Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest kløende, hudlidelse som spesielt rammer huden i underlivet. Huden på resten av kroppen er sjelden angrepet.

Oppsummering

Sykdommen viser seg i starten som hvite striper i huden, som av og til kan ha en overflate som ser ut som krøllete, skinnende cellofan. Lichen sclerosus er vanligere hos kvinner enn hos menn, og kan også forekomme hos barn.

Man vet ikke hva som forårsaker lichen sclerosus. Det er ingen infeksjon, tilstanden smitter ikke og kan ikke overføres ved seksuell kontakt. Sykdommen kan i noen tilfeller være forbundet med autoimmune sykdommer, som stoffskifteproblemer eller manglende pigmentering av huden. Din fastlege kan ta blodprøver for å sjekke for stoffskiftesykdommer.

Symptombilde

Kvinner har ofte sterk kløe på kjønnslepper, på klitoris eller området rundt endetarmen. Huden kan bli hvitlig farget og kan etterhvert bli tynn, stiv og sigarettpapiraktig. Det kan ses små hudblødninger. Noen får små rifter. Ubehandlet kan sykdommen gi arrdannelse og sammenvoksinger av huden i kjønnsdelene.

Smerter ved samleie kan bli et problem både på grunn av hudens tilstand og på grunn av sammenvoksingene. Lichen sclerosus påvirker ikke slimhinnene i skjeden (vagina) eller livmoren, og har ingen effekt på eventuell graviditet.

Hos menn ses forandringer på glans og forhuden. Huden kan også her bli hvitlig farget, og noen får små hudblødninger. Lichen sclerosus ses oftere hos menn som ikke er omskåret. Forhuden kan bli trang, og noen kan få problemer med å dra forhuden tilbake. Ereksjon kan være smertefullt.

Både menn og kvinner kan ha tilsvarende hudforandringer andre steder på kroppen.

Utredning og diagnose

Vanligvis stilles diagnosen ved at en allmennlege, hudlege eller gynekolog ser på huden og dens karakteristiske utseende. Normalt vil diagnosen bli bekreftet ved å ta en liten vevsprøve (biopsi) fra huden. Dette er en enkel prosedyre, som gjøres i lokalbedøvelse.

Behandling

Det finnes ingen helbredende kur mot lichen sclerosus, men symptomene kan kontrolleres bra med kortisonkremer. Hudens utseende kan forbedres, men hvis det er mye arrvev kan disse endringene ofte ikke normaliseres. Riktig behandling kan imidlertid forebygge ytterligere forverring og arrdannelse.

Din lege vil sannsynligvis foreskrive kortisonsalve. Du vil få nøye forklaring på hvordan du skal bruke kremen. Du bør ikke stoppe behandlingen med mindre legen gir beskjed om dette, da lichen sclerosus kan komme tilbake. De fleste får en nedtrappende behandlingsplan over noen måneder, og skal bli stående på en lav vedlikeholdsdose med kortisonkrem.

All irritasjon av huden bør unngås, da dette kan få lichen sclerosus til å blusse opp. Eventuelle infeksjoner må behandles – soppinfeksjoner er hyppig. Forsøk å unngå å klø. Vulva bør vaskes varsomt med lunkent vann eller olje.

I de tilfellene der skjedeåpningen er blitt stram og trang, er det mulig å åpne vevet med en laseroperasjon i narkose. Etter operasjonen er det nødvendig at du tøyer vevet slik at det ikke vokser sammen igjen med en gang.

Hvordan er forløpet?

Lichen sclerosus er kronisk, men med behandling oppnår de aller fleste god bedring og ofte symptomfrihet. 3 – 4 prosent av de med langvarig uttalt lichen sclerosus har en økt risiko for å få hudkreft i de berørte områdene etter mange år med sykdom. Det er derfor viktig at du blir fulgt opp regelmessig hos legen din. Gi legen beskjed hvis det oppstår sår som ikke gror eller hvis symptomene endrer seg vesentlig.

Å leve med

Denne tilstanden er plagsom, ikke bare på grunn av kløen og svien, men også på grunn av at den griper inn i det intime samlivet.