Tett nese hos barn

Tiltak for å holde nesen mest mulig åpen, kan forhindre mange plager. Effektiv svelging og luktesansen er avhengig av åpen nese. Ved tett nese nedsettes oppvarming, filtrering og fukting av luften. Tett nese kan også forstyrre nattesøvnen.

Virkning av nesedråper

Det finnes to hovedtyper nesedråper. Begge fås både som dråper i endosebeholdere og som spray. Det er mest behagelig for barnet at nesedråpene har romtemperatur.

Saltvannsdråper

Fysiologisk saltvannsdråper inneholder natriumklorid og brukes i samme styrke av voksne og barn. Saltvannsdråper kan brukes til å skylle bort eller fjerne slim og skorper i nesen. Hos mange barn kan dette være nok til å lette på nesetettheten.

Morsmelk kan også benyttes som nesedråper til spedbarn. Saltvann og morsmelk kan føre til nysing, noe som også renser nesen. Saltvann eller morsmelk kan brukes så ofte man vil, og særlig før måltidene og når barnet skal sove.

Slimhinneavsvellende nesedråper

Slimhinneavsvellende nesedråper inneholder xylometazolin eller oxymetazolin og har ulike styrker til barn i forskjellige aldersgrupper.

Slimhinneavsvellende nesedråper motvirker at slimhinnen i nesen sveller opp ved at de får blodårene i slimhinnen til å trekke seg sammen. Det dannes da også mindre slim.

Det er ikke sikkert dokumentert at disse medisinene har effekt på barn. 

Brukt over lengre tid kan nesedråper føre til kronisk nesetetthet. Det er derfor viktig at de har riktig styrke ut ifra barnets alder, at du følger anbefalt dosering og at nesedråpene ikke brukes i mer enn et par dager i strekk.

Slimhinneavsvellende midler har ikke vist effekt når det gjelder å forebygge eller behandle akutt eller kronisk mellomørebetennelse hos barn.

Hvis barnets allmenntilstand er påvirket eller hvis barnet ikke får i seg morsmelk eller annen næring på grunn av tett nese, må lege eller helsesykepleier kontaktes.

Barn under seks måneder

Barnet kan ha neselyder uten at det er forkjølet. Med “forkjølelse” menes rennende eller tett nese, nysing og småhoste.

Hvis barnet har problem med å suge melk på grunn av nesetetthet, kan du før måltidene dryppe morsmelk eller saltvannsdråper i neseborene på barnet. Tørk eller klem bort slimet med en klut, eller bruk nesesug eller ballongsprøyte for å suge slim ut av nesen.

Ved rene neselyder eller snorkelyder fra nesen som ellers ikke plager barnet, behøver du ikke gjøre noe. Du kan gjerne prøve å dryppe litt morsmelk eller saltvannsdråper i nesen og høre om lydene forsvinner.

Barn over seks måneder

Fra halvtårsalder til 2-3 årsalder er mange barn forkjølet ganske ofte. Dette kan gi sugevansker eller forstyrre søvnen, fordi barnet blir nødt til å puste med åpen munn.

Det å sove med hevet hodeleie kan redusere slimhinnehevelsen. Forsøk å heve hodeenden av barnets seng (ca. 10-20 cm). Det er ikke noe i veien for å la barnet sove slik, enten det er forkjølet eller ikke.

Er barnet plaget av nesetetthet, er det fint å bruke saltvannsdråper morgen og
kveld.

Kontakt helsesykepleier eller lege hvis barnet:

  • har vedvarende tett eller rennende nese
  • har betydelig eller vedvarende ensidig nesetetthet

Tett nese hos barn. Helsebiblioteket.no, 2023.

Tett nese hos barn (PDF). Originalbrosjyre fra Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo, 2023.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/Foreldrebrosjyrer, Farmasøytisk institutt, UiO

Helsebiblioteket/Foreldrebrosjyrer, Farmasøytisk institutt, UiO. Tett nese hos barn. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 1. februar 2023 [hentet fredag 19. april 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/lunger-og-luftveier/tett-nese-hos-barn/

Sist oppdatert onsdag 1. februar 2023