Brennkopper (impetigo)

Brennkopper er en overflatisk infeksjon i huden som smitter lett. Den kan være plagsom, men går som regel over etter noen dager med riktig behandling.

Hva er brennkopper?

Brennkopper (impetigo) er en infeksjon som skyldes en bakterie. Den vanligste bakterien er staphylococcus aureus, også kalt "gule stafylokokker".

Infeksjonen kan være kløende og smertefull, og den smitter lett fra person til person. Hudoverflaten er en viktig del av kroppens forsvar, og huden blir lettere infisert dersom huden er skadet av skrubbsår, insektsstikk eller eksem. Ansiktet, spesielt rundt nesen og munnen, er utsatt. Brennkopper er vanligst blant barn.

Det finnes to former for brennkopper, bulløs og ikke-bulløs:

  • Den ikke-bulløse formen er vanligst. Den begynner med små sår eller små blemmer som sprekker og får skorpe.
  • Den bulløse formen kjennetegnes ved større blemmer som lett sprekker. Dette er langt sjeldnere og rammer hovedsakelig spedbarn.

Symptomer på brennkopper

Det mest synlige symptomet på brennkopper er skorpen som dannes når blemmene brister. De har en gyllen eller mørkegul farge og kleber til huden.

Infeksjonen kan gi kløe hos noen. 

Leger kan vanligvis diagnostisere brennkopper bare ved å se på huden.

Behandling av brennkopper

Behandlingen av brennkopper avhenger av hvor stort område som er rammet.

Mindre infeksjon

Ved få og små brennkopper som sitter på samme sted, er det nok å rense med desinfiserende væske. Du kan bruke for eksempel klorhexidin og dekke til med tørre kompresser. Klorhexidin får du kjøpt reseptfritt på apoteket, men det brukes vanligvis ikke på de minste barna.

Når det er flere betente områder, kan en desinfiserende krem som dibrompropamidin eller antibiotikakrem brukes under kompressene i tillegg til klorhexidin.

Større infeksjon

Ved utbredt infeksjon flere steder på kroppen, anbefaler legene antibiotikatabletter eller mikstur. I første rekke anbefales dikloksacillin i syv dager. Hvis kuren ikke virker, må man ta dyrkningsprøve av det betente området.

Før oppstart med antibiotika kan det tas en penselprøve for å dyrke frem bakteriene. Prøven viser hvilken type antibiotika som virker i tilfelle behandlingen skulle feile.

Nyfødte eller pasienter med svakt immunsystem vil vanligvis behandles med antibiotikamikstur eller tabletter. Pasienter med dype hudinfeksjoner og/eller dårlig allmenntilstand legges inn på sykehus til behandling. Dette skjer veldig sjelden.

Forebygging

  • Den beste måten å forebygge smitte på, er å vaske og tørke hendene godt hver gang du har vært i kontakt med brennkoppene.
  • Det er en fordel med korte negler.
  • Den som er rammet, bør bruke egne håndklær, kluter og sengetøy.
  • Ofte holdes barn med brennkopper borte fra barnehage og skolen.

Prognose

Brennkopper forsvinner ofte av seg selv etter noen uker, men behandling anbefales fordi brennkopper smitter lett.

Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Brennkopper kan imidlertid komme tilbake. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem.

Brennkopper (impetigo). Helsebiblioteket.no, 2022.
Impetigo (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2020.

Innhaldet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Brennkopper (impetigo). [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 6. mai 2022 [henta onsdag 24. juli 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/sykdom/hud-og-har/brennkopper/

Sist oppdatert fredag 6. mai 2022