Du får reisestøtte til disse behandlingene

Du kan få støtte til pasientreisen når du reiser til eller fra behandling som dekkes av det offentlige.

Som regel får du støtte til pasientreisen din med et fast beløp per kilometer, uansett hvilket transportmiddel du bruker. Du må betale egenandel for reisen, hvis du ikke har frikort.

Du kan søke om penger etter at reisen er gjennomført.

Søknaden må sendes inn senest seks måneder etter behandlingsdatoen.

Hvis du ikke kan gjennomføre reisen på egenhånd, enten av helsemessige eller trafikale årsaker, kan du ha rett på en organisert pasientreise.

Hvilke reiser får du støtte til?

For å få støtte til reisen din må den være til en behandling som dekkes av det offentlige. Reisen må også

  • være lenger enn ti kilometer hver vei.
  • gå over flere takstsoner med offentlig transport.

Unntak

Hvis behandleren din dokumenterer at du måtte bruke bil eller drosje på grunn av helsen din, kan du få støtte til reiser som er:

  • kortere enn ti kilometer
  • innenfor én takstsone med offentlig transport

Du kan også få støtte innenfor én takstsone, hvis du ikke rekker behandlingen din ved å bruke offentlig transport. Husk å forklare dette når du søker.

Hvor kan du reise?

Innenfor regionen

Du kan få støtte til alle reiser til sykehus og spesialister som har avtaler med sykehus (spesialisthelsetjenester), i din helseregion (regjeringen.no).

Hvis du har valgt et behandlingssted utenfor helseregionen din, får du også støtte til reisen. Da må du betale en høyere egenandel. Denne egenandelen er ikke med i opptjeningen til frikort for helsetjenester.

Innenfor kommunen

Hvis du har reist til andre helsetjenester (primærhelsetjenester), som for eksempel fastlege, får du støtte til reiser innenfor kommunen din eller samarbeidende kommune. Du betaler en egenandel for hver reise, om du ikke har frikort eller fritak fra å betale.

Hvis du har reist til en annen kommune, får du støtte til reisen som om du reiste til det nærmeste behandlingsstedet i kommunen du bor i. Du kan reise hvor du vil, men får bare penger til reiseutgifter mellom den folkeregistrerte adressen din og det nærmeste behandlingsstedet.

Hvis du ikke er hjemme

Hvis du for eksempel reiser fra hytta eller en ferieleilighet til et behandlingssted, og det er lengre enn om du hadde reist fra din folkeregistrerte adresse, får du kun støtte til reisen som om du reiste fra den folkeregistrerte adressen din til behandlingstedet.

Dette gjelder ikke hvis du får behov for øyeblikkelig hjelp. Da får du reisestøtte fra der du oppholder deg til det nærmeste stedet du kan få hjelp. 

Hvis du må være på et annet sted på grunn av arbeid, studier, militærtjeneste eller opphold på en institusjon, får du støtte til reise derfra.

Dette får du reisestøtte til

Du kan få reisestøtte til fastlege, hvis du reiser:

  • innenfor kommunen du bor i
  • til den legen som er geografisk nærmest oppholdsstedet ditt
  • til en kommune som har et fastlegesamarbeid med kommunen du bor i 
  • til nærmest tilgjengelige fastlege du kan stå på venteliste hos

Hvis du har samisk som morsmål og bor i forvaltningsområdet for samisk språk, kan du få reisestøtte til nærmeste lege som snakker samisk. 

 Du kan få støtte til reiser innenfor hjemkommunen din, når behandleren får støtte av folketrygden eller er ansatt i kommunen. Er ditt nærmeste behandlingssted utenfor kommunen du bor i, kan du også få støtte til å reise dit.  

Hvis du skal på en behandlingsreise i utlandet i regi av Oslo Universitetssykehus, kan Pasientreiser gi pengestøtte til den delen av reisen du gjør i Norge. Disse reisene søker du om via reiseregningsskjema på papir, og legger ved en bekreftelse på at reisen var en behandlingsreise i regi av Oslo Universitetssykehus.


Les mer om støtte til behandlingsreiser i utlandet på Oslo Universitetssykehus sin nettside.

Barn som bor i beredskapshjem får reisestøtte til behandling fra beredskapshjemmet. Husk å skrive i søknaden at barnet bor i beredskapshjem, og å legge ved oppmøtebekreftelse til søknaden. Det er barnet selv eller ledsageren til barnet som må søke. Barnevernstjenesten kan ikke søke på vegne av barnet uten fullmakt.  

Du kan få reisestøtte til kommunalt tilbud om dialyse, hvis du reiser:

  • innenfor kommunen du bor i
  • til en kommune som samarbeider med kommunen du bor i
  • til et behandlingsstedet som er geografisk nærmest bostedet ditt

Du kan få reisestøtte til et kommunalt tilbud om døgnopphold for øyeblikkelig hjelp, hvis du reiser:

  • innenfor kommunen du bor i
  • til en kommune som samarbeider med kommunen du bor i
  • til det behandlingsstedet som er geografisk nærmest bostedet ditt

  Du kan få reisestøtte til familievernkontor hvis du kan dokumentere at du er innkalt eller har møtt opp til timen. Nære pårørende kan også få reisestøtte hvis lederen ved familievernkontoret dokumenterer at det er nødvendig at den pårørende må være der.

 

Du kan få reisestøtte til fysioterapeut innenfor kommunen du bor i, hvis fysioterapeuten får støtte av folketrygden eller er ansatt i kommunen. Er ditt nærmeste behandlingssted utenfor kommunen du bor i, kan du også få støtte til å reise dit.

Har du behov for behandling hos manuellterapeut, kan du få reisestøtte til nærmeste manuellterapeut.

Det er ikke Pasientreiser, men Helfo, som kan dekke nødvendig reise til ridefysioterapi (tidligere kalt terapiridning hos fysioterapeut).

 

Hvis du skal føde, kan du få støtte til overnatting i nærheten av sykehus eller fødehjem. Du får støtte ut fra

  • avstanden til der du bor
    transporttilbud
  • værforhold
  • eventuelle medisinske grunner, som fare for komplikasjoner ved fødsel

Denne støtten er kun til deg som føder. Far eller medmor kan ha rett på reisestøtte som ledsager.

Du kan få reisestøtte til helsestasjonen i kommunen du bor i eller til en helsestasjon i en kommune som samarbeider med kommunen du bor i.  

Du kan få reisestøtte til en institusjon som gir deg tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk, hvis du reiser til en institusjon som er eid av eller har avtale med et regionalt helseforetak. Hvis du reiser til behandling ved en privat institusjon, og behandlingen dekkes av det regionale helseforetaket, kan du også få reisestøtte dit.

Hvis du er gravid, kan du få reisestøtte til jordmor, hvis jordmoren får støtte fra folketrygden eller er ansatt i kommunen.  

Reiser til kiropraktor støttes innenfor din hjemkommune, når behandleren får støtte etter folketrygdloven. Denne regelen gjelder fram til og med 31. desember 2024.

Fra og med 1. januar 2025 kan du ikke lenger få støtte til reiser til kiropraktor. Husk at du kan søke i ettertid om å få støtte til reiser du har gjennomført fram til og med 31. desember 2024. Frist for å søke om støtte til reiser er seks måneder etter at reisen ble gjennomført.  

Du kan få reisestøtte hvis du deltar i forskning og får behandling i kliniske studier som er godkjent av et helseforetak. Reise til evalueringsprosjekter gir ikke rett til reisestøtte.

Har du hatt en reise til behandling i en klinisk studie, må du sende reiseregningsskjema i posten eller via sikker meldingstjeneste. Oppmøtebekreftelsen må inneholde navn og nummer på studie som du har deltatt på.

Du må betale egenandel for reiser til kliniske studier.

Du kan få reisestøtte hvis du har en sjelden diagnose og skal delta på kurs eller andre tilbud ved kompetansesentrene for sjeldne diagnoser. Det kan også nære pårørende få.

Det finnes nasjonale behandlingssteder det gis pengestøtte til, uavhengig av hvor du bor.

Du får dekket de faktiske reiseutgiftene dine, og har fritak fra å betale egenandel for reisen, hvis du reiser i forbindelse med organdonasjon. Har du hatt en reise i forbindelse med organdonasjon, må du sende reiseregningsskjema i posten.

Du kan få reisestøtte til psykolog, hvis psykologen er fast ansatt i kommunen eller har avtale med et regionalt helseforetak. Du må være henvist til behandlingen.

Du kan få støtte for reiser til rehabiliterings- eller opptreningssentre, hvis du reiser til et senter som er eid av eller har avtale med et regionalt helseforetak. Hvis du reiser til behandling ved et privat senter, og behandlingen dekkes av det regionale helseforetaket, kan du få reisestøtte dit.

 

Skal du reise for å få en behandling i et EØS-land, kan du få reisestøtte som om du reiser til det nærmeste stedet behandlingen gis i Norge.

Folketrygdloven gir deg muligheten til å velge samme behandling i et EØS-land som du har rett til i Norge. Behandlingen må godkjennes av Helfo. Hvis Helfo godkjenner behandlingen, får du reisestøtte av Pasientreiser.

Du søker om å få reisestøtte på dette reiseregningsskjemaet på papir.

Du kan få støtte for reiser til offentlige og private spesialister, hvis du har fått henvisning fra lege, og behandlingen dekkes av et regionalt helseforetak  

Du kan få reisestøtte hvis du blir lagt inn på, eller skrives ut fra, sykehjem. Du kan også få reisestøtte fra sykehjem til og fra behandling, hvis behandlingen dekkes av det offentlige.

Du kan få reisestøtte til sykehus, hvis du reiser til et sykehus som er eid av eller har avtale med et regionalt helseforetak. Hvis du reiser til behandling ved et privat sykehus, og behandlingen dekkes av det regionale helseforetaket, kan du får reisestøtte dit.  

Du kan få dekket faktiske reiseutgifter, hvis du har vært på obligatorisk tuberkulosekontroll. Da må du sende oppmøtebekreftelse og reiseregningsskjema i posten til Pasientreiser i ditt lokale helseforetak.

Adressen til ditt lokale helseforetak finner du her.

Du kan få støtte når du reiser for å tilpasse høreapparat på sykehus eller hos private spesialister som har avtale med regionalt helseforetak.

Det gjelder ikke hvis du skal reise til hjelpemiddelsentral, ortopedisk v​erksted eller lignende for utprøving av ulike typer hjelpemidler. Da er det NAV som dekker reiseutgifter.​​

Hvis du har behov for øyeblikkelig hjelp, får du reisestøtte til det nærmeste stedet du kan få behandling.  

Dette får du ikke reisestøtte til 

I utgangspunktet får du ikke reisestøtte for reiser til apotek eller bandasjist, fordi reiser for å hente medisiner ikke støttes etter regelverket for pasientreiser.

Hvis du får legemiddelassistert rehabilitering (LAR) eller annen substitusjonsbehandling, kan du få reisestøtte til apotek for å hente medisiner til behandlingen og levere urinprøve, når du må gjøre det under oppsyn.  

Flere helseforetak tilbyr etterlattesamtaler til pårørende etter dødsfall. Som hovedregel gir ikke Pasientreiser reisestøtte til slike reiser.  

Du får ikke reisestøtte  til fotpleie, fotterapi eller hudpleie.  

Fra og med 1. januar 2025 får du ikke lenger støtte til kiropraktor. Husk at du kan søke i ettertid om å få penger for reiser du har gjennomført fram til og med 31. desember 2024. Frist for å søke om reisestøtte er seks måneder etter at reisen ble gjennomført. 

Du får ikke støtte for reiser til mammografi i regi av mammografiprogrammet, fordi dette er forebyggende og ikke en nødvendig helsetjeneste. Mammografiprogrammet er det offentlige tilbudet til kvinner i alderen 50-69 år, om røntgenundersøkelse av brystene (mammografi) annethvert år.

Hvis du derimot blir henvist til mammografi fra behandleren din, er dette en nødvendig helsetjeneste, og da kan du få reisestøtte fra Pasientreiser.  

Hvis du har mottatt tilbud om gratis transport fra et helseforetak, eller du har fått informasjon fra Pasientreiser om at om at det går gratis offentlig transport på strekningen, har du ikke rett til å få dekket reisen din.

Du får heller ikke dekket​ utgiftene dine hvis du har takket nei til et tilbud om reise fra Pasientreiser i ditt lokale helseforetak.

Du får ikke støtte når du reiser til et NAV-kontor.  

Du får ikke støtte når du reiser til optiker.  

Hvis du reiser til ortopedisk verksted, kan du søke om å få støtte til reisen fra NAV.  

Er du innlagt og skal ha permisjon, må du i utgangspunktet betale reisen selv. Pasientreiser gir ikke reisestøtte til permisjonsreiser, heller ikke når institusjonen helt eller delvis holder stengt i helg, høytid eller ferie.

Unntaket er hvis du har en livstruende sykdom. Da kan du få reisestøtte ved permisjon fra sykehuset. Du må da få en bekreftelse fra behandleren din på at du har en livstruende sykdom, og legge denne ved når du søker om støtte til reisen i etterkant.  

Som hovedregel gir ikke Pasientreiser reisestøtte til tannbehandling. Det er likevel noen tilfeller der du kan få støtte til reisen fra Pasientreiser.

Noen av unntakene er:

  • Når behandlingen helt eller delvis dekkes av folketrygden
  • Yrkesskade (vedtak fra Nav om yrkesskade må legges ved)
  • Behandling hos kjeveortoped
  • ​​Tannsykdom

Hvem betaler tannlegeregningen din? 

For barn og unge opptil 20 år, og pasienter med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven § 1-3, skal fylkeskommunene dekke reiseutgifter for tannbehandling fra den fylkeskommunale tannhelsetjenesten.

Oppholder du deg i utlandet, har du ikke rett til å få reisestøtte fra Pasientreiser.  

Du får i utgangspunktet ikke reisestøtte til vaksinering. Dette gjelder også hvis du er i en risikogruppe og for eksempel trenger influensavaksine, eller vaksinering ved pandemier.

Får du vaksine som en del av en behandling, eller som en forutsetning for å starte behandling, kan du få reisestøtte fordi vaksinen da er nødvendig av medisinske eller behandlingsmessige årsaker. Dette må dokumenteres av behandleren din.

Skal du reise til hjelpemiddelsentral, ortopedisk verksted eller lignende for utprøving av ulike typer hjelpemidler, er det NAV som dekker reiseutgiftene dine.

Kontakt Pasientreiser

05515

Kontakt oss ved spørsmål om utfylling av reiseregningsskjema, dekning av reiseutgifter eller bestilling av din pasientreise.

pasientreiser.no

Er du helsepersonell eller transportør? Gå til pasientreiser.no

Loga pasieantamátkkiid birra sámegillii

Innholdet er levert av Pasientreiser HF

Pasientreiser HF. Du får reisestøtte til disse behandlingene. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 13. mars 2025 [henta onsdag 21. mai 2025]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/pasientreiser/om/reise-til-disse-behandlingene-dekkes/

Sist oppdatert torsdag 13. mars 2025