Fotsår og pleie av føtter ved diabetes

Godt stell av føttene er viktig for å unngå infeksjoner og i verste fall amputasjon dersom du har diabetes. Les råd om fotpleie og behandling av sår.

Barnebeinte føtter illusterer fotsår og fotpleie ved diabetes

Risikofaktorer og forebygging

Fotsår oppstår lettere hos personer med diabetes. Årsaken er at diabetes skader nervene og blodårene i føttene. Når førligheten under bena blir dårligere, er det vanskeligere å oppdage feilstillinger, skader og sår under føttene. Tilheling av oppståtte sår kan også bli dårligere fordi blodsirkulasjonen er nedsatt som følge av åreforkalkning.

Det er veldig viktig at slike sår (selv om såret ikke gjør vondt) får rask og riktig behandling for å forhindre infeksjoner og i verste fall amputasjon. Det er viktig at legen din undersøker føttene dine jevnlig og minst én gang i året for å teste at førligheten og blodsirkulasjonen i føttene ikke er nedsatt, og at føttene ikke har feilstillinger.

Dette kan føre til fotsår

 • tidligere fotsår
 • nerveskader (nevropati)
 • nedsatt blodsirkulasjon i føttene (perifer karsykdom)
 • høyt blodsukker (HbA1c)
 • røyking
 • misdannelser/feilstillinger i føttene
 • nedsatt syn
 • langvarig diabetes
 • høy alder
 • aleneboende
 • psykiske problemer
 • leddproblemer

Behandling av fotsår

Behandling av fotsår består av å avlaste såret og å tilpasse skotøy, behandle infeksjoner, gjenopprette blodsirkulasjonen og sårstell der død hud fjernes. Du vil få en bandasje på foten som beskytter og samler opp væske fra såret. Det kan hende du trenger antibiotika dersom det er infeksjon i såret.

Det er viktig at du (eller familie/hjemmesykepleie) undersøker føttene daglig når du har fotsår og har fått opplæring i hva du skal se etter og når du skal ta kontakt med helsepersonell. Se også etter om det har kommet steiner eller lignende i skoene før du tar dem på for å forhindre nye sår.

Har du hatt fotsår tidligere bør du bruke fuktighetskrem ved tørr hud under føttene, og dessuten gå jevnlig til fotterapeut for å klippe negler og fjerne død hud.

Har du hatt fotsår er det viktig at du får spesialtilpassede såler, fottøy og eventuelle andre hjelpemidler for å forhindre nye sår. Du vil også bli fulgt opp regelmessig på sykehuset av et diabetesfotteam.

Slik tar du vare på føttene

Alle med diabetes bør stelle godt med føttene sine. Se etter hard hud, sprekker i huden, små sår eller sopp mellom tærne. Bruk speil hvis det er vanskelig å se, eller spør pårørende/helsepersonell om hjelp.

Hard h​​ud kan behandles hos fotterapeut

Det kan danne seg sår under hard hud. Hard hud behandles hos fotterapeut – helst en som er spesialist på diabetesføtter, en såkalt IFID-fotterapeut. Spør fotterapeuten direkte eller sjekk hos Fotterapeutforbundet som har liste over alle IFID-fotterapeutene i Norge.

Er risikoen for sår lav, kan du selv stelle hudfortykkelser etter opplæring hos fotterapeuten.

Ikke bruk uegnet verktøy til egenbehandling

Liktornplaster, vortemidler, elektriske filer og lignende skal ikke brukes av personer med diabetes.

Stell neglene etter opplæring hos fotterapeut

Hold neglene korte, slik at de ikke lager sår i nabotærne. Inngrodd tånegl behandles av fotterapeut eller lege.

Ta småsår på alvor

Har du utviklet nerveskader (nevropati), og oppdager sår nedenfor ankelen eller fotsopp, oppsøk lege. Selv små sår kan utvikle seg til mer alvorlige infeksjoner. Ikke bruk sårpudder, antibiotikaholdig salve eller grønnsåpebad i behandling av diabetiske fotsår.

Vask av føttene

Vask føttene daglig med lunkent vann i tre til fem minutter. Ved manglende følelsessans på grunn av nevropati, bør vanntemperaturen måles (den bør være under 37 grader).

Bruk en mild og nøytral såpe, og ikke grønnsåpe – den tørker ut huden. Tørk føttene godt, spesielt mellom tærne, ikke gni!

Ikke bruk fotbad dersom du har sår på føttene.

Bruk en fet fotpleiekrem morgen og kveld

Du bør bruke en fet fotpleiekrem, men unngå å smøre mellom tærne. Kremen skal hjelpe med å bevare fuktigheten, og bør ikke inneholde parfyme eller konserveringsmidler. Både fotterapeut og apotek kan gi råd.

Råd om sko og sokker

Kjøp skoene midt på dagen, når en eventuell hevelse i føttene fortsatt er liten.

Velg stødige skinnsko eller joggesko med god støtte rundt hælen og god plass til tærne. Ikke bruk smale sko som gjør at tærne klemmes sammen. Hælen skal helst ikke være mer enn 1,5 cm høyere enn den fremre del av skoen.

Skoene skal gi foten mulighet til å «puste» og forhindre sår. Derfor bør gummistøvler, sandaler og tresko unngås hvis du har utviklet nerveskade (nevropati) eller diabetessår. Fotterapeuter og ortopediske verksteder kan hjelpe til med å skaffe egnet skotøy. Høyrisikopasienter får spesialskotøy og innleggssåler rekvirert av lege og laget ved et ortopedisk verksted. Søknaden må fylles av en spesialist i ortopedi eller indremedisin.

Bruk ull- eller bomullsstrømper. Det finnes også spesialsokker som gir lite friksjon mot huden og dermed liten risiko for sår. Sørg for at strømpene ikke har stram strikk som hemmer blodsirkulasjonen. Harde sømmer kan føre til gnagsår.