Pasient- og brukerombudet
Ombudet hjelper deg med spørsmål om helsetjenester, og gir råd og veiledning om rettighetene dine.
Du kan ha rett til å få en kontaktlege i spesialisthelsetjenesten dersom du har en alvorlig sykdom som skal behandles eller følges opp over en viss tid.
Illustrasjon: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet
Kontaktlege i spesialisthelsetjenesten er en ordning som sørger for at oppfølgingen av pasienter blir bedre, tryggere og mer effektiv.
Retten til kontaktlege står i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5 a. Når sykehuset eller helseinstitusjonen vurderer at du har rett til kontaktlege får du informasjon om det.
Både vilkårene om alvorlighet og varighet må være oppfylt for at du har rett til kontaktlege. Etter vurderingen skal du så snart som mulig få vite hvem som er din kontaktlege.
Kontaktlegen har et særlig ansvar for å følge deg opp under behandling eller oppfølging i spesialisthelsetjenesten. Oppgavene til kontaktlegen er å:
Ta kontakt med helsepersonellet eller avdelingen som behandler deg om det er utfordringer med pasientforløpet.
Rett til kontaktlege gjelder innen somatikk, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengighet.
Dersom du ikke har fått rett til kontaktlege kan du klage på vurderingen, etter reglene i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 7. Klagen skal sendes til sykehuset eller institusjonen som har tatt avgjørelsen.
Veileder for kontaktlege i spesialisthelsetjenesten (Helsedirektoratet)
Pasient- og brukerrettighetsloven §2-5 a. - Rett til kontaktlege (Lovdata)
Ombudet hjelper deg med spørsmål om helsetjenester, og gir råd og veiledning om rettighetene dine.
Pasient- og brukerrettighetsloven inneholder rettsregler om de rettigheter pasienter og brukere har overfor helse- og omsorgstjenesten.
Innholdet er levert av Helsedirektoratet
Sist oppdatert onsdag 23. november 2022