Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning som skal gjøre det enklere å ta sunnere valg. Velger du nøkkelhullmerkede matvarer spiser du mindre fett, sukker og salt, og mer fiber og fullkorn. Det er bra for helsen.

Logoen til Nøkkelhullet er en grønn sirkel med et hvitt nøkkelhull i.

Nøkkelhullmerket finner du på emballasjen på matvarene. Du kan også finne merket på brød, kjøtt og ost som ikke er innpakket. All fersk fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter er nøkkelhullprodukter, selv om de ikke er merket med Nøkkelhullet.

Velg nøkkelhullet

Velg nøkkelhullet

Hvorfor velge Nøkkelhullet

Nøkkelhullet skal hjelpe deg med å ta de små, sunnere grepene i hverdagen.

Sammenlignet med matvarer uten Nøkkelhullet, inneholder lignende matvarer merket med Nøkkelhullet:

 • Mer fiber og fullkorn
 • Mindre mettet fett, sukker og salt

Noen matvarer inneholder også mer grønnsaker, frukt og bær.

Det finnes mange matvarer som er merket med Nøkkelhullet. Du trenger ikke endre mye på hva du spiser til hvert måltid, bare bytt til Nøkkelhullprodukter i samme kategori. Her får du noen eksempler på hvilken forskjell det kan ha om du bytter ut vanlige matvarer med nøkkelhullmerkede varer i noen måltider. Eksemplene tar utgangspunkt i kriteriene i Nøkkelhullsforskriften (lovdata.no).

Variasjon i kostholdet er viktig

Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. De anbefaler å begrense mengden bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Energibalanse er også viktig.

Det er fortsatt du som må sette sammen et variert kosthold. Det er mange måter å gjøre det på, men Nøkkelhullet kan hjelpe deg med å ta riktige valg når du handler.

Hvilke matvarer kan få Nøkkelhullet?

For å få Nøkkelhullet er det satt ett eller flere krav for innholdet av fett, mettet fett, sukker, salt, fiber og fullkorn innenfor ulike matvaregrupper. Kriteriene varierer etter hva som er relevant for de forskjellige gruppene.

Velger du for eksempel en nøkkelhullmerket frokostblanding, fremfor en frokostblanding uten Nøkkelhullet, får du i deg mer fiber og fullkorn og mindre sukker.

For kjøttprodukter er det mengden fett og salt som vektlegges. Et nøkkelhullmerket brød må oppfylle kriterier til fiber og fullkorn, fett, sukker og salt. I noen matvaregrupper er det også krav til mengde grønnsaker, frukt og bær.

Disse matvarene kan få Nøkkelhullet:

 • Grønnsaker, frukt, bær og nøtter
 • Mel, gryn og ris
 • Grøt, brød og pasta
 • Melk, syrnede melkeprodukter og vegetabilske alternativer
 • Ost og vegetabilske alternativer
 • Matfett og oljer
 • Fisk, skalldyr og produkter av disse
 • Kjøtt, pålegg, pølser etc.
 • Vegetabilske produkter
 • Ferdigretter
 • Dressinger og sauser

Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks kan ikke få Nøkkelhullet.

Myndighetene står bak Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er en felles nordisk merkeordning. Hvilke grupper matvarer som kan få Nøkkelhullet og hvilke kriterier de må oppfylle, er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske myndigheter.

I Norge har Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen. Det er frivillig å bruke Nøkkelhullet, og det er produsentenes ansvar å følge myndighetenes regler. Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt.

Om effekten på inntak av utvalgte næringsstofferved å bytte til nøkkelhullsmerkede matvarer, rapport fra Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo (2015).

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Nøkkelhullet. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert tirsdag 25. oktober 2022 [hentet onsdag 29. mai 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/nokkelhullet/

Sist oppdatert tirsdag 25. oktober 2022