Au pair fra land utenfor EU/EØS eller Sveits

Du må ha nødvendig oppholdstillatelse hvis du er fra et land utenfor EU/EØS eller Sveits og vil arbeide som au pair i Norge. Da blir du medlem av folketrygden og får rett til helsehjelp etter reglene i Norge.

Ung kvinne holder kopp på kjøkken

1

Før du reiser

UDI har god informasjon til deg som du må vite om før du reiser til Norge.

Hvis du er fra et land utenfor EU/EØS eller Sveits og vil arbeide som au pair i Norge, må du ha nødvendig oppholdstillatelse. Les mer på nettsidene til UDI om å være au pair i Norge.

Eksempel

Arlyn fra Filippinene ønsker å dra til Norge for å jobbe som au pair. Hun søker om oppholdstillatelse.​

2

Dine rettigheter

Som au pair med gyldig oppholdstillatelse i Norge er du medlem av folketrygden.

Du har da rett til helsehjelp etter reglene i Norge. Dette betyr at du vil få dekket nødvendige utgifter til helsehjelp i det offentlige helsevesenet, og at du må betale egenandel på behandlinger på lik linje med nordmenn.

Eksempel

Arlyn bor og jobber hos en norsk familie. Hun tror hun er blitt matforgiftet, og drar til fastlegen. Hun betaler egenandel på lik linje med nordmenn.​

3

Hjemreise

Vertsfamilien din skal betale forsikring som dekker hjemreise hvis du skulle bli alvorlig syk eller skadet.

​Hvis vertsfamilien din ikke tegner forsikring for deg, er dette i strid med au pair-kontrakten. De er da ansvarlige for å dekke en eventuell hjemreise på grunn av sykdom eller skade. Dette kan du lese om i au pair-kontrakten UDI har utarbeidet.

Eksempel

Det viser seg at Arlyn ikke er matforgiftet, men kobberforgiftet. Hun kommer ikke til å orke å arbeide på flere måneder, og ønsker å reise hjem. Hjemreisen dekkes av forsikringen vertsfamilien har tegnet.

Innholdet er levert av Helfo

Sist oppdatert onsdag 26. januar 2022