Livmorhalsprøve (celleprøve fra livmorhalsen)

En livmorhalsprøve (celleprøve) kan avsløre celleforandringer som kan lede til livmorhalskreft. Ved alvorlige celleforandringer gjør legen en kolposkopi.

​Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og du kan unngå livmorhalskreft. I Norge oppfordres kvinner mellom 25 og 69 år til å ta livmorhalsprøve jevnlig gjennom Livmorhalsprogrammet – et screeningprogram mot livmorhalskreft (kreftforeningen.no).

Forberedelse før prøvetakning

 • Celleprøven skal ikke tas under menstruasjon.
 • Unngå samleie de siste to dagene før celleprøven.
 • Ikke bruk tampong de to siste dagene før celleprøven.
 • Unngå bruk av vaginale kremer, geléer eller andre vaginale medisiner de siste to dagene før prøvetakningen.

Slik foregår undersøkelsen

Livmorhalsprøven hentes ut gjennom en gynekologisk undersøkelse. En liten børste bruktes til å samle opp overflateceller fra livmorhalsen. For noen kan dette være litt ubehagelig, men det er vanligvis ikke vondt. Det er helt normalt at det blør litt etterpå. Prøven kan tas hos fastlege, gynekolog og i noen tilfeller hos jordmor – og det tar bare noen få minutter.

Hvordan analyseres prøven?

Livmorhalsprøven analyseres med to ulike metoder, som gir legen litt forskjellig informasjon. 

Det er vanlig at unge kvinner er smittet med HPV, og at infeksjonen vanligvis går over av seg selv. Derfor har det lite for seg å teste for en HPV-infeksjon hos kvinner under 34 år. HPV-test for kvinner fra 34 år innføres nå gradvis i Norge (kreftforeningen.no). 

 • For unge kvinner opp til 34 år undersøkes prøven i et mikroskop for celleforandringer. 
 • For kvinner fra 34 år, undersøkes prøven med en HPV-test. Hvis prøven er HPV-positiv, undersøkes den samme prøven i mikroskop for celleforandringer.

Hvor lang tid tar det å få svar?

Det tar vanligvis opptil tre-fire uker å få svar. Spør gjerne den som tar livmorhalsprøven om når du vil få svar og om du også får beskjed dersom alt er som normalt. Da slipper du å lure.

Ordforklaringer til prøvesvarene

Celleforandringer betegnes som CIN (Cervical Intraepitelial Neoplasi) og graderes fra 1 til 3.

 • CIN 1: Lette forandringer (betegnes også som LSIL)
 • CIN 2: Moderate forandringer (betegnes også som HSIL)
 • CIN 3: Grove forandringer (betegnes også som HSIL)

CIN 1 er tegn på at man har en HPV-infeksjon, og forandringene går oftest tilbake av seg selv. Ikke alle tilfeller av CIN 2 og CIN 3 vil utvikle livmorhalskreft, men siden man ikke vet hvilke vurderes CIN 2 og CIN 3 for behandling. CIN 3 vil som regel behandles. Når kvinnen er gravid eller er under 25 år avgjøres behandling individuelt.

ASC-US betyr usikkert svar på prøven og følges opp som CIN 1 (LSIL). 
ASC-H viser til andre usikre svar og vurderes som CIN 2 eller 3 (HSIL).

Hva skjer etter at du har fått svar?

 • Er celleprøven normal kan du vente i tre år med å ta ny prøve.
 • Er prøven HPV-negativ kan du vente fem år med å ta ny prøve.
 • Er prøven HPV-positiv, undersøkes samme prøve i mikroskop.
 • Viser celleprøven lette celleforandringer (CIN 1 / LSIL) er det som oftest et tegn på at du har en HPV-infeksjon. Er HPV-testen også positiv blir du enten henvist direkte til gynekolog for flere undersøkelser, eller du må ta en ny prøve etter en tid. Legen gir deg beskjed om når. Noen ganger er det best å vente litt før, fordi det gir kroppen mulighet til selv å kvitte seg med viruset. 
 • Viser celleprøven alvorlige celleforandringer (CIN 2 eller 3 / HSIL) vil legen henvise deg direkte til gynekolog. For å kunne sjekke livmorhalsen grundigere, foretar gynekologen en kolposkopi (kreftforeningen.no) og tar vevsprøver (mer informasjon under). Hvis det oppdages alvorlige celleforandringer i vevsprøve, anbefales du en liten gynekologisk operasjon som kalles konisering.
 • Viser prøvene at du har kreft, vil det bli gjort undersøkelser for å finne ut hvor langt sykdommen har kommet. Legene vil så avgjøre hva som er den beste behandlingen for deg.

Informasjon om kreft på tegnspråk

På KreftTegn finner du en rekke filmer med informasjon om kreft rettet mot døve.

Oppslagsverk om kreft (kreftlex.no)

Kreftlex illustrerer organer, kroppsfunksjoner og sykdomsutvikling ved hjelp av 3D-graf, foto, tegninger og video.

Innholdet er levert av Kreftforeningen

Sist oppdatert mandag 15. juni 2020