Mollusker

Mollusker er en smittsom, men ufarlig hudinfeksjon som skyldes et virus. Molluskene forsvinner som oftest av seg selv etter 6-12 måneder og behandling er som regel ikke nødvendig.

Oppsummering

Mollusker skyldes viruset Molluscum contagiosum. Det smitter ved direkte hudkontakt og gir små, cirka 2-5 mm, kuleformede hudforandringer. Mollusker forsvinner som regel av seg selv etter et halvt til ett år.

Symptombilde

De små glatte kuleformede forandringer i huden har en liten fordypning i midten («navle»). Molluskene kan være hudfargede, hvite eller rosa, og inneholde en osteaktig masse. Personer med atopisk eksem eller nedsatt immunforsvar kan få mer utbredt forekomst, og det kan ta lengre tid før molluskene forsvinner.

Risikofaktorer og forebygging

Mollusker er vanlig hos barn og smitter ved hudkontakt. Det kan også overføres via håndklær og klær. Hos voksne kan mollusker smitte ved seksuell kontakt, og molluskene sees da på kjønnsorganer, lår og nederst på magen. Kloring og barbering kan føre til at molluskene sprer seg lokalt. Mollusker kan klø og føre til eksem, og i noen tilfeller en bakterieinfeksjon i huden.

Utredning og diagnose

Diagnosen er ofte enkel å stille om kvalifisert helsepersonell vurderer hudforandringene på kroppen din. Mollusker kan forveksles med kjønnsvorter.

Behandling

Mollusker går oftest over av seg selv og behandling er vanligvis ikke nødvendig. Hos de fleste forsvinner de etter 6-12 måneder. Dersom du ønsker behandling finnes det alternativer som frysebehandling, kirurgisk fjerning eller legemiddel som smøres eller pensles på molluskene.