Selvskading
Det er mange grunner til at man skader seg selv med vilje, men ofte er det for å klare å håndtere en sterk følelsesmessig smerte. Selvskading kan skje på mange måter. Skader du deg selv, eller tenker på å gjøre det, bør du oppsøke hjelp.

Kutting og risping er typiske eksempler på selvskading.
Illustrasjon: iStockphoto
Årsaker til selvskading
I mange tilfeller handler selvskading om å prøve å flytte smerte eller regulere følelser som tristhet, opplevelse av kaos, angst eller sinne. Men selv for den som påfører seg skader, kan det være vanskelig å forstå hvorfor.
Typer selvskading
Kutting og risping er typiske eksempler på selvskading, men det kan skje på mange andre måter. Alvorlighetsgraden og intensiteten varierer fra person til person, noen ganger også fra situasjon til situasjon.
Her kan du få hjelp
Dersom du skader deg selv, eller tenker på å gjøre det, bør du snakke med en du stoler på, eller få hjelp fra lege og annet helsepersonell. Kontakt helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De vil kunne henvise deg videre til behandling ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) eller Distriktspsykiatrisk senter (DPS).
Det finnes flere organisasjoner som tilbyr informasjon og hjelp både til personer som skader seg selv og til deres pårørende. For eksempel:

Psykisk helsehjelp for voksne
Her kan du lese om hjelpetilbud som finnes for voksne innen psykisk helsearbeid. Får du hjelp tidlig, er sjansen større for at du blir bedre.
Illustrasjon: ArenaCreative / Mostphotos (illustrasjonsbilde)

Psykisk helsehjelp for barn og unge
Får du hjelp tidlig, er sjansen større for at du raskere blir bedre. Ta kontakt med skolehelsetjenesten eller fastlegen din. De kan hjelpe deg.
Illustrasjon: Johnér