Hull i tennene (karies)

Hull i tennene merkes ofte ikke før de er ganske store og gir ising eller tannverk. Puss tennene to ganger daglig med fluortannkrem for å unngå hull i tennene.

​Hva er hull i tennene (karies)?

Karies betyr det samme som hull i tennene. Hull i tennene er et folkelig uttrykk for tannsykdommen karies. 

Hull i tannen oppstår når bakterier på tannoverflaten omdanner sukker fra mat og drikke til syre. Denne syren løser opp tannvev og bryter ned tennene.  

Karies kan oppdages tidlig som hvite flekker på tennene og senere som hull når tannoverflaten bryter sammen. I de fleste tilfeller trenger en også røntgenbilder.

Her kan du se en animasjonsfilm om hvordan det blir hull i en tann og hvordan utviklingen kan stanses.

Dette er en animasjonsfilm om hvordan det blir hull i en tann og hvordan utviklingen kan stanses. Filmen er laget med støtte fra Helsedirektoratet etter en idé av tannlege Jørgen Underthun.

Slik ser hull i tennene ut

På bildet under kan du se hull i tennene i overkjeven. Hullene er de brune flekkene langs tannkjøttskanten på overflaten av tennene.

På bildet ses hull i tennene i overkjeven. Hullene er de brune flekkene langs tannkjøttskanten på tennenes overflate

Slik unngår du hull i tennene

Puss to ganger daglig

Puss tennene to ganger om dagen med tannkrem som er tilsatt fluor.  Det hjelper best mot hull i tennene, både for barn og voksne. Noen trenger å bruke tanntråd for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene. Spør tannlege eller tannpleier om råd. 

Tannkremen bør minst inneholde: 

  • 1000 ppm fluorider for mindre barn 
  • 1450 ppm fluorider for større barn og voksne.

Spis faste måltider

Når du spiser eller drikker, får bakteriene i munnen tilført sukker. Da begynner de å lage syre. Hvis du småspiser ofte i løpet av dagen, holdes produksjonen av syre i gang lengre. Da vil risikoen for hull i tennene (karies) øke.  

Spyttet har en evne til å nøytralisere syren som bakteriene danner, og er med på å beskytte tennene mot nedbrytning. Når du spiser til faste tider, får spyttet tid til å nøytralisere syren, og rekker å beskytte mot nedbrytning av tennene. 

Ekstra fluorbeskyttelse

Noen kan ha behov for ekstra fluor i tillegg til tannpuss med fluortannkrem. Småbarn kan i slike tilfeller benytte fluortabletter. Voksne og større barn kan benytte munnskyllevann med 0,2 prosent fluor, eller fluortabletter. 

Spør tannlege eller tannpleier om du har behov for dette.  

Fluor:  

  • styrker tannemaljen 
  • motvirker at det oppstår hull 
  • reparerer små hull i tennene 

Symptomer på hull i tennene (karies)

Små hull i tennene (kariesangrep) gir ikke symptomer. Større hull kan gi tannverk eller ising. 

Karies kan oppdages tidlig som hvite flekker på tennene og senere som hull når tannoverflaten bryter sammen.  

Når bør du oppsøke tannlege? 

Du bør gå regelmessig til tannhelseundersøkelse hos tannlege eller tannpleier. De vil vurderer hvor ofte du har behov for å gå til undersøkelse.  

Hvis du mistenker at du har hull i tennene bør du ta kontakt med tannlege eller tannpleier. Om du ikke går til tannlegen når du har et hull i en tann, vil hullet gradvis bli større og du kan få ising eller tannverk. Da kan bli behandlingen bli mer omfattende og dyrere.  

Behandling av hull i tennene (karies)  

​Tannfylling 

Et hull kan svekke tannen så mye at du bør få lagt inn en fylling. Den vil gjenskape tannens form og funksjon, og hindre at hullet vokser. 

Tannlegen vil da bore vekk det ødelagte tannvevet, og erstatte det med et tannfarget fyllingsmateriale. 

Innlegg 

Innlegg er en annen måte å reparere en tann på, spesielt der mye av tannen er borte. Teknikken er mer tidkrevende enn fyllinger og mer av tannvevet må fjernes, og prisen blir derfor høyere. Innlegg kan lages i gull, porselen eller kompositt.

Krone på tannen 

Når det er for lite igjen av tannen til å feste en fylling, kan tannen repareres med en krone. Det er en kappe som settes utenpå tannen. Tannen må slipes til riktig form før kronen kan settes på. 

Kronen lages oftest i metall, porselen eller en kombinasjon av disse. 

Hos barn kan tannlegen sette på stålkrone i en periode for å bevare tannen inntil det kan lages en permanent krone. 

Bro på tennene 

Hvis en eller flere av tennene går tapt, kan de erstattes med en bro som festes på nabotennene. Nabotennene må slipes til riktig form før broen festes på. 

Implantat 

Et implantat er en kunstig rot som settes inn i kjevebenet for å erstatte en manglende tann. 

Tannlegen opererer inn en skrue av titan i kjevebenet, og etter noen måneder settes en krone på implantatet. 

Implantater bør først settes inn når kjeven er utvokst, og helst ikke før 20-års alder. 

Rotfylling 

Dersom et hull blir så dypt at det strekker seg inn til nerven innerst i tannen , må tannen rotfylles. 

Ved rotfylling fjernes nerven i tannen, og tannroten fylles med et spesielt materiale. 

Trekke tannen 

Dype hull som ikke behandles, kan føre til at hele tannkronen blir ødelagt. Dersom tannen blir så svekket at den ikke kan behandles, må den trekkes for å unngå betennelse rundt tannen. 

En annen grunn til at tenner må trekkes kan være alvorlig betennelse i tannkjøttet og i tannfestet. Betennelser som ikke behandles, kan føre til at tannen mister sitt feste og gradvis løsner. 

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Hull i tennene (karies). [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 6. mars 2024 [hentet mandag 22. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/munn-tenner-kjeve/hull-og-tannskader/

Sist oppdatert onsdag 6. mars 2024