Vanlige plager i øret

Vanlige plager i øret kan være kløe, dotter i ørene, smerter eller ørevoksplager. Hvis dette foregår over lengre tid bør du kontakte legen din.

Kløe i ørene

Kløe i ørene er vanlig. Hvis du bruker bomullspinner i ørene, kan det gi deg mer irritasjon og i verste fall føre til skader og infeksjon. Du vil også få mer problemer med ørevoks.

Hvis kløen kommer av at du har tørr hud i øregangen kan dråper eller spray med olje være effektivt. På apoteket kan du kjøpe dette uten resept. Det heter Vaxol og inneholder ikke kortison.

Det finnes også kortisonholdige dråper som brukes hvis du har hudsykdommer, som eksem. Disse må legen gi deg resept på.

Dotter og tetthet i ørene

Mange mennesker sliter med dottfølelse i ørene. En årsak til dette er dårlig funksjon av den naturlige luftingen av mellomøret via øretrompeten. Dette er en kanal som forbinder øvre del av svelget med mellomøret.

Noen har varig dottfølelse uten at det er problemer med utlufting av mellomøret. Sannsynligvis kan årsaken til dette være problemer med nakke, muskler og andre strukturer i hode og hals.

Hvis du har nedsatt hørsel kan det føles som et tett øre.

Hvis du opplever dette som et stort problem, kan du få en henvisning til en øre-nese-hals-lege, hos fastlegen din. Der kan du få utredning og eventuell behandling av tettheten.

Ørevoksplager

Alle mennesker har ørevoks, men type og mengde varierer mye.  Noen har tørr ørevoks og andre svært fuktig, nærmest rennende. Ørene dine skal være selvrensende, men noen må ha hjelp til å få renset øregangene. Bomullspinner vil ikke fungere og du bør ikke bruke dem i ørene dine.

Hos fastlegen kan du få skyllet ørene. Noen ganger er det nødvendig å få renset dem på andre måter hos en øre-nese-halslege.

Smerter i ørene

Hvis du har smerter i øret er det oftest på grunn av en infeksjon i mellomøret eller i den ytre øregangen. Smerte kan også komme hvis du har sykdommer i steder nær øret, som for eksempel i

  • nakke 
  • kjeve 
  • tenner 

Hvis smertene i øret ikke forsvinner, bør du prate med fastlegen din om det. Det bør alltid utredes.

Hvis du får akutte, kraftige smerter kan det være et tegn på en infeksjon. Hvis smerten ikke gir seg i løpet av 2-3 dager bør du prate med legen din om det.

Renning fra ørene

Noen ganger kan du oppleve at det renner væske ut av ørene dine. Det kan komme av flere grunner.

Ørevoks er ulik fra person til person. Noen har veldig tørr ørevoks og andre har seig ørevoks. Ørevoks kan også være rennende. Hos mange er det helt normalt.

Hvis du har irritert hud i den ytre øregangen, kan øret ditt virke fuktig. Hvis dette fortsetter lenge bør du snakke med fastlegen din om det.

Hvis det går hull på trommehinnen din ved mellomørebetennelse, vil det komme verk ut. Hvis du opplever å ha en langvarig renning fra øret ditt, er det et tegn på komplikasjoner av en ørebetennelse. Hvis dette skjer med deg, må du få en henvisning fra fastlegen din til en øre-nese-hals-lege.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Vanlige plager i øret. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 4. desember 2023 [hentet mandag 27. mai 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/horsel/sykdommer-plager/plager-i-oret/

Sist oppdatert mandag 4. desember 2023