Bekkeninfeksjon

Bekkeninfeksjonen er en infeksjon som rammer indre kvinnelige kjønnsorganer. Ubehandlet infeksjon kan blant annet gi kroniske smerter og vansker med å få barn.

Bekkeninfeksjon krever rask behandling.

Illustrasjon: Johnér Bildbyrå AB

Oppsummering

En bekkeninfeksjon betyr at du har en betennelse i de indre kjønnsorganene. Organene som kan rammes er egglederne, eggstokkene og livmoren, og noen ganger bukhinnen. 

Den engelske betegnelsen er pelvic inflammatory disease (PID).

Symptombilde

Det er ikke alltid lett å vite om du har bekkeninfeksjon. Symptomene er ofte milde, men har du følgende symptomer er det viktig å oppsøke lege:

 • smerter i nedre del av magen
 • smerter under samleie
 • blødninger under eller etter samleie
 • unormal utflod
 • frysninger eller smerter i nedre del av ryggen
 • kvalme
 • hyppig og smertefull vannlating
 • økte smerter under menstruasjonen eller rundt eggløsningen. Menstruasjonen kan også forsvinne helt.
 • feber

Årsaker

Bekkeninfeksjonen skyldes vanligvis en bakterie som smitter ved seksuell omgang. Den vanligste bakterien er klamydia, men gonoré og andre infeksjoner kan også være årsaken.

Infeksjonen starter vanligvis i skjeden eller i livmoren og sprer seg oppover i kjønnsorganene. Egglederne er passasjen eggene bruker når de beveger seg fra eggstokkene til livmoren. Arrvev i egglederne kan blokkere eggets vandring, og dermed blir det vanskelig å bli gravid.

Siden det er trangt i egglederne kan eggene også sitte fast her. Blir egget befruktet, begynner fosteranlegget å vokse i egglederen. Dette kalles svangerskap utenfor livmoren eller en ektopisk graviditet, og kan være svært farlig.

Alle seksuelt aktive kvinner kan få bekkeninfeksjon, men det rammer oftere kvinner under 25 år.

Risikofaktorer og forebygging

Forhold som kan øke risikoen for bekkeninfeksjon er:

 • tidligere seksuelt overførbar sykdom
 • flere enn én seksualpartner
 • innsatt spiral

Utredning og diagnose

Dersom symptomene viser at du kan ha en bekkeninfeksjon, vil legen gjennomføre en gynekologisk undersøkelse. Det vil også bli tatt en blodprøve og en prøve fra livmorhalsen. Ved typiske symptomer og funn vil legen trolig starte behandling med en gang, før prøvesvarene foreligger. Dette for å unngå at bekkeninfeksjonen skal påvirke kvinnens fertilitet.

Behandling

Antibiotika har god effekt på bekkeninfeksjon, og det er sjelden behov for annen behandling. Noen kan imidlertid ha fått skader på egglederne før tilstanden ble diagnostisert og behandlet.

Behandling for mild til moderat bekkeninfeksjon

Du vil sannsynligvis få to typer antibiotika som en tablettkur. Det er viktig å ta legemidlene nøyaktig slik lege har forskrevet. Vanlige bivirkninger av antibiotika er kvalme og diaré.

Ved påvist gonoré finnes en spesifikk injeksjonsbehandling.

Har du smerter, kan du bruke smertestillende legemidler som for eksempel ibuprofen eller paracetamol.

Du bør ha avtalt en legetime to dager etter at du har startet antibiotikakuren. Dersom du ikke er bedre, kan det være behov for flere tester eller innleggelse på sykehus.

Behandling for alvorlig bekkeninfeksjon

Er tilstanden alvorlig, kan det være nødvendig med intravenøs antibiotikabehandling på sykehus dersom:

 • du har høy feber og oppkast
 • du ikke er blitt bedre etter noen dager med antibiotika
 • symptomene kan skyldes noe annet en bekkeninfeksjon
 • du ikke kan bruke antibiotika
 • du er gravid

Noen kvinner trenger en laparoskopi (kikkhullsoperasjon) for å finne årsaken til sykdommen. Operasjonen innebærer at kirurgen lager et lite hull ved navlen som kameraet kan passere gjennom.

Selvhjelp og råd

​Det beste du kan gjøre for å beskytte deg mot bekkeninfeksjon er å unngå seksuelt overførbare sykdommer. Du kan redusere risikoen med følgende tiltak:

Har du hatt ubeskyttet sex, er under 25 år eller fått deg ny partner bør du teste deg for kjønnssykdommer.

Har du fått påvist bekkeninfeksjon, er det viktig at partneren får vite om det og sjekker seg. Du bør unngå å ha sex før antibiotikakuren er avsluttet.

Prognose

Ni av ti kvinner blir frisk av bekkeninfeksjonen etter antibiotikabehandlingen, uavhengig om behandling foregår hjemme eller på sykehus. Omtrent én av fire kvinner må innlegges på sykehus.

Bruker du spiral, kan det være nødvendig å ta ut denne.

Dessverre kan ikke behandlingen rette på skader som allerede er skjedd i egglederne.

Du kan få bekkeninfeksjon flere ganger, men risikoen blir betraktelig redusert med én stabil partner eller bruk av kondom.