
Allergi mot mjølk
Dersom du ikkje tåler kumjølkprotein, dreier det seg om melkeallergi. Toler du ost og yoghurt, men kan ikkje drikke mjølk, har du trulig laktoseintoleranse.
Illustrasjon: Cseh Ioan / Mostphotos
Laktoseintoleranse betyr at du har nedsatt toleranse for melkesukker. Tåler du ost og et lite beger yoghurt, men ikke et glass melk, har du trolig laktoseintoleranse.
Personer med laktoseintoleranse har problemer med å fordøye laktosen (melkesukkeret) i melken. Dette skyldes mangel på laktase, som er stoff (enzym) som bryter ned laktose i tarmen. Tilstanden er en vanlig årsak til at eldre barn og voksne ikke tåler så godt melk.
Typiske symptomer på laktoseintoleranse er:
For å teste om laktoseopptaket er redusert, kan man måle dette ved utpust (gasser) etter drikke av en laktoserik løsning. En blodprøve (laktasegentest) kan si noe om du er genetisk disponert. Man kan også observere egne symptomer ved inntak av melkeprodukter med og uten laktose, for eksempel brunost (laktose) og gulost (uten).
Ved laktoseintoleranse brukes en laktosefri- eller laktoseredusert diett. Dietten kan likne melkefri kost, men skiller seg fra denne blant annet ved at faste hvite oster og enzymbehandlede meieriprodukter kan brukes.
Kjøtt, fisk, egg, frukt, grønnsaker, kornvarer og matoljer, og produkter av disse matvarene, kan brukes på vanlig måte i en laktoseredusert eller laktosefri diett. Vær oppmerksom på at enkelte blandede produkter kan inneholde melk. Du finner informasjon om produktet inneholder melk på pakningen.
I laktosereduserte meieriprodukter er laktosen spaltet slik at den kan fordøyes uten enzymet laktase. Små barn med laktoseintoleranse kan få melkeerstatning på resept.
For de som tåler litt laktose finnes det laktoseredusert lettmelk, fløte og yoghurt som inneholder like mye kalsium, jod og andre vitaminer og mineraler som annen melk. Dersom du bruker laktosereduserte produkter i matlagingen, kan du redusere litt på sukkermengden i resten av retten, fordi laktoseredusert melk er litt søtere enn vanlig melk (melkesukkeret er omdannet til sukkerarter som smaker søtere).
En vesentlig forskjell på melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er at mennesker med laktoseintoleranse ikke trenger å kutte ut meieriprodukter fullstendig fra kostholdet. Før du kutter ut melk fra kostholdet er det derfor viktig med en god utredning, så du vet hva du reagerer på og hvilke forholdsregler du må ta.
Dersom du ikkje tåler kumjølkprotein, dreier det seg om melkeallergi. Toler du ost og yoghurt, men kan ikkje drikke mjølk, har du trulig laktoseintoleranse.
Illustrasjon: Cseh Ioan / Mostphotos
Laktoseintoleranse følger deg gjennom hele livet.