Utslett hos barn

Utslett hos barn er vanlig. Dette er en oversikt over noen vanlige utslett og hudforandringer som kan oppstå hos små barn.

​Huden er vårt største organ og beskytter resten av kroppen mot skader fra omverdenen. På huden lever både bakterier og virus som er i balanse med hverandre og nødvendige for kroppen.

Utslett med feber

​Blødninger i huden

Dette er oftest rødlig-blålige områder som kan variere i størrelse fra en liten prikk til flere centimeter store flekker. Flekkene går ikke bort om du presser bunnen av et glass mot huden. Slike flekker bør undersøkes av lege. Ser du slike flekker samtidig med feber hos barnet må du raskt kontakte lege da dette kan være tegn på en alvorlig infeksjon.

Vannkopper

Ved vannkopper oppstår det røde prikker i huden som etter noen timer går over til blemmer. Etter hvert dannes små skorper. Ofte ses en blanding av både prikker, blemmer og skorper, gjerne med kloremerker, da utslettet klør.

Det tar cirka 2 uker fra barnet er smittet til utslettet oppstår. Sykdommen er svært smittsom fra 2 dager før barnet får utslett, til blemmene er tørket inn, vanligvis etter 5 dager.

Vannkopper skyldes et virus, men blemmene kan bli betente av bakterier. Bruk da en bakteriedrepende krem for å behandle infeksjonen. Barnet har ofte redusert allmenntilstand.

Oppsøk lege dersom:

 • det oppstår tegn til infeksjon rundt en vannkopp med rødhet og varme i huden
 • barnet får høy feber og redusert almenntilstand i forløpet av vannkopper

Råd mot kløe/bakteriell infeksjon:

 • sov med hel pysj
 • hold neglene korte
 • ikke ha det for varmt om natten
 • kløestillende midler kan smøres på huden, spør på apoteket

Gi paracetamol om barnet har behov for feber- eller smertestillende medisin. Ikke gi ibuprofen, da det kan føre til alvorlig hudinfeksjon.

Barn med vannkopper holdes borte fra barnehage/skole til utslettet har begynt å tørke inn.

Fjerde barnesykdom

Ved fjerde barnesykdom har barnet først feber i 3-4 dager. Når feberen blir borte dukker det opp et svakt rødfarget og småprikket utslett på kroppen. Barnet kan være preget av høy feber i starten og tilstanden er ikke sjeldent assosiert med feberkramper. Barnet er vanligvis i god allmenntilstand når utslettet kommer.

Sykdommen er forårsaket av et virus og krever ingen behandling.

Femte barnesykdom

Ved femte barnesykdom blir huden i kinnene kraftig rød, deretter oppstår det et småprikket, rødt utslett på armene, overkroppen og noen ganger på lårene. Utslettet flyter sammen i et nettliknende mønster og blir blekere etter hvert. Utslettet kan vare i flere uker, og noen barn får leddsmerter.

Sykdommen er forårsaket av et virus og krever ingen behandling.

Herpes

Ved førstegangsinfeksjon med herpesvirus kan det oppstå blemmer og smertefulle hevelser i munnslimhinnen og på leppene. Av og til kan utslettet være så smertefullt at barnet vegrer seg for å spise og drikke. Barnet kan ha feber. Symptomene varer vanligvis 1–2 uker. Om allmenntilstanden er bra, kan barnet gå i barnehage.

Hånd-, fot- og munnsyke

Utslett med blemmer på håndflatene, fotsålene og i munnen forårsaket av virus. Barnet kan ha feber og vondt i halsen. Om allmenntilstanden er god, kan barnet gå i barnehage/på skole. Sykdommen varer i omtrent én uke.

Ufarlige, men ofte plagsomme hudforandringer

​Ved disse tilstandene kan barnet gå i barnehage/på skole. Unntaket er barn med brennkopper som er så utbredte at de ikke kan tildekkes.

Brennkopper

Brennkopper er en bakterieinfeksjon i huden. Sykdommen starter med væskende sår og blemmer, deretter dannes det skorper.

Vask området av huden som er angrepet og legg på bakteriedrepende krem. Smitte kan unngås ved å dekke utslettet med plaster eller kompress, og være nøye med håndhygienen etter kontakt med sårene. Om flere eller større områder av huden er angrepet bør lege kontaktes for å vurdere behandling med antibiotika.

Seboreisk spebarnseksem

Hovedsymptomet på seboreisk spebarnseksem er runde, velavgrensede fortykkede hudområder som særlig oppstår i hodebunn (skurv). En sjelden gang ses utslett i hudfolder på hals, armhuler og i bleieområdet. Det klør lite og går oftest over i løpet av de første 3-6 månedene av barnets liv. Virker barnet plaget, kan det behandles med svak salisylolje eller kortvarig med hydrokortisonkrem i hodebunnen.

Atopisk eksem

Hovedsymptomet på atopisk eksem (barneeksem) er rødt, kløende utslett, ofte på tørr hud. Atopisk eksem kan oppstå fra 2-4 måneders alder. Hos spedbarn er det typisk på kinn, panne, hals og strekkesiden av armer og ben. I småbarnsalderen finnes det ofte i bøyefurene.

Tørr hud klør lett, og bør forebygges med olje i badevannet. Huden bør smøres med parfymefri fuktighetsgivende krem minst 2 ganger daglig. Hjelper ikke dette tilstrekkelig kan du smøre huden med hydrokortison 2-3 ganger daglig i inntil en uke. Allergi mot matvarer er ikke årsaken til atopisk dermatitt, men kan forverre utslettet hos noen.

Elveblest

Ved elveblest får barnet områder med rødflammet, hevet hud som vanligvis klør. Utslettet kan oppstå og bli borte i løpet av få timer, men ofte varer det i dager og "flytter seg rundt" på kroppen. Elveblest kan utløses av mange årsaker, en av dem er allergi. Om barnet er plaget, kan legen gi kortvarig behandling med allergimedisin.

Vorter

Vorter er runde utvekster av fortykket hud, vanligvis under ½ cm store. De oppstår særlig på fingre og tær. Vorter forårsakes av virus. Smittefaren er liten. De fleste vorter forsvinner av seg selv i løpet av ett til to år.

Er vorten plagsom for barnet, kan den behandles. På apoteket selges salisylsyremidler i form av plaster eller liniment, og spray med frysemiddel.

Mollusker

Mollusker er glatte, velavgrensede kuler i huden som kan opptre i grupper. De er 3-5 mm store og kan ha en forsenkning i midten. Årsaken er virusinfeksjon. Mollusker smitter ved hudkontakt, og barn fra 2-7 år er mest utsatt for mollusker. De kan oppstå over det meste av kroppen, og er vanligvis ikke plagsomme.

Molluskene går tilbake av seg selv, og de fleste er kvitt molluskene i løpet av et år. Blir de betente eller er spesielt mange, kan det være aktuelt med behandling og lege bør kontaktes.

Når bør jeg kontakte lege?

​Kontakt lege:

 • Hvis barnet har feber og hudblødninger, kontakt lege straks
 • Hvis barnet er tydelig sykt
 • Hvis du er engstelig for at barnet har en alvorlig sykdom
 • Hvis du er usikker på hva dette er og barnet er plaget
 • Hvis ikke rådene over hjelper

Innhaldet er levert av Helsebiblioteket/Foreldrebrosjyrer, Farmasøytisk institutt, UiO

Helsebiblioteket/Foreldrebrosjyrer, Farmasøytisk institutt, UiO. Utslett hos barn. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 23. februar 2022 [henta søndag 21. juli 2024]. Tilgjengeleg frå: https://www.helsenorge.no/nn/sykdom/barn/utslett-hos-barn/

Sist oppdatert onsdag 23. februar 2022