Flass

Alle flasser fra tid til annen, men noen er mer plaget enn andre. Flass kan i de fleste tilfeller behandles med enkle midler.

Flass kan være plagsomt, men det er hjelp å få.

Flass er hudskjell som har løsnet fra hodebunnen. Litt flass er helt normalt fordi det ytterste laget i huden stadig skalles av. Mer uttalt flass ser ut til å skyldes gjærsopp som vokser ved tett behåring i hodebunnen.

Noen ganger kan imidlertid flass skyldes seboreisk eksem som må behandles.

Tegn på flass

​Flass gir kløe og flassende hodebunn. Ved seboreisk eksem blir hudflakene ofte fettet med hvit eller gulaktig farge, og huden kan bli rød og irritert.

​Hva virker mot flass?

Det finnes flere sjampoer mot flass. Flassjampo inneholder kjemikalier som angriper gjærsoppen og virker betennelsesdempende på hodebunnen. Unngå å få sjampo i øynene, og skyll godt hvis det skjer.

Sjampo d​​​u selv kan kjøpe

De fleste forsøker først reseptfrie flassjampoer fra frisøren, butikken eller apoteket, for eksempel med innholdsstoffet sinkpyrition. Andre vanlige sjampoer inneholder tjære. En studie BMJ har sett på, viste at kulltjæresjampo virket bedre enn annen reseptfri sjampo. Liker du ikke lukten av tjæreprodukter, kan du velge en parfymert utgave.

Behandling mot mer alvorlig flass

Dersom du har mer alvorlig flass, kan du prøve en sjampo som inneholder ketokonazol. Ketokonazol er et soppdrepende middel og gir ifølge forskning mindre flass og betent hud. Du bruker sjampoen to ganger i uken for å få bort flasset, deretter en gang i uken for å holde det borte. Av og til opplever folk at sjampoen i seg selv irriterer huden. Dette er vanligere når de nettopp har brukt kortisonliniment (se under).

En annen behandling mot mer alvorlig flass er selensulfid. Dette er også et stoff som angriper sopp. Selensulfid gir sjelden bivirkninger. Noen får hudreaksjoner eller opplever at håret blekes. Les om sjampo med selensulfid hos Felleskatalogen.

Har du et tykkere lag med tørr eller skjellende hud i hodebunnen, kan det lønne seg å få vekk disse lagene før du begynner med annen behandling. Ofte anbefales varm olivenolje eller sjampo med salisylsyre i hodebunnen for å få bort disse lagene. Salisylsyre bryter ned hard eller skjellete hud.

Kortison

Dersom du plages av flass fra alvorlig eksem i hodebunnen, og annen behandling ikke hjelper, kan du prøve kortisonliniment. Kortisonliniment fås på resept fra legen. Et eksempel er betametason. Disse produktene inneholder også ofte et soppdrepende eller flassløsende legemiddel.

Det finnes imidlertid ingen god forskning som viser at kortisonsjampoer og kortisonliniment har effekt på flass, men det kan være verdt å prøve. Kortison kan gi bivirkninger, men med kort behandlingstid er de sjelden alvorlige. Tynnere hud og forandringer i hudfarge er mulige bivirkninger.

Hva vil skje videre?

Behandling kan hjelpe mot flass, men plagene kommer ofte tilbake. Derfor må du vanligvis bruke flassjampo regelmessig. Følg rådene på pakningsvedlegget.

Content provided by Helsebiblioteket/BMJ

Last updated Wednesday, August 7, 2019