Gravid fra uke 1 til 5

Ofte er det ikke før i uke 4 at du kan kjenne tegn på at du er gravid, men de fleste merker ingen endringer så tidlig i svangerskapet. I uke fem er menstruasjonen forsinket med én uke.

Kvinne med graviditetstest

Hva skjer med mor?

I de første ukene av svangerskapet er det få som kjenner noen tegn på at de er gravide. Uke fire er vanligvis tidspunktet for en ny menstruasjon. Dersom denne uteblir, eller du har en unormalt liten blødning, kan det være et tegn på at du er gravid.

Enkelte kan føle forandringer i kroppen, men de fleste merker ingen endringer så tidlig i svangerskapet. I uke fem opplever mange tegn på graviditet. Det som er vanlig å kjenne på er:

  • Behov for å tisse ofte
  • Ømme, spente og større bryster
  • Verking i korsryggen
  • Lett trykk eller spreng i underlivet

Mange vil også oppleve trøtthet og kvalme. Kvalmen gir seg hos de fleste omkring svangerskapsuke 12-14.

Utvikling hos fosteret

Foster på et tidlig stadium kalles fosteranlegget. I starten er fosteranlegget små celler som er samlet i en klump. Når fosteranlegget fester seg i livmorslimhinnen kalles det et embryo. Embryoet er bare noen millimeter langt, og det utvikles lunger og anlegg til armer og ben. Ryggraden, som har vært åpen til nå, skal lukkes, og de første blodcellene og blodkar blir til. Hjertet er formet som et rør.

Morkaken dannes og fostervann produseres.

Mamma mia - en selvhjelpsapp

Mamma Mia er en forskningsbasert selvhjelpsapp som fremmer helse og trivsel for mor, barn og partner under graviditeten og etter fødsel. Både når alt går som en drøm og når livet er litt vanskelig.

Appen Mamma Mia er utviklet for å styrke relasjonen mellom mor og barn, involvere partneren på en god måte og forebygge svangerskaps- og barseldepresjon. Hvis du bruker appen gjennom svangerskapet og etter fødsel blir du bedre forberedt på uventede humørsvingninger og lærer hvordan du håndterer følelsene dine i denne helt nye situasjonen.

Appen er gratis.

Last ned fra Google Play eller App Store.

Trygg mammamedisin

Få råd frå fagfolk om trygg medisinbruk ved graviditet og amming. Tenesta er gratis. 

Mattilsynet

Råd om trygg mat og drikke under svangerskapet, og informasjon om amming.

Kjenn liv

En hjelp til gravide for å følge med på barnets bevegelser.

Landsforeningen 1001 dager

Mental helse under graviditet og etter fødsel.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort butid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gravid fra uke 1 til 5. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 7. mars 2022 [hentet torsdag 20. juni 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-1-2-3-4-og-5/

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022