Tennisalbue og golfalbue

Tennisalbue og golfalbue er betegnelser for smerter på utsiden eller innsiden av albuen. Smertene oppstår gjerne som følge av overbelastning av senefestene i albuen, oftest som en følge av gjentatte, ensformige bevegelser uten tilstrekkelig hvile.

Smerter på yttersiden eller på innsiden av albuen kan skyldes tennis- og golfalbue.

Ved tennisalbue sitter smertene på utsiden av albuen (lateral epikondylalgi), mens smertene er sentrert rundt innsiden ved golfalbue (medial epikondylalgi). Smertene inntrer typisk ved bruk og belastning av underarmen og hånden, og medfører derfor ofte nedsatt styrke og funksjon i armen.

Begge tilstandene kan være smertefulle og føre til utfordringer i hverdagen.

​Symptomer på tennis- og golfalbue kan være:

 • smerter under og etter bruk av armen
 • verkende smerter på yttersiden av albuen (tennisalbue)
 • verkende smerter på innsiden av albuen (golfalbue)
 • brennende følelse, svie, prikking eller stikkende smerter
 • nedsatt bevegelighet i armen
 • smerter som stråler ned i underarmen eller opp i overarmen
 • smerter når du vrir arm og hånd

Smertene kan komme og gå, som oftest er det relatert til forutgående bruk av armen. Om smertene du opplever varer over flere uker bør du kontakte lege. Dersom du får feber og albuen er rød og hoven, bør du raskt kontakte lege.

Tennis- og golfalbue skyldes nesten alltid et repeterende og ensidig belastningsmønster uten tilstrekkelig hvile. Yrkesgrupper som bruker armene mye er spesielt utsatt, som for eksempel håndverkere og kontorarbeidere.

Du har økt risiko for å utvikle tennis- og golfalbue om du:

 • bruker samme arbeidsredskap i samme bevegelsesbane over tid, som for eksempel tastatur og mus, frisørsaks, hammer, sag, skrujern eller kniv
 • arbeider ved samlebånd eller produksjonslinje med høye krav til effektivitet
 • har liten mulighet til å ta korte pauser i løpet av arbeidsdagen

Normal variert fritidsaktivitet er aldri årsak til tilstanden, og du blir ikke verre av å drive med variert fritidsaktivitet dersom du har fått tennis- eller golfalbue.

Risikoen for å få tennis- og golfalbue kan også påvirkes av:

 • alder
 • sykdomshistorikk
 • om andre i familien har tilstanden
 • faktorer i omgivelsene

Tidligere trodde man at slike overbelastningsskader i senene skyldtes betennelse i senefestet. Nyere forskning har vist at dette ikke er tilfellet. Ved langvarig smerte kan det forekomme endringer i senestrukturen som gjør senen mindre elastisk og mer følsom for smerte.

I akuttfasen av en seneskade som ved tennis- og golfalbue kan endring av belastningsmønsteret og hvile være tilstrekkelig som behandling. Du kan også ta betennelsesdempende medisiner mot smertene i denne fasen.

Trening som behandling

Dersom plagene vedvarer i flere uker, anbefales det å supplere med et treningsopplegg. Treningsøvelser har vist seg å ha god effekt både på kort og lang sikt. Ved langvarige smerter i albuen anbefales det at du unngår bruk av smertestillende medikamenter, siden dette kan hindre reparasjon av skaden og opprettholde smerten.

Et treningsprogram kalt tung, langsom treningsterapi (Heavy Slow Resistance – HRS) har vist gode resultater, og andelen pasienter som blir bedre av å følge dette treningsprogrammet er høy. Treningsprogrammet starter med lett belastning, som gradvis økes til tung belastning utover i programmet.

Annen behandling

I visse tilfeller kan det være aktuelt å kombinere trening med annen behandling, som for eksempel trykkbølgebehandling, tape, nålebehandling, bruk av støttebandasjer eller -skinner (ortose) eller bløtdelsbehandling (massasje og triggerpunktbehandling). Kirurgi bør alltid være siste alternativ i behandling av tennis- og golfalbue.

Du har rett til å velge behandlingssted for alle undersøkelser og behandlinger du blir henvist for. På Velg behandlingssted vil du se at ventetidene kan variere.

Content provided by Universitetsykehuset Nord-Norge HF

Universitetsykehuset Nord-Norge HF. Tennisalbue og golfalbue. [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Wednesday, January 6, 2021 [retrieved Monday, February 26, 2024]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/sykdom/muskel-og-skjelett/tennisalbue-og-golfalbue/

Last updated Wednesday, January 6, 2021