Søvnapné

Noen er plaget med pustestopp når de sover. Dette kalles søvnapné og skyldes vanligvis trange luftveier i nese og svelg. Søvnapné kan medføre døsighet og konsentrasjonsproblemer på dagtid. Behandling kan lindre symptomene for mange.

Hva er søvnapné?

Det finnes flere typer søvnapné. Denne artikkelen handler om obstruktiv søvnapné.

Hvis du har søvnapné, kan du i løpet av natten slutte å puste i noen sekunder. Dette skjer fordi luftveiene i svelget ditt blokkeres.

Etter noen sekunder kan du våkne opp med en gispende lyd. Dette kan oppstå flere ganger i timen gjennom hele natten og medfører at du ikke får nok dyp søvn.

Symptomer på søvnapné

Pustestopp

Hovedsymptomet er pustestopp med hyppig oppvåkning om natten. Noen merker ikke pustestoppet selv, og det kan være partneren som blir bekymret. Mange vil også snorke høylytt. Om du sover alene, kan en smartklokke eller en app på smarttelefonen registrere søvnkvalitet eller lyder (snorking og hikst) under søvn.

Konsentrasjonsproblemer og hodepine

Den enkelte pasient kan være plaget av døsighet og konsentrasjonsproblemer på dagtid, hodepine eller en følelse av å være sliten. Ved alvorlig søvnapné, kan du ha problemer med å holde deg våken, selv i situasjoner hvor det er viktig å være helt våken, som for eksempel ved bilkjøring.

Overvekt og høyt blodtrykk

Mange med søvnapné er overvektige og har høyt blodtrykk. Blodtrykket kan du måle hos fastlegen.

Hva annet kan det være?

Søvnforstyrrelser kan ha andre årsaker enn søvnapné. Det anbefales derfor at du tar kontakt med legen din for utredning ved søvnforstyrrelser.

Behandling av søvnapné

​Alvorlig søvnapné blir ikke bedre av se for det.

CPAP (Continous Positive Airway Pressure)

Å sove med en maske som blåser luft inn i nese og munn kan hjelpe mot søvnapné. Denne behandlingen kalles Continuous Positive Airway Pressure (CPAP-behandling).

Luftstrømmen bidrar til å holde luftveiene åpne. Mange gode studier har vist at CPAP kan redusere antall pustestopp og derved gi mindre symptomer på dagtid. Det gjelder spesielt ved alvorlig søvnapné.

Masken kan gi noe ubehag og krever tilpasning og tilvenning. I studier fikk om lag 4 av 10 mennesker munntørrhet. Mer enn 7 av 10 personer var plaget av nysing, og nesten 6 av 10 fikk rennende nese.

Snorkeskinne

En snorkeskinne har som hensikt å skyve nedre del av kjeven fremover for å holde luftveiene åpne. Denne ligner en type tannbeskyttelse i gummi som brukes i boksing.

Snorkeskinnen kan hjelpe mot snorking og søvnapné, men CPAP er mer effektivt. Det kan forbedre livskvaliteten ved reduksjon av tretthet om dagen.

En studie viste at ca. 7 av 10 personer som brukte en snorkeskinne reduserte antallet pustestopp med 50%. Noen får tilpasset snorkeskinnen hos tannlegen, mens andre er fornøyd med en snorkeskinne man finner på internett. Dette alternativet er billig og mye enklere enn CPAP. Denne behandlingen er likevel ikke så god som CPAP for de som er hardest rammet.

Noen mennesker som bruker tannskinne kan få tørr munn, lokal irritasjon eller plages av sikling om natten. Disse problemene synes å forsvinne etter en stund.

Kirurgisk behandling

Noen med alvorlig søvnapné velger kirurgisk behandling. Svært store mandler og «falske» mandler (adenoider) kan føre til søvnapné. En operasjon for å fjerne disse kan ha effekt. Av og til fjernes vev fra den bløte gane (drøvelen). For de fleste anbefales ikke operasjonen fordi effekten hos mange er kortvarig.

Selvhjelp og råd

Overvektige bør gå ned i vekt. En studie viste at personer som reduserte vekten med 10 % også fikk bedre søvn.

Du bør også unngå alkohol og slutte å røyke.

Luftveiene blir mindre blokkert når du sover på siden, selv om det ikke er vist med sikkerhet at det har effekt. Noen prøver en tannskinne (snorkeskinne) som åpner luftveiene i svelget.

Prognose

Uten behandling kan søvnapné påvirke livskvaliteten din betydelig. Tretthet om dagen kan gå ut over prestasjoner på jobben. Det kan også påvirke kjøringen din og føre til at du kan være en farlig sjåfør. Ved alvorlig ubehandlet søvnapné er helsekravene til førerkortet ikke oppfylt. Behandling vil som oftest hjelpe.

Personer med alvorlig søvnapné har også en økt risiko for andre helseproblemer, for eksempel høyt blodtrykk.

 

SOVno

55 97 47 07

Hos Nasjonalt senter for søvnmedisin finner du blant annet gode artikler om søvn og søvnproblemer, den nyeste forskningen og nyttig litteratur.

NevSom

Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier har ansvar for følgende diagnoser: idiopatisk hypersomni, Kleine-Levin syndrom og narkolepsi. 

Søvnforeningen

Søvnforeningen er pasientforeningen for alle som har en søvnsykdom, er pårørende til disse eller er spesielt interessert i søvnsykdommer.

Sleep apnoea in adults (obstructive) (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2021.

Søvnapné. Helsebiblioteket, 2022.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Søvnapné. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 21. desember 2022 [hentet onsdag 24. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/sovnsykdommer/sovnapne/

Sist oppdatert onsdag 21. desember 2022