Gratis kondomer

Kondomer er det eneste prevensjonsmidlet som både beskytter mot kjønnssykdommer og mot graviditet. Her kan du bestille gratis kondomer og få vite mer om hvorfor du bør beskytte deg.

Kondom er viktig beskyttelse

Hvorfor bruke kondom?

Kondom er det eneste som beskytter både mot seksuelt overførbare infeksjoner, ofte kalt kjønnssykdommer, og mot graviditet.

Gonoré smitter svært lett

Gonoré smitter svært lett gjennom sex, også oralsex. Gonoré er på verdensbasis er i ferd med å bli motstandsdyktig mot antibiotika, derfor er det er viktig å holde smittetallene så lave som mulig og bruke kondom. Det er en stor økning i antallet som smittes med gonoré i Norge. Økningen er særlig stor blant menn som har sex med menn.

Klamydia er svært vanlig

Klamydia smitter vanligvis gjennom ubeskyttet sex. Det antas at 3 – 6 % av personer mellom 18 og 25 år har klamydia. Risikoen øker hvis du har flere partnere.

Antall tilfeller av syfilis øker

Sykdommen har symptomer det kan være vanskelige å gjenkjenne, og smitter også ved oralsex. Kondom beskytter mot syfilis. Det er en stor økning i antallet som smittes med syfilis i Norge. Økningen er særlig stor blant menn som har sex med menn.

Hva kan gjøre det vanskelig å bruke kondom?

"Kondomøyeblikket" kan oppstå når man blir usikker om man skal bruke kondom eller ikke. Det kan være at man synes det er vanskelig å få på, at det er rart å ta opp tema, eller at man ved å ønske kondom utfordrer sin partners tillit. Her er noen tips til å komme deg forbi "kondomøyeblikket."

 • Lær deg å sette på kondom selv. Har du øvd på forhånd går det mye raskere. Også jenter kan øve på å sette kondomer.
 • Selv om man skal spørre om andre vil ha sex, trenger man ikke spørre om man skal bruke kondom. Egentlig trenger man ikke diskutere det, men bare ta på før man begynner.
 • Det er mulig å bruke kondomet som forspill, ved f.eks. at partneren setter den på.
 • Kondomet gjør det ofte lettere å holde ut lenger, som kan være en fordel!
 • Bruk gjerne vannbasert glidemiddel for å gjøre kondombruken mer behagelig.
 • Sørg for å ha kondomer tilgjengelig.

Hvordan bruke kondom?

Kondomet skal rulles på når penis er stiv. Hvis penis er slapp eller halvstiv, kan kondomet lett gli av. Kondomer kan også gli av, sprekke eller føles ubehagelig å ha på dersom det er for stort eller for lite.

Følg disse trinnene for å bruke kondom riktig:

 1. Velg et kondom med rett størrelse.
 2. Åpne folieemballasjen som kondomet er pakket inn i forsiktig så kondomet ikke blir skadet.
 3. Pass på at kondomet settes på riktig vei, rull ut en halv centimeter så ser du fort hvilken vei det skal rulles på.
 4. Hold tuppen på kondomet mellom pekefingeren og tommelen.
 5. Trekk forhuden tilbake dersom penis ikke er omskåret.
 6. Plasser kondomet over tuppen av penis.
 7. Klem ut luften i tuppen samtidig som kondomet rulles nedover penis. Hvis kondomet ikke ruller lett nedover, er det sannsynligvis satt på feil vei. Start på ny med et nytt kondom.

Dersom skjeden er tørr eller dere har analsex, bør dere bruke et vannbasert glidemiddel. Ikke bruk salver, kremer, vaselin eller massasjeoljer. Disse inneholder fett som kan skade kondomet slik at det sprekker.

Forsikre dere om at kondomet forblir på plass mens dere har sex. Hvis det sprekker eller glir av, stopp og sett på et nytt kondom. Ved riktig bruk er det liten fare for at kondomet sprekker. Kondomer som er godkjent i Norge er svært pålitelige. Ikke  bruk kondomer som er gått ut på dato eller hvor folien er skadet. Bruk kondom uten lateks dersom du eller partneren din har lateksallergi.

Hva gjør du hvis kondomet sprekker eller glir av?

Hvis kondomet sprekker eller glir av mens dere har sex er dere ikke lenger beskyttet mot kjønnssykdommer eller graviditet. Vurder om dere trenger å bruke nødprevensjon for å unngå å bli gravid. Nødprevensjon har best effekt kort tid etter at kondomet sviktet. Kontakt helsestasjon, fastlegen eller en klinikk for seksuell helse for å ta en test for kjønnssykdommer.

Grunner til at kondomet sprekker

Luft

Dersom det blir en luftlomme mellom kondomet og penis kan det lettere sprekke. Unngå luft i kondomet ved å klemme tuppen av kondomet mellom tommel og pekefinger når det rulles på.

Tørt

Er skjeden eller endetarmen tørr under samleie, vil det oppstå friksjon som skader kondomet. Vannbasert glidemiddel forebygger kondomsprekk.

Fett

Salver og kremer som inneholder fett kan svekke kondomet slik at det sprekker eller at det oppstår små hull. Bruk derfor vannbasert glidemiddel.

For lite

Er kondomet for trangt er det ubehagelig å ha på og øker risikoen for kondomsprekk. Velg et kondom med rett passform.

Dobbelt opp

To kondomer utenpå hverandre gir ikke økt beskyttelse mot kjønnssykdommer eller graviditet. Derimot øker sannsynligheten for at kondomet sprekker eller blir skadet. Utgått på dato eller skadet emballasje: Det er begrenset holdbarhet på kondomer. Sjekk holdbarhetsdatoen og at emballasjen ikke er skadet.

Utgått på dato

Det er begrenset holdbarhet på kondomer.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år, mellom anna få rettleiing og resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførte infeksjonar.

Zanzu

Informasjon om sex og samliv på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk, rettet mot innvandrere og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gratis kondomer. [Internett]. Oslo: Direktoratet for e-helse; oppdatert onsdag 12. august 2020 [hentet onsdag 29. november 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/kondom/

Sist oppdatert onsdag 12. august 2020