Kontakt Giftinformasjonen hvis uhellet er ute
22 59 13 00Døgnåpen telefon.
Isopropanol er en type alkohol som kan gi forgiftninger selv ved små mengder. Isopropanol kalles også isopropylalkohol, propan-2-ol eller 2-propanol.
Svelging av isopropanol kan gi forgiftning.
Illustrasjon: Logicstudio / Mostphotos.com
Isopropanol kan bli brukt i mange typer produkter som blant annet vindusspylervæsker, kondensfjerner og desinfeksjonsmidler.
Isopropanol kan gi samme symptomer som etanol i vin, øl, sprit og liknende drikkevarer, men det skal en mindre mengde isopropanol til for å gi alvorlige symptomer, enn hvis det er drukket etanol. Alvorlige symptomer kan være bevisstløshet og dårligere evne til å puste. Effekten kan også vare lenge, og det kan gi magesymptomer som oppkast, kvalme og magesmerter.
Selv om det kan være vanskelig å se forskjellen på en person som har fått i seg etanol og en person som har fått i seg isopropanol, er det viktig at svært rusede eller sløve personer får hjelp.
Symptomene kommer ofte raskt, vanligvis innen 30 minutter til 2 timer.
En av hovedfarene er hvis en person har nedsatt bevissthet og kaster opp samtidig. Da kan personen få oppkast i luftveiene. Dette kan utvikle seg til å bli en livstruende situasjon.
Isopropanol kan gi irritasjonssymptomer ved søl i øyne. Helt sjelden kan søl på øyne føre til at det dannes sår på hornhinnen.
Ved mistanke om at det er drukket isopropanol
Sløve og rusede personer som ikke kan ta vare på seg selv, bør alltid ha tilsyn. Det er vanlig å kaste opp etter å ha fått i seg isopropanol og det er derfor viktig at personen ikke ligger på ryggen eller i andre stillinger hvor det er risiko for å få oppkast i lungene, da dette kan være livstruende.
Voksne som har drukket isopropanol og er beruset bør til lege.
Døgnåpen telefon.
Anbefalinger for behandling av akutte forgiftninger, utarbeidet av Giftinformasjonen.