Irritabel tarmsyndrom (IBS)
Irritabel tarmsyndrom (IBS) gjør at du kan du bli oppblåst, få diaré eller forstoppelse. Stress kan utløse slike plager.
Symptomene ved irritabel tarmsyndrom (IBS) er individuelle og vil variere fra person til person. Derfor bør oppfølging og behandling tilpasses den enkelte.
Illustrasjon: Uladzimir Zgurski/MostPhotos
Dersom du over en periode fører dagbok over symptomene dine, kan det være lettere å identifisere hva som trigger symptomer.
Det er flere generelle tiltak du selv kan forsøke for å gjøre kostholdet ditt mer magevennlig. Det anbefales å starte med disse tiltakene før du eventuelt starter med mer omfattende kostholdsendringer som lav FODMAP dietten:
I tillegg vil et regelmessig liv med nok søvn, regelmessige avføringsvaner, minst mulig stress og fysisk aktivitet også være av betydning for mange.
Irritabel tarmsyndrom (IBS) gjør at du kan du bli oppblåst, få diaré eller forstoppelse. Stress kan utløse slike plager.
Om rådene over er utprøvd og plagene vedvarer, kan du ha nytte av lav-FODMAP-dietten. FODMAP er en forkortelse for Fermenterbare Oligo- Di- Mono- og Polysakkarider. Dette er en betegnelse for ulike tungtfordøyelige karbohydrater som tynntarmen kan ha vansker med å bryte ned og ta opp.
Matvarer med høyt innhold av FODMAP er vist å kunne gi økte symptomer hos personer med IBS, og en rekke forskningsstudier har vist at mange med IBS opplever symptomlindring ved redusert inntak av disse karbohydratene. Dersom du vil teste om denne dietten kan ha effekt hos deg, anbefales det å unngå matvarer med høyt FODMAP-innhold i to til seks uker, til du føler deg symptomfri eller har bedring av symptomer. Ved bedring reintroduseres gradvis matvarer med høyt FODMAP-innhold, for å kunne identifisere hvilke matvarer som tolereres og ikke. Målet er å ha et så variert kosthold som mulig, uten forverring av plager.
Ved større kostendringer og dietter som for eksempel lav-FODMAP-dietten, kan det være behov for veiledning av klinisk ernæringsfysiolog, eventuelt annet helsepersonell med kompetanse om dietten. Dette for å unngå uheldige konsekvenser som redusert inntak av enkelte næringsstoffer og tarmstyrkende matvarer.
Mange sykdommer kan forebygges og behandles med fysisk aktivitet. Ofte kan fysisk aktivitet erstatte legemidler eller redusere behovet.
https://www.nice.org.uk/guidance/cg61/chapter/1-Recommendations#dietary-and-lifestyle-advice
https://helse-bergen.no/avdelinger/medisinsk-klinikk/seksjon-for-fordoyelsessjukdommar/nasjonal-kompetansetjeneste-for-funksjonelle-mage-tarmsykdommer/lavfodmap-mat-ved-ibs
Innholdet er levert av Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM)
Sist oppdatert onsdag 27. januar 2021