Bekkeninfeksjon

En bekkeninfeksjon rammer indre kvinnelige kjønnsorganer. Ubehandlet kan infeksjonen gi kroniske smerter og vanskeligheter med å bli gravid.

Hva er bekkeninfeksjon?

En bekkeninfeksjon betyr at du har en betennelse i de indre kjønnsorganene. Organene som kan rammes er egglederne, eggstokkene og livmoren, og noen ganger bukhinnen. 

Den engelske betegnelsen er pelvic inflammatory disease (PID).

Symptomer på bekkeninfeksjon

Symptomene kan variere fra kraftige til milde plager. Her er noen kjennetegn som gjør at du bør oppsøke lege:

 • smerter i nedre del av magen
 • smerter under samleie
 • blødninger under eller etter samleie
 • unormal/illeluktende utflod
 • smerter i nedre del av ryggen
 • kvalme
 • hyppig og smertefull vannlating
 • økte smerter under menstruasjonen eller rundt eggløsningen. Menstruasjonen kan også forsvinne helt.
 • feber og sykdomsfølelse

Årsaker

Bekkeninfeksjonen skyldes vanligvis en bakterie som smitter ved seksuell omgang. Den vanligste bakterien er klamydia, men gonoré og andre infeksjoner kan også være årsaken.

Infeksjonen starter vanligvis i skjeden eller i livmoren og sprer seg oppover i kjønnsorganene. Egglederne er passasjen eggene bruker når de beveger seg fra eggstokkene til livmoren. Det kan dannes arrvev i egglederne etter en infeksjon, og det kan blokkere eggets vandring og gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Siden det er trangt i egglederne kan eggene også sitte fast her. Blir egget befruktet, begynner fosteranlegget å vokse i egglederen. Dette kalles svangerskap utenfor livmoren eller en ektopisk graviditet, og kan være farlig.

Risikofaktorer og forebygging

Alle seksuelt aktive kvinner kan få bekkeninfeksjon, men det rammer oftere kvinner under 25 år.

Andre forhold som kan øke risikoen for bekkeninfeksjon er:

 • tidligere seksuelt overførbar sykdom
 • flere enn én seksualpartner
 • innsatt spiral

Utredning og diagnose

Mistenker legen at du har en bekkeninfeksjon, blir du undersøkt gynekologisk. Legen vil også ta en blodprøve, måle temperaturen og ta en bakterieprøve fra livmorhalsen. Ved typiske symptomer og funn vil legen trolig starte behandling med en gang, før prøvesvarene foreligger.

Noen ganger er det vanskelig å skille bekkeninfeksjon fra blindtarmbetennelse. Men dette kan legene finne ut på sykehuset. 

En sjelden gang trenger pasienten en laparoskopi (kikkhullsoperasjon) for å finne årsaken til sykdommen. Operasjonen innebærer at kirurgen lager et lite hull ved navlen som kameraet kan passere gjennom.

Behandling

Antibiotika har god effekt på bekkeninfeksjon, og det er sjelden behov for annen behandling. Noen kan imidlertid ha fått skader på egglederne før tilstanden ble diagnostisert og behandlet.

Behandling for mild til moderat bekkeninfeksjon

Du vil sannsynligvis få to typer antibiotika som en tablettkur. Det er viktig å ta legemidlene nøyaktig slik legen har forskrevet. Vanlige bivirkninger av antibiotika er kvalme og diaré.

Ved påvist gonoré finnes en spesifikk injeksjonsbehandling.

Har du smerter, kan du bruke smertestillende legemidler som for eksempel ibuprofen eller paracetamol.

Du bør ha avtalt en legetime to dager etter at du har startet antibiotikakuren. Dersom du ikke er bedre, kan det være behov for flere tester eller innleggelse på sykehus.

Behandling for alvorlig bekkeninfeksjon

Er tilstanden alvorlig eller du er gravid, kan det være nødvendig med intravenøs antibiotikabehandling på sykehus.

Symptomene på en alvorlig bekkeninfeksjon er:

 • høy feber og oppkast
 • du er ikke er blitt bedre etter noen dager med antibiotika
 • du ikke kan bruke antibiotika

Selvhjelp og råd

​Det beste du kan gjøre for å beskytte deg mot bekkeninfeksjon er å unngå seksuelt overførbare sykdommer. Du kan redusere risikoen med følgende tiltak:

Har du hatt ubeskyttet sex  eller fått deg ny partner, bør du teste deg for kjønnssykdommer.

Har du fått påvist bekkeninfeksjon, er det viktig at partneren får vite om det og sjekker seg. Du bør unngå å ha sex før antibiotikakuren er avsluttet.

Prognose

Ni av ti kvinner blir frisk av bekkeninfeksjonen etter antibiotikabehandlingen, uavhengig om behandling foregår hjemme eller på sykehus. Omtrent én av fire kvinner må innlegges på sykehus.

Bruker du spiral, kan det være nødvendig å ta ut denne.

Dessverre kan ikke behandlingen rette på skader som allerede er skjedd i egglederne.

Du kan få bekkeninfeksjon flere ganger, men risikoen blir betraktelig redusert med én stabil partner eller bruk av kondom.

Bekkeninfeksjon - akutt. Helsebiblioteket, 2024.

Pelvic inflammatory disease (pdf). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2021.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Bekkeninfeksjon. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 8. mars 2024 [hentet fredag 14. juni 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/underliv/bekkeninfeksjon/

Sist oppdatert fredag 8. mars 2024