Nedsatt syn når du er eldre

Det er vanlig å få dårligere syn når du blir eldre. Du kan få en enklere hverdag om du tilrettelegger hjemmet ditt ut fra hvor mye du ser.

Har du fått dårligere syn?

Det er vanlig at synet blir dårligere når du blir eldre. Dette synstapet skjer gradvis. Du blir lettere blendet i mørket, kontrastene viskes ut og fargene er ikke klare som før. Mange merker dette når de kjører bil, kanskje spesielt i tunell, i mørket og i regnvær. 

Det mye som kan løses med riktige briller, god belysning og tilrettelegging av omgivelsene dine, uavhening av om du har en øyesykdom eller ikke.

Det er flere måter du kan tilrettelegge hjemmet ditt.

Pass på at du har en god og jevn belysning i hjemmet ditt. Det vil gjøre det enklere for deg å se omgivelsene dine.

Pass på at du fjerner ting du kan snuble i. Dette kan være:

  • teppekanter
  • småbord
  • ledninger

Har du en øyesykdom?

Det er flere vanlige aldersrelaterte øyesykdommer. Det er viktig at du går til jevnlige synsundersøkelser, så du raskt finner ut av om du har fått en øyesykdom. Det er viktig at du møter opp på øyeundersøkelsene du får anbefalt og at du lytter godt på rådene du får.

Vanlige øyesykdommer når du blir eldre er: 

Her finner du en oversikt over ulike øyesykdommer.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Nedsatt syn når du er eldre. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 4. mars 2024 [hentet mandag 27. mai 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/syn/eldre/

Sist oppdatert mandag 4. mars 2024