Halsbrann og sure oppstøt hos gravide

Sure oppstøt og halsbrann er vanlig blant gravide. Her får du noen råd du kan forsøke mot slike plager.

​Halsbrann er en brennende følelse eller ubehag i øvre del av magen, brystet eller halsen. Sure oppstøt, kvalme, problemer med å svelge og vond smak i munnen kan også forekomme.

Årsaken til halsbrann er at det sure mageinnholdet kommer opp i spiserøret og irriterer slimhinnen. Gravide er utsatte for halsbrann grunnet hormonelle endringer og det voksende barnet som trykker mot magesekken.

Selvhjelp

Spis hyppige og små måltider, og ikke spis store kveldsmåltider. Unngå fettrike matvarer. Sjokolade, kaffe, løk, paprika, sterkt krydret mat, tomater, tomatsauser, sitrusfrukter og fruktjuice kan også gi halsbrann. I tillegg kan alkohol og tobakk øke risikoen for halsbrann.

Forsøke å heve hodeenden av sengen ca. 15 cm. Hvis du trenger hvile i løpet av dagen, prøv å hvile sittende i en stol, heller enn å ligge flatt.

Bøy deg minst mulig fremover og unngå hard fysisk aktivitet rett etter at du har spist.

Medisiner mot halsbrann og sure oppstøt

​Medisiner brukes hvis rådene over ikke hjelper nok.

Det finnes flere typer medisiner mot halsbrann og sure oppstøt. Gravide anbefales å forsøke alginat eller syrenøytraliserende midler først. Bruk dosene som er anbefalt i pakningsvedlegget.

Alginat legger seg som et lokk over mageinnholdet, og hindrer at det kommer opp i spiserøret. Medisinen tas ikke opp i kroppen, og påvirker derfor ikke fosteret. Alginat tas ved behov en halvtime etter måltid, ved ubehag og rett før leggetid. Noen midler med alginat inneholder syrenøytraliserende midler i tillegg.

Syrenøytraliserende midler lindrer symptomene ved å nøytralisere magesyren, og tas ved behov. De virker lokalt i magesekken, og tas i svært liten grad opp i kroppen. Av syrenøytralisende midler anbefales de som inneholder salter av aluminium og magnesium.

Syrehemmende midler hemmer produksjon av magesyre. De har sterkere virkning og lengre varighet enn alginat og syrenøytraliserende midler. Dersom alginat eller syrenøytraliserende midler ikke gir god nok effekt, kan syrehemmende midler av typen ranitidin forsøkes. Ranitidin fås kjøpt reseptfritt i små pakninger for kortvarig bruk og kan brukes av gravide.

Når skal jeg kontakte lege?

  • hvis du trenger å bruke medisiner av typen ranitidin i mer enn 2 uker
  • hvis du ikke blir bedre etter å ha prøvd rådene og medisinene som er nevnt her

Trygg mammamedisin

Få råd frå fagfolk om trygg medisinbruk ved graviditet og amming. Tenesta er gratis. 

Mattilsynet

Råd om trygg mat og drikke under svangerskapet, og informasjon om amming.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort butid.

Sure oppstøt og halsbrann hos gravide. Helsebiblioteket/Foreldrebrosjyrer, Farmasøytisk institutt, UiO 2021.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/Foreldrebrosjyrer, Farmasøytisk institutt, UiO

Helsebiblioteket/Foreldrebrosjyrer, Farmasøytisk institutt, UiO. Halsbrann og sure oppstøt hos gravide. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 5. mai 2021 [hentet søndag 15. september 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/svangerskap/halsbrann-og-sure-oppstot-hos-gravide/

Sist oppdatert onsdag 5. mai 2021