Herpes simplex øyeinfeksjon

Herpes simplex øyeinfeksjon oppstår når øyet er infisert av herpes simplex-viruset. Infeksjonen krever rask behandling hos lege.

Mann med rødhet i øyet

​​​​Infeksjonen vil sannsynligvis forsvinne i løpet av et par uker, men det er en liten risiko for at dyp hornhinnebetennelse kan skade synet.

Vanlige symptomer kan være:

  • hovent øyelokk
  • rødhet, smerter eller ubehag i øyet
  • smerter når du ser på skarpt lys
  • rennende øyne eller uklart syn

Det er ikke alle som opplever ubehag, spesielt ikke ved første gangs utbrudd. Det er imidlertid viktig å oppsøke lege hvis du får symptomer. Mistenker legen at du kan ha fått en herpesinfeksjon, vil du bli henvist til en øyelege.

Mange er bærere av herpes simplex-viruset. Vanligvis skaper ikke viruset noen problemer, men blir øyet infisert kan det bli rødt og ubehagelig. En sjelden gang kan det gi problemer med synet.

Vanligvis er herpes øyeinfeksjon forårsaket av herpes simplex type 1. Dette er det samme viruset som forårsaker forkjølelsessår på leppene.

Hos enkelte kan herpes simplex øyeinfeksjon være forårsaket av herpes simplex type 2. Dette viruset forårsaker også genital herpes som oftest forekommer på kjønnsorganene.

Herpes øyeinfeksjon rammer vanligvis øyets fremre del, kalt hornhinnen. Hornhinnen er gjennomsiktig og mindre enn 1 millimeter tykk og den beskytter resten av øyet.

Vanligvis rammes det øverste laget av hornhinnen (epitelet) og små sår kan oppstå. En sjelden gang kan infeksjonen påvirke det midtre laget av hornhinnen, og dette er mer alvorlig. Hos noen rammer infeksjonen bare øyelokket eller slimhinnen i øyet (konjunktiva).

Det finnes god behandling for herpes øyeinfeksjon, men behandlingen vil avhenge av hvilken del av hornhinnen som er rammet.

Legemidler

Hvis infeksjonen rammer det øverste laget av hornhinnen, vil antiviral øyesalve være effektivt. De fleste blir bedre i løpet av noen uker, selv uten behandling. For å hindre at infeksjonen sprer seg anbefaler ofte leger likevel behandling.

Øyeinfeksjonen behandles vanligvis med legemiddelet aciklovir. Når du bruker øyesalve kan øyet renne mer enn vanlig, og du kan oppleve kløe eller ubehag. Noen leger fjerner det infiserte vevet fra hornhinnen før de starter behandling med øyesalven, såkalt debridement.

Har du en infeksjon i det midtre laget av hornhinnen, er en kombinasjon av antivirale tabletter og kortisonholdige øyedråper den mest effektive behandlingen. Kortisonholdige øyedråper virker betennelsesdempende.

Det finnes mange ulike typer kortisonøyedråper. Legemiddelet prednisolon er ett eksempel.

Kortisonøyedråper kan gi bivirkninger, som for eksempel at infeksjonen sprer seg til det øvre laget av hornhinnen og forårsaker sår. Du bør derfor gå til regelmessige kontroller mens du bruker disse øyedråpene.

Behandling for å hindre tilbakefall

Dersom du får gjentatte infeksjoner, øker sannsynligheten for permanent synssvekkelse. Daglig inntak av antivirale tabletter kan forhindre tilbakefall av herpesinfeksjon i øyet.

Andre behandlingsalternativer

Om infeksjonen har gitt arrdannelse i hornhinnen som svekker synet, kan laserbehandling hjelpe.

Dersom synet har blitt alvorlig nedsatt, kan legen gjøre en hornhinnetransplantasjon. Da fjerner kirurgen den skadde delen av hornhinnen og erstatter den med en bit av en hornhinne fra et donorøye. Du vil sannsynligvis kunne se bedre i løpet av et par måneder.

Infeksjonen vil mest sannsynlig forsvinne i løpet av et par uker, men det er en viss risiko for arrdannelse på hornhinnen. Dette kan svekke synet ditt.

En studie av folk med herpes øyeinfeksjon som ble fulgt opp over 30 år, viste at mindre enn 10 av 100 fikk svekket syn. Det er usannsynlig at synet ditt skades første gang du får en herpes øyeinfeksjon. Desto flere ganger du rammes, desto større er risikoen for å få en alvorlig infeksjon som skader øyet ditt.

Herpes simplex øyeinfeksjon. Helsebiblioteket.no, 2021.

Herpes simplex eye infection (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2021.

Content provided by Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Herpes simplex øyeinfeksjon. [Internet]. Oslo: The Norwegian Directorate of Health; updated Friday, April 30, 2021 [retrieved Thursday, July 25, 2024]. Available from: https://www.helsenorge.no/en/sykdom/oyesykdommer/oyeinfeksjon-herpes-simplex/

Last updated Friday, April 30, 2021