Bihulebetennelse

Bihulebetennelse kan være svært smertefullt, men går ofte over av seg selv. Dersom symptomene ikke forsvinner, finnes det behandling som hjelper.

Jente i sofaen med bihulebetennelse

Illustrasjon: Aleksandr Davydov / Mostphotos

Oppsummering

Bihulene er små luftfylte rom på innsiden av hodeskallen. De finnes i kinnbena, bak og mellom øynene og i pannen. Bihulene produserer slim som vanligvis renner ut gjennom åpninger til nesen.

Ved bihulebetennelse er slimhinnen i bihulene betente og hovne. Dette kan blokkere åpningene til nesen og svelg slik at slimet ikke kan renne ut.

Det er vanligvis bihulene i kinnene som rammes. Ofte oppstår bihulebetennelse etter en virusinfeksjon, slik som forkjølelse eller influensa.

Høysnue og andre allergier kan også forårsake bihulebetennelse. Dersom bihulebetennelsen varer lengre enn én uke, kan det skyldes en bakteriell infeksjon.

Bihulebetennelse kan vare lenge, og varer den over 3 måneder kalles det kronisk bihulebetennelse. Bihulebetennelse som varer under fire uker kalles akutt bihulebetennelse.

I sjeldne tilfeller kan bihulebetennelse forårsake alvorlige problemer som påvirker hjernen og øynene. Lege bør kontaktes umiddelbart hvis du:

 • har svært sterk hodepine eller stiv nakke
 • er lyssky
 • har dobbeltsyn
 • har hevelse rundt øynene
 • har høy feber, eller
 • føler deg forvirret eller uvanlig døsig

Symptombilde

Bihulebetennelse kan være veldig smertefullt. Symptomene oppstår gjerne i det du blir bedre av en annen infeksjon. Vanlige symptomer på bihulebetennelse er:

 • nesetetthet
 • feber
 • smerter i pannen, overkjeven, tennene, kinnene eller rundt øynene
 • tap av luktesans
 • hodepine som forverres når du lener deg fremover (den kan starte når du står opp om morgenen)
 • tannsmerter eller smerter når du spiser
 • mye grønt eller gult slim i nesen
 • nedsatt allmenntilstand
 • sår hals forårsaket av slimet som renner fra nesen og ned i svelget

Bihulebetennelse diagnostiseres vanligvis ut fra symptomene. Hvis bihulebetennelsen er uvanlig kraftig eller tilbakevendende, kan det bli nødvendig å henvise til røntgen/CT undersøkelse eller øre-nese-halsspesialist.

Behandling

Bihulebetennelse går vanligvis over uten behandling. Reseptfrie smertestillende som paracetamol eller ibuprofen kan lindre smertene.
Dersom symptomene er veldig plagsomme eller vedvarer over en uke, bør lege kontaktes.

Kortisonnesespray

Det finnes mange ulike betennelsesdempende kortisonsprayer. Noen av de vanligste er budesonid, flutikason, mometason og triamcinolon. Sprayen inhaleres gjennom nesen en eller to ganger daglig. Vanlige bivirkninger er hodepine eller neseblødning.

Forskning viser at personer som brukte en kortisonspray i to, tre uker hadde en forbedring av symptomene, sammenlignet med personer som ikke brukte denne type legemidler. Men effekten var imidlertid liten.

Slimhinneavsvellende legemidler

Slimhinneavsvellende legemidler finnes som tabletter, nesespray og dråper. Legemiddelet skal hjelpe mot tett nese, slik at du puster lettere. Vanlige slimhinneavsvellende legemidler er phenylpropanolamin, oksymetazolin, og xylometazolin.

Disse legemidlene anbefales ikke til alle. Har du diabetes, en hjertelidelse eller en stoffskiftesykdom, bør du rådføre deg med lege på forhånd.
Slimhinneavsvellende nesespray bør ikke brukes i mer enn en uke. Ved lengre bruk kan nesetettheten forverres etter avsluttet behandling.

Antibiotika

Antibiotika er ikke særlig effektive legemidler mot bihulebetennelse, men kan noen ganger brukes mot bihulebetennelse som er forårsaket av bakterier. De fleste med bakteriell bihulebetennelse blir som oftest bra uten.

Annen behandling

Noen merker bedring etter å ha inhalert damp for å åpne tette bihuler, men det er en risiko for skåldingsskader. Et annet alternativ er å rense nesen med saltvannsspray eller skylling, men det finnes ikke mye forskning som dokumenterer dette.

Prognose

Omtrent to tredjedeler blir bra uten noen behandling, vanligvis etter fem til ti dager. Noen er plaget med gjentatte bihulebetennelser, mens andre utvikler kronisk bihulebetennelse (bihulebetennelse som varer i mer enn tre måneder).

Dersom dette skjer, bør lege kontaktes. Det kan bli behov for henvisning til spesialist og videre undersøkelser og behandling.