Hallux valgus (skjev stortå)

Hallux valgus er en skjevstilling i stortåen og kalles ofte skjev stortå. Stortåen er vridd i retning lilletåen og kan også ligge over tå nummer to. Tilstanden er svært vanlig og operasjon er oftest ikke nødvendig. For noen kan tilstanden føre til smerter og redusert livsutfoldelse. Operasjon kan da være aktuelt.

Skjev stortå

Oppsummering

Hallux valgus er svært vanlig. Opp mot 50 prosent av befolkningen kan ha tilstanden i voksen alder, og den er vanligere hos kvinner enn menn. Årsaken er uklar.

Symptombilde

Etter hvert som tilstanden utvikler seg vil det oppstå en ubalanse i muskler og sener som er festet til stortåen. Dette kan bidra til ytterligere forverring. Siden tåen vinkles utover, vil knoken ved stortåens grunnledd stikke ut og skape trykkproblemer i skotøy, og i verste fall sårproblemer. Mange vil derfor oppleve problemer med å finne gode sko.

De fleste har imidlertid ingen eller få plager av tilstanden.

Behandling

Avlastende behandling

Har du problemer med hallux valgus må du i første omgang oppsøke fastlege for videre råd. Mange kan også få god hjelp og råd hos fotterapeut.

Avlastende behandling innebærer å prøve ut ulike typer sko og annen støtte for foten. Det er viktig å finne sko med lav hæl, bred forfot og god høyde for tærne. Dersom du har ømme punkter på foten kan du med fordel polstre disse. Prøv også å bruke innleggssåler i skoene. Det kan gi tåen en bedre stilling i skoen. Innleggssåler kan du kjøpe i bandasjistforretning.

Tøyninger av tærne kan virke positivt fordi du opprettholder bevegelighet i leddet. En fotterapeut kan også hjelpe deg med dette.

Du kan også ha nytte av smertestillende tabletter som paracetamol eller ikke-steroide betennelsesdempende legemidler (NSAIDS) i perioder med smerter i tåen.

Fastlegen kan også henvise deg til ortopediingeniør som kan vurdere om du har behov for innleggsåler, fotseng eller spesialsko.

Operasjon som behandling av hallux valgus

Det er få pasienter med hallux valgus som gjennomgår kirurgisk behandling. Resultatet av kirurgi er ikke alltid som forventet, og det kan oppstå uønskede komplikasjoner.

Dersom du opplever store smerter og redusert livsutfoldelse, og du ikke har fått hjelp gjennom avlastende behandling, kan operasjon være aktuelt.

Rettigheter

Du har rett til å velge behandlingssted for alle undersøkelser og behandlinger du blir henvist for. På Velg behandlingssted vil du se at ventetidene kan variere.

Content provided by Akershus universitetssykehus (Ahus)

Last updated Friday, December 11, 2020