Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest kløende, hudlidelse som spesielt rammer huden i underlivet. Huden på resten av kroppen er sjelden angrepet.

Hva er Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er vanligere hos kvinner enn hos menn, og kan også forekomme hos barn. Sykdommen starter oftest som hvite striper i huden. Etter hvert kan huden se ut som krøllete, skinnende cellofan.

Årsaken til lichen sclerosus er ukjent. Det er ingen infeksjon, tilstanden smitter ikke og kan ikke overføres ved seksuell kontakt. Sykdommen kan i noen tilfeller være forbundet med autoimmune sykdommer, som stoffskifteproblemer eller manglende pigmentering av huden. Fastlegen din kan ta blodprøver for å sjekke for stoffskiftesykdommer.

Symptomer på lichen sclerosus

Kvinner har ofte sterk kløe på kjønnslepper, på klitoris eller området rundt endetarmen. Huden kan bli hvitlig farget og kan etter hvert bli tynn, stiv og sigarettpapiraktig. Huden kan bli rød og irritert, av og til med små hudblødninger. Noen får små rifter. Ubehandlet kan sykdommen gi arrdannelse, huden i genitalområdet kan vokse sammen, og anatomien kan bli endret.

Smerter ved samleie kan bli et problem både på grunn av hudens tilstand og på grunn av sammenvoksingene. Lichen sclerosus påvirker ikke slimhinnene i skjeden (vagina) eller livmoren, og har ingen effekt på eventuell graviditet. Fødsel kan vanligvis gjennomføres normalt.

Hos menn er forandringene ofte på penishodet og forhuden. Huden kan også her bli hvitlig farget, eventuelt rød og irritert, og noen får små hudblødninger. Menn som ikke er omskåret får oftere lichen sclerosus. Forhuden kan bli trang, og noen kan få problemer med å dra forhuden tilbake. Ereksjon kan være smertefullt.

Både menn og kvinner kan ha tilsvarende hudforandringer andre steder på kroppen.

Utredning og diagnose av lichen sclerosus

Vanligvis stilles diagnosen ved at en allmennlege, hudlege eller gynekolog ser på huden og dens karakteristiske utseende. Ved tvil vil diagnosen bekreftes ved å ta en liten vevsprøve (biopsi) fra huden. Dette er en enkel prosedyre, som gjøres i lokalbedøvelse.

Behandling av lichen sclerosus

Den mest effektive behandlingen er sterke kortisonsalver brukt over lang tid. Kortison tynner ikke ut huden i området som er rammet av lichen sclerosus. Ve langvarig, systematisk behandling med sterke kortisonpreparat kan noen oppnå å bli kvitt plagene. De fleste må bruke vedlikeholdsbehandling for å ikke få tilbakefall.

Lege din vil sannsynligvis gi deg en resept på kortisonsalve. Du vil få nøye forklaring på hvordan du skal bruke kremen. Du bør ikke stoppe behandlingen med mindre legen gir deg beskjed om dette, fordi lichen sclerosus kan komme tilbake. De fleste får en nedtrappende behandlingsplan over noen måneder, og skal fortsette å bruke en lav vedlikeholdsdose med kortisonkrem. Dette er ikke skadelig for huden og det vil hindre forverring og tendens til sammenvoksninger. Noen vil også ha behov for kløestillende tabletter.

Du bør unngå å irritere huden, fordi det kan få lichen sclerosus til å blusse opp. Hvis du får en infeksjon, må den behandles. Soppinfeksjoner kan komme ofte. Forsøk å unngå å klø.

Vulva bør du vaske varsomt med olje, gjerne olivenolje. Unngå å vaske med mye vann, fordi det tørker ut huden ytterligere.

I de tilfellene der skjedeåpningen er blitt stram og trang, er det ofte mulig å åpne vevet med en laseroperasjon i narkose. Etter operasjonen er det viktig at du regelmessig tøyer vevet slik at det ikke vokser sammen igjen.

Hvordan er forløpet?

Lichen sclerosus er kronisk, men med riktig behandling oppnår de aller fleste god bedring og ofte symptomfrihet. Det er en liten økt risiko for hudkreft i hudområder med lichen sclerosus. Systematisk og langvarig behandling virker trolig forebyggende for utvikling av kreft.

Det er likevel viktig at både du og fastlegen er oppmerksomme på den økte risikoen. Du bør gå til kontroll minst en gang i året. Dersom det oppstår sår som ikke vil gro, bør det bli tatt en vevsprøve.

Å leve med

Denne tilstanden er plagsom, ikke bare på grunn av kløen og svien, men også på grunn av at den griper inn i det intime samlivet.

Vulva.no

Vulva.no er laget for deg som ønsker informasjon om sykdommer i ytre deler av underlivet hos kvinner.

Cooper SM, Arnold SJ. Patient education: Lichen sclerosus (Beyond the Basics). I: Barbieri RL, Callen J og Ofori AO, redaktører. UpToDate [Internett]. Waltham (MA); UpToDate Inc; 2020 [hentet 2020-11-20]. Tilgjengelig fra: https://www.uptodate.com/contents/lichen-sclerosus-beyond-the-basics

International Society for the Study of Vulvovaginal Disease. Vulvar lichen sclerosus. I: Information on Vulvar Conditions Patient Information Committee, redaktører. Patient Handouts [Internett]; 2020 [hentet 2020-11-20]. Tilgjengelig fra: https://www.issvd.org/publications/patient-handouts

Innholdet er levert av Oslo universitetssykehus HF

Oslo universitetssykehus HF. Lichen sclerosus. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 16. februar 2023 [hentet søndag 15. desember 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/underliv/lichen-sclerosus/

Sist oppdatert torsdag 16. februar 2023