Allergi mot nøtter, frø og belgfrukter

De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser.

De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er kløe eller nummenhet i munn og svelg.

Illustrasjon: Johnér Bildbyrå AB

Oppsummering

Allergi mot nøtter/peanøtter er kanskje den aller vanligste matvareallergien. Dette skyldes at store deler av befolkningen er rammet av pollenallergi, og at kroppen ikke klarer å skille mellom proteinene (kryssallergi). Mange med pollenallergi kjenner derfor symptomer ved inntak av peanøtter, hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter. Kryssallergi er vanligvis ufarlig og forbundet med milde symptomer.

Primærallergi mot nøtter/peanøtter kan være forbundet med alvorlige reaksjoner, men disse er sjeldnere. Både barn og voksne kan få allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter. Ofte er dette en type allergi som varer livet ut.

Nøtter er ikke alltid nøtter

​Ordet nøtt brukes om frukter eller frø som kan være svært ulike. En person som reagerer på én type nøtt, trenger ikke å reagere på andre typer nøtter eller frø.

Peanøtter er en belgvekst og ikke en nøtt. Du kan derfor tåle peanøtter selv om du er allergisk mot hasselnøtter og mandler. Selv om de fleste med peanøttallergi tåler andre nøtter, er det viktig å være oppmerksom på at disse ofte opptrer sammen i matvarer.

Det kan forekomme kryssallergier mellom peanøtter, soyabønner, erter og lupiner, som alle tilhører belgplantefamilien. Lupinmel kan for eksempel utløse allergiske reaksjoner hos enkelte med peanøttallergi.

Krydderne muskatnøtt og muskatblomme er ikke utvunnet fra nøtter, og en person med nøtteallergi vil som oftest tåle disse. Muskatnøtt er et slags frø, og muskatblomme er utvunnet fra kapselen på frøet.

Kokosnøtt er en steinfrukt, og tåles normalt godt ved nøtteallergi.

Symptomer

De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser. Andre symptomer er eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og noen ganger oppkast.

Enkelte personer kan også få kraftige, livstruende reaksjoner av å spise det de ikke tåler, anafylaksi eller allergisjokk. Slike reaksjoner er heldigvis uvanlige sett i forhold til antallet personer som har nøtte-, frø- eller belgfruktallergi.

Selvhjelp og råd

Ved allergi overfor nøtter, frø eller belgfrukter er den eneste behandlingen å utelate disse matvarene fra kosten. Dette er heldigvis ikke matvarer som er nødvendige i det daglige kostholdet. Du kan godt utelate nøtter, frø og belgfrukter og likevel ha et fullverdig kosthold. Ved å spise variert og bruke kjøtt, fisk, melkeprodukter, korn, frukt og grønnsaker vil behovet for alle næringsstoffene kunne dekkes.

Alvorlig matvareallergi

Noen svært få personer reagerer selv på de minste mengder av det stoffet de ikke tåler. Disse må ta andre hensyn enn de fleste med allergi. Det kan for eksempel være vanskelig å spise industrifremstilte produkter og å spise mat ute. Støv fra nøtteknekking kan være nok til å utløse allergi for en person som er disponert for dette.

Å leve med

Matvarer med nøtter, frø eller belgfrukter

Nøtter, peanøtter og frø finnes i mange slags kaker, is, frokostblandinger (müsli), brød, kjeks, desserter, sjokoladepålegg og i sjokolade. Noen tåler nøtter når de er stekt, kokt eller bakt (varmebehandlet), det gjelder primært de som har en pollenallergi med kryssreaksjon mot nøtter.

Brød, baguetter og rundstykker bakes ofte med nøtter. Brød inneholder også ofte forskjellige typer frø, for eksempel er hamburgerbrød strødd med sesamfrø. 

Sjokolade kan inneholde knuste eller hele nøtter. Ingen av sjokoladeprodusentene vil garantere at deres produkter er uten spor av nøtter. Marsipan og makronfyll består av mandler, og nougat inneholder hasselnøtter. Den som reagerer med sterk allergi på nøtter bør aldri kjøpe godteri i løsvekt, fordi risikoen for nøtteforurensning fra annet godteri er stor.

Det er vanlig å bruke nøtter i salater. Både middags- og dessertsauser kan inneholde nøtter eller peanøtter. I vegetarretter og etniske retter finnes det ofte nøtter eller frø. For eksempel inngår pinjekjerner og cashewnøtter i pesto. Hummus er en slags puré bestående av blant annet kikerter og sesamfrø, mens tahini er en puré laget av sesamfrø. Sataysaus er basert på peanøtter.

Rene nøtteoljer inneholder små rester av nøtteprotein, og bør unngås ved nøtteallergi. Peanøttoljer som brukes industrielt til produksjon av f.eks. potetgull og snacks, inneholder i liten grad peanøttspor, og tåles av de fleste.

Andre belgfrukter (soyabønner, erter og lupinfrø)

Soyaolje består av fettet fra soyabønnen og er godt renset for protein. Det er proteinet som gir den allergiske reaksjonen. De aller fleste som har allergi overfor soya kan derfor bruke soyaolje. Soyalecitin er utvunnet fra soyaolje, og kan derfor også brukes ved soyaallergi.      

Soyabønner brukes til å produsere soyamel, som er svært proteinrikt og brukes i mange matvarer. Soyamel kan være en ingrediens i brød, hamburgerbrød, pølsebrød og blandingsprodukter av kjøtt. Slike produkter kan for eksempel være middagskaker, blandingsburger, kebab eller sportspølser. I tillegg vil det kunne finnes soyaprotein i fiskefarseprodukter. Det skal fremgå av merkingen om det er brukt soya i matvaren.

Andre varer der det av og til brukes soya er supper, sauser, grytebasis, meieriprodukter, pannekaker, müsli, kaker, kjeks, småkaker, konfekt, sjokolade og annen snacks. Vær oppmerksom på at soyasaus kan inneholde soyaprotein.

For den som har soyaallergi kan det være nyttig å vite at noen navn på kjøttprodukter er «beskyttet» i næringsmiddellovgivningen. Det betyr at det ikke er tillatt å benytte soya i kjøttprodukter som har disse navnene. Eksempler på dette er kjøttkaker, kjøttboller, kjøttpudding, medisterkaker, hamburger, karbonader, wienerpølser, grillpølser. Det er likevel viktig å lese ingredienslisten fordi forskriftene ikke alltid overholdes.

Noen tåler soya bedre etter varmebehandling. Det gjelder primært de som har pollenallergi og kryssallergi mot soya, mens de med primærallergi mot  frø eller belgfrukter må unngå det, uansett om det er varmebehandlet eller ikke.

Lupinmel ble i en periode mye brukt i bakevarer i Norge, men finnes nå mest i glutenfrie bakevarer. Reiser man til Sør-Europa vil man imidlertid erfare at bruken av lupin er mer utbredt. Lupinfrø kan også spises som snacks (lupini).

Merking av mat

Trenøtter, peanøtter, soya, erter, lupin og sesamfrø skal merkes tydelig i ingredienslisten med uthevet eller kursiv skrift. Andre belgfrukter, som bønner og linser og andre frø, er ikke pålagt å deklarere dersom de utgjør mindre enn to prosent av matvarens vekt. Matoljer skal merkes med kilde.

Les mer om generelle krav til merking av mat hos Mattilsynet.no.

Matlaging

I de fleste tilfeller kan man bruke vanlige oppskrifter. Nøtter er ofte enkelt å sløyfe. I noen tilfeller kan man erstatte nøtter med solsikkefrø, pinjekjerner eller ristede havregryn, avhengig av hva man tåler og hvilken rett det gjelder.

Hvis maten skal tilberedes både med og uten nøtter, belgfrukter eller frø, er det nødvendig å holde kokeutstyr, sleiver og fjøler adskilt. Dette er for å unngå utilsiktet «forurensning» av matvarer via kjøkkenredskaper.

Spise borte

Personer som reagerer på nøtter, frø eller belgfrukter bør være særlig oppmerksomme når de skal spise vegetariske, asiatiske og orientalske retter, kornblandinger, sjokolade/konfekt, desserter, kaker og noen brødtyper.

Dette er spesielt viktig når man er på restaurant eller på besøk hos andre. Det er dessuten nødvendig å vurdere faren for forurensning fra annen mat som inneholder nøtter, frø eller belgfrukter. Blir for eksempel de samme kjøkkenredskapene brukt?

Det er viktig å være oppmerksom på at salt snacks som tilbys i skåler, kan være blandet med peanøtter eller annen nøtteholdig snacks. Mange foretrekker derfor å ha med sin egen mat når de skal ut og spise.

Noen spisesteder, flyselskap og hoteller kan være behjelpelige med å tilrettelegge måltidene dersom man tar kontakt på forhånd, gjerne skriftlig.

Andre ressurser