Øyekatarr – konjunktivitt

Dersom øynene dine er røde, rennende og sviende, kan du ha øyekatarr, kalt konjunktivitt på fagspråket. Hvis øynene dine ikke blir bedre etter en dag eller to, bør du kontakte lege.

Nærbilde av en person som bruker øyedråper

Oppsummering

Øyekatarr er en betennelse i den tynne slimhinnen som dekker innsiden av øyelokkene og det hvite på øynene (konjunctiva).

Vanligvis går øyekatarr over av seg selv etter et par dager. Men noen ganger kan et rødt øye være tegn på mer alvorlige øyeproblemer, som for eksempel grønn stær (glaukom), hornhinnebetennelse, eller en infeksjon i øyelokket.

Symptombilde

Rennende, røde eller såre øyne er vanlige symptomer på øyekatarr. Katarren kan gi irritasjon, og en stikkende og brennende følelse. Noen beskriver det som en «sandfølelse» i øynene.

Kommer det hvitt eller gult puss fra øynene, som gir skorper på øyelokkene når du sover, har du sannsynligvis en bakteriell infeksjon.

Har du smerter på innsiden av øyet, er lysømfintlig eller opplever plutselige endringer i synsfeltet bør du oppsøke lege. Symptomene kan skyldes en alvorlig øyesykdom.

Øyekatarr hos spedbarn bør også behandles raskt hos lege. Noen av bakteriene som forårsaker katarren kan føre til andre alvorlige infeksjoner.

Hva annet kan det være

Dersom du får røde, kløende øyne på samme tid hvert år, kan det skylles pollenallergi. Andre symptomer på allergi er tett nese og vandig sekresjon fra nesen samtidig. Du kan bli slapp og få kløe i halsen. Noen blir tunge i pusten.

Bruker du kontaktlinser og merker symptomer på øyekatarr, bør du ta ut kontaktlinsene og raskt oppsøke lege. Uten behandling kan øyekatarren utvikle seg til hornhinnebetennnelse (keratitt) som er langt mer alvorlig.

Årsaker

Øyekatarr kan skyldes bakterier eller virus, men man kan også bli irritert i slimhinnen av allergi mot for eksempel husstøvmidd eller pollen. Andre årsaker kan være eksponering for visse typer kjemikalier, eller irritasjon fra kontaktlinsene. Voksne med veldig tørre øyne har også økt risiko for øyekatarr.

Når bakterier er årsaken til betennelsen, våkner du opp med klebrig belegg langs øyelokkskanten. Dette skyldes puss som skilles ut av øynene mens du sover.

Øyekatarr forårsaket av virus og bakterier smitter lett og er derfor vanlig blant skolebarn.

Utredning og diagnose

Selv om det finnes tester som avdekker årsaken til øyekatarren, er det sjelden leger bruker disse. Dette skyldes at katarren ofte er borte før testresultatene foreligger.

Behandling

Vanlig øyekatarr går ofte over av seg selv, men noen ganger må det behandles med anibiotika.

Øyekatarr forårsaket av et virus

Øyekatarr som skyldes vanlige forkjølelsesvirus finnes det ingen spesifikk behandling mot, men den går ofte bort av seg selv.

Bakteriell øyekatarr

Øyekatarr forårsaket av bakterier går ofte bort av seg selv, men har du mye ubehag kan legen forskrive en antibiotikakur i form av dråper eller øyesalve.

Bakteriell øyekatarr kan noen ganger være forårsaket av seksuelt overførbare infeksjoner, som gonoré og klamydia. Denne type øyekatarr behandles med antibiotika og øyedråper.

Allergisk øyekatarr

Har du symptomer på øyekatarr på samme tid hvert år, kan årsaken være allergi, ofte mot pollen. Har du milde plager er det ofte nok å legge på kalde omslag. Du kan også bruke kunstig tårevæske, som ofte brukes av personer som har problemer med tørre øyne. Dråpene kan bidra til å skylle unna det som forårsaker allergien.

Moderate symptomer

Antihistaminer er legemidler som har god effekt på moderate allergiplager, og de finnes både i dråpeform og som tabletter. Andre alternativer er øyedråper som har antiallergiske egenskaper.

Øyedråper som inneholder karsammentrekkende midler, virker også godt på øyekatarr, men kan ikke brukes av alle. For eksempel bør ikke personer med glaukom (forhøyet trykk i øyet) og barn under 12 år bruke dem.

Ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs) kommer også i øyedråper og kan redusere irritasjon i øynene.

Alvorlige symptomer

Personer som er alvorlig rammet av allergisk øyekatarr kan ha symptomer hele året, ofte med hevelse i og rundt øynene.

Øyedråper som inneholder kortison har vist seg effektiv mot alvorlige plager, noen ganger i kombinasjon med antihistaminer og midler med antiallergiske egenskaper. Kortisondråper som brukes over lang tid kan forårsake alvorlige bivirkninger, som blant annet forsinket sårheling i øyne, øyeinfeksjoner, økt trykk i øynene og grå stær.

Øyedråper som inneholder ciklosporin kan være et alternativ når andre behandlinger ikke har hatt ønsket effekt. Ciklosporin virker ved å redusere hvor godt immunforsvaret fungerer, og «lurer» dermed kroppen slik at den ikke får en like alvorlig allergisk reaksjon som tidligere. 

Ved spesifikke allergier som vanskelig lar seg behandle kan det være aktuelt med allergivaksinasjon.

Har du alvorlige symptomer, kan legen henvise deg til en spesialist.

Andre årsaker

Er kontaktlinser årsaken til øyekatarren, bør du slutte å bruke linsene i minst to uker. Ved sterke symptomer bør man oppsøke lege raskt. Legen kan forskrive kortisondråper eller antibiotikadråper.

Reagerer du på gjenbrukbare linser, kan du prøve å bytte til engangslinser.

Øyekatarr kan oppstå etter eksponering av kjemikalier. Du bør vaske øynene grundig dersom dette skjer eller hvis kjemikalier av noe slag kommer i kontakt med øynene. Går ikke symptomene bort, kan legen forskrive kortisondråper eller kunstig tårevæske.

Noen øyedråper i flasker inneholder konserveringsmidler som kan irritere øynene. Mistenker du dette, bør du skifte til engangspipetter uten konserveringsmidler.

Selvhjelp og råd

Hvis du har bakteriell eller viral øyekatarr, kan du selv lindre symptomene og hindre at andre blir smittet. Du kan rense øyelokkskanten fri fra puss med en fuktig klut. Ikke la andre bruke denne kluten. Vask hendene ofte, og ikke del håndklær og puter.

Prognose

De fleste som får øyekatarr blir bra av seg selv i løpet av to til fem dager. Det er sjelden at en øyekatarr forårsaker alvorlige problemer.

Øyekatarr – konjunktivitt Helsebiblioteket.no, 2021.

Content provided by Helsebiblioteket/BMJ

Last updated Friday, March 5, 2021