Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse betyr at du har nedsatt toleranse for melkesukker. Tåler du ost og et lite beger yoghurt, men ikke et glass melk, har du trolig laktoseintoleranse.

Hva er laktoseintoleranse?

Personer med laktoseintoleranse har problemer med å fordøye laktosen (melkesukkeret) i melken. Dette skyldes mangel på laktase, som er stoff (enzym) som bryter ned laktose i tarmen. Tilstanden er en vanlig årsak til at eldre barn og voksne ikke tåler så godt melk.

Symptomer

Typiske symptomer på laktoseintoleranse er:

  • oppblåsthet
  • luftplager
  • kvalme
  • diaré

Utredning og diagnose

For å teste om laktoseopptaket er redusert, kan man måle dette ved utpust (gasser) etter drikke av en laktoserik løsning. En blodprøve (laktasegentest) kan si noe om du er genetisk disponert. Man kan også observere egne symptomer ved inntak av melkeprodukter med og uten laktose, for eksempel brunost (laktose) og gulost (uten).

Selvhjelp og råd

Kosthold ved laktoseintoleranse

Ved laktoseintoleranse brukes en laktosefri- eller laktoseredusert diett. Dietten kan likne melkefri kost, men skiller seg fra denne blant annet ved at faste hvite oster og enzymbehandlede meieriprodukter kan brukes.

Kjøtt, fisk, egg, frukt, grønnsaker, kornvarer og matoljer, og produkter av disse matvarene, kan brukes på vanlig måte i en laktoseredusert eller laktosefri diett. Vær oppmerksom på at enkelte blandede produkter kan inneholde melk. Du finner informasjon om produktet inneholder melk på pakningen.

  • Matvarer som inneholder mindre enn tre gram laktose per 100 gram kan brukes i en laktoseredusert diett.
  • Dersom du har behov for en laktosefri diett, bør kun matvarer med mindre enn 0,5 gram laktose per 100 gram benyttes.
  • Gulost inneholder nesten ikke laktose, og kan derfor brukes som normalt.
  • Bruk laktoseredusert/laktosefri melk, yoghurt, is, rømme og fløte, også i retter der melk utgjør en vesentlig del av produktet, som risgrøt, fløteis, vaniljesaus, hvit saus, vafler eller pannekaker.
  • De fleste med laktoseintoleranse tåler vanligvis syrnede meieriprodukter (yoghurt, surmelk, kefir og rømme) bedre enn søtmelk. Noen kan bruke syrnede meieriprodukter i moderate mengder uten å få symptomer.
  • Matvarer med et høyt innhold av laktose, som for eksempel brunost, prim og andre mysebaserte produkter, bør unngås i en laktoseredusert/laktosefri diett.

Laktosereduserte produkter

I laktosereduserte meieriprodukter er laktosen spaltet slik at den kan fordøyes uten enzymet laktase. Små barn med laktoseintoleranse kan få melkeerstatning på resept.

For de som tåler litt laktose finnes det laktoseredusert lettmelk, fløte og yoghurt som inneholder like mye kalsium, jod og andre vitaminer og mineraler som annen melk. Dersom du bruker laktosereduserte produkter i matlagingen, kan du redusere litt på sukkermengden i resten av retten, fordi laktoseredusert melk er litt søtere enn vanlig melk (melkesukkeret er omdannet til sukkerarter som smaker søtere).

Viktig å skille mellom melkeproteinallergi og laktoseintoleranse

En vesentlig forskjell på melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er at mennesker med laktoseintoleranse ikke trenger å kutte ut meieriprodukter fullstendig fra kostholdet. Før du kutter ut melk fra kostholdet er det derfor viktig med en god utredning, så du vet hva du reagerer på og hvilke forholdsregler du må ta.

Prognose

Laktoseintoleranse følger deg gjennom hele livet.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Laktoseintoleranse . [Internett]. Oslo: Direktoratet for e-helse; oppdatert onsdag 16. november 2022 [hentet lørdag 2. desember 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/matallergi/laktoseintoleranse/

Sist oppdatert onsdag 16. november 2022