og gir diaré, ofte med blod. Shigellose kalles også bakteriell dysenteri.

Symptomer på shigellose

Shigellose er en mage-tarm-infeksjon som er forårsaket av shigella-bakterier. Symptomene starter ofte 1 til 3 dager etter smitteoverføring har skjedd, og inkluderer diaré, feber og magesmerter. Graden av symptomer varierer fra person til person.

Vanligvis går infeksjonen over av seg selv, men noen, som de med redusert immunforsvar, kan utvikle alvorlig sykdom og ha behov for innleggelse og behandling på sykehus. 

Smittemåte

Shigellose smitter lett. Bakterien finnes i avføringen, og kan overføres fra person til person ved direkte kontakt med en smittet person, eller indirekte via forurenset mat eller vann.

Oral- og analsex gir økt risiko for smitte. Smitte kan også skje via hender, rimming (slikke anus) og ved deling av sexleketøy.  

Personer med shigellose er mest smittsomme så lenge de har diaré, men kan være smittsomme noen uker etter opphør av symptomer.

Behandling av shigellose

Hos de fleste går infeksjonen over av seg selv uten behandling. Det viktigste er å få i seg rikelig med væske for å unngå dehydrering. Behandling med antibiotika kan være nødvendig ved mer alvorlig forløp, og for å redusere symptomer og risiko for smittespredning. Shigellose er blitt vanskeligere å behandle de siste årene fordi noen typer shigellabakterier har utviklet antibiotikaresistens. 

Risikofaktorer og forebygging

Du kan redusere risikoen for å bli smittet ved å:  

  • vaske hender, genitalier og anus med såpe og vann, eller dusj før og etter du har sex 
  • bruke kondom og bytte kondom mellom anal- og oralsex
  • unngå deling av sexleketøy
  • bruke slikkelapp over anus eller unngå å slikke huden nær anus (rimming)
  • vaske hender etter du har tatt på sexleketøy, kondomer eller andre ting som har vært i kontakt med genitalier og anus 

Du kan unngå å smitte andre når du har shigellose ved å:

  • unngå sex så lenge du har diaré, og i inntil 7 dager etter du ble symptomfri
  • unngå å lage mat til andre mens du har symptomer 
  • vaske hender før du håndterer mat og etter toalettbesøk
  • bruke egne håndklær
  • holde deg hjemme fra jobb inntil du er symptomfri (gjelder spesielt hvis du håndterer/serverer mat eller jobber med sårbare pasienter - følg rådene fra din lege om når du kan returnere til jobb)

Informer sexpartnere hvis du er smittet 

Får du påvist shigellose, bør du informere din(e) sexpartner(e) slik at de kan følge med på symptomer i inntil 7 dager etter siste gang dere hadde sex.

Så lenge sexpartner er frisk, trenger hen ikke foreta seg noe. Ved utvikling av symptomer, bør hen følge rådene for å unngå å smitte andre og ta kontakt med sin lege for eventuell prøvetaking.

Innholdet er levert av Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet. Shigellose. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert tirsdag 13. februar 2024 [hentet søndag 14. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/kjonnssykdommer/shigellose/

Sist oppdatert tirsdag 13. februar 2024