Forgiftning med kastanjeparasollsopp
Hele soppen er giftig, og selv en smakebit av kastanjeparasollsopp kan gi alvorlig forgiftning.
Kastanjeparasollsopp inneholder amatoksiner, som ved alvorlig forgiftning vil gi leverskade. Amatoksinene er varmestabile, og blir ikke ødelagt ved steking eller koking. Symptomer kommer vanligvis 6 til 24 timer etter inntak.
Vanlige symptomer er
- kraftig, vandig diaré
- magesmerter
- oppkast
Forgiftning med kastanjeparasollsopp har vanligvis tre faser. Etter symptomer fra mage og tarm kan det komme en periode med bedring. Økende lever- og eventuelt nyreskade kommer to til seks dager etter inntaket.
Alvorlig forgiftning med kastanjeparasollsopp kan føre til levertransplantasjon eller død.
Beskrivelse av kastanjeparasollsopp
Kastanjeparasollsopp er en liten sopp som forekommer i hele Norge. Den har 2 til 4 cm bred hatt med små brune skjell, hvite til rødbrune skiver og rødbrun stilk. Den vokser i løv- og barskog om høsten. Det er 144 funn over hele Norge per mai 2021.
I andre deler av verden vokser andre arter fluesopp som er spiselige. Sopplukkere med flerspråklig opprinnelse bør være spesielt oppmerksomme på dette og lære om norske sopper for å unngå forveksling.
Kastanjeparasollsopp på andre språk
- Engelsk (GB): Chestnut dapperling
- Dansk (DK): Kastaniebrun parasolhat
- Finsk (FI): Kastanjaukonsieni
- Svensk (SE): Kastanjefjällskivling
- Tysk (D): Kastanienbrauner Schirmling
Soppbrosjyrer
Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper på 25 språk.