Akutt nyreskade (akutt nyresvikt)

Akutt nyreskade er plutselig skade på nyrene. Skaden gjør at nyrene slutter å fungere normalt, og kan gi alvorlige helseplager. Det er viktig med rask behandling.

Bilde av en eldre mann som ser ut av kjøkkenvindu

Illustrasjon: Barbro Wickström / Mostphotos (illustrasjonsbilde)

Oppsummering

Hovedoppgaven til nyrene er å filtrere bort avfallsstoffer fra blodet. Dette forhindrer at blodet blir giftig.

Akutt nyreskade var tidligere kjent som "akutt nyresvikt". Navnet ble forandret fordi nyrene sjelden "sviktet" helt, men fungerte dårligere enn før. Redusert nyrefunksjon kan variere fra en liten reduksjon til fullstendig svikt.

Ordet «skade» i dette tilfellet betyr ikke at nyrene har blitt fysisk skadet, men at noe forhindrer dem i å fungere optimalt.

Symptombilde

De viktigste symptomene på akutt nyreskade er:

 • tisser mye sjeldnere enn vanlig
 • ekstrem tørste
 • svimmelhet
 • kortpustethet når du legger deg ned
 • anfall av kortpustethet og hoste om natten
 • økt hjertefrekvens

Hvis du har noen av disse symptomene, kontakt lege. Har du problemer med å puste eller hvis hjertet ditt slår på en uvanlig måte, bør du tilkalle øyeblikkelig hjelp.

Kvalme og oppkast kan også være symptomer på akutt nyreskade. Alene antyder de vanligvis ikke noe alvorlig, men sammen med noen av de andre symptomene bør du kontakte lege raskt.

Risikofaktorer og forebygging

Akutt nyreskade er mest vanlig hos personer over 65 år. Andre risikofaktorer for akutt nyreskade er:

 • kronisk nyresykdom
 • sepsis (infeksjon i blodet, "blodforgiftning")
 • andre helsemessige forhold som kan påvirke nyrene, som diabetes, alvorlig pankreatitt eller en urinveisinfeksjon som sprer seg til nyrene
 • alvorlig dehydrering
 • noen hjerte- og blodkarproblemer, inkludert hjertesvikt
 • fysiske blokkeringer av nyrene, for eksempel en forstørret prostata, en nyrestein eller en svulst i blæren
 • langsiktig bruk av noen legemidler, for eksempel ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs) som ibuprofen
 • bruk av noen typer narkotika

Utredning og diagnose

Hos lege blir blodet og urinen testet for å sjekke om du har akutt nyreskade. Du kan også trenge andre tester, som for eksempel en skanning for å sjekke om nyrene er hovne eller om det er fysisk blokkering i en eller begge nyrene.

Behandling

Væsketilskudd

Akutt nyreskade kan ha flere årsaker, og behandlingen du får vil avhenge av dette. Er du i tillegg dehydrert vil du få intravenøs (IV) væske gjennom et drypp. Det er også mulig å være overhydrert, en tilstand som kan behandles med vanndrivende legemidler.

For noen kan det bli nødvendig med dialyse. Under en dialyse blir blodet filtrert for å finne riktig balanse mellom væske, salter og næringsstoffer. Dialyse på dette tidspunktet betyr ikke at du må fortsette å få dialyse regelmessig - mange trenger det bare denne ene gangen.

Legemidler

Hvis du er sterkt dehydrert, kan det redusere blodvolumet. Dette kan gi for lavt blodtrykk, og du må kanskje ta legemidler for å øke blodtrykket tilbake til det normale.

Ved akutt nyreskade kan kroppens immunsystem begynne å angripe nyrene. Da vil du få behandling med legemidler som forhindrer dette.

Du kan også trenge kortisonpreparater for å redusere hevelse i nyrene. Noen trenger også legemidler for å behandle enhver infeksjon som kan ha forårsaket akutt nyreskade.

Slutte med eller redusere legemiddelinntak

Akutt nyreskade oppstår ofte som en komplikasjon av en annen medisinsk tilstand. Hvis du bruker legemidler for å behandle en annen sykdom, bør legen vurdere hvor mye du bør ta av disse legemidlene mens nyrene ikke fungerer optimalt.

Du må kanskje slutte med legemidler, som for eksempel legemidler som inneholder natrium (salt), til nyrene fungerer slik de skal.

Behandlinger for blokkering av urinveier eller blære

Akutt nyreskade kan skyldes noe som blokkerer urinstrømmen fra en nyre til blæren, eller ved blæreutløpet, som for eksempel en svulst, nyrestein, blodpropp eller arrvev.

Mistenker legen din at du har en blokkering i en nyre, må du få satt inn et rør (stent eller kateter) for å skape urinpassasje. Stenten eller kateteret settes vanligvis inn gjennom urinrøret for å unngå at det må opereres inn. Dette vil skje før legen vet sikkert om du har blokkering, fordi det er viktig at en nyre som blokkeres, dreneres raskt. Hvis en blokkering blir funnet, vil du trenge en operasjon eller en annen prosedyre for å fjerne den. 

Dialyse

Dialyse er en behandling hvor en maskin tar over jobben med å rense blodet som nyrene normalt gjør. Du kan trenge denne behandlingen hvis nyrefunksjonen har falt til et meget lavt nivå. Du må være koblet til maskinen ved hjelp av en slange i en av blodårene.

Prognose

Noen gjenoppretter det meste eller hele nyrefunksjonen etter behandlingen, og trenger ikke mer oppfølging. Ikke alle klarer å gjenopprette full nyrefunksjon og fortsetter å utvikle kronisk nyresykdom. Da vil du trenge behandling fremover, som for eksempel en vanlig dialyse.

Noen mennesker dør av akutt nyreskade, men den egentlige dødsårsaken er ofte en underliggende tilstand som forårsaket nyreproblemene.