Turister fra EU/EØS eller Sveits på ferie i Norge

Er du fra et EU/EØS-land eller Sveits og skal på ferie til Norge, bør du sørge for at du har med deg gyldig Europeisk helsetrygdkort fra hjemlandet ditt.

Kvinne på sykkel

1

Før du reiser

Før du reiser bør du sørge for at du har gyldig Europeisk helsetrygdkort fra hjemlandet ditt.

​Kortet er en dokumentasjon på at du har rett til nødvendige helsehjelp på lik linje med norske borgere. Reiser du sammen med familien din, må du være oppmerksom på at hvert familiemedlem må ha sitt eget helsetrygdkort.

Har du statsborgerskap fra et land utenfor EU/EØS eller Sveits, for eksempel USA, kan du ikke benytte ditt europeiske helsetrygdkort i Norge. Dette gjelder selv om du nå er bosatt i EU/EØS eller Sveits. Da må du ha privat reiseforsikring.

Eksempel

Carmen er fra Spania og skal sammen med familien sin på påskeferie til Norge. Hun sørger for å søke om Europeisk helsetrygdkort til alle sammen i god tid før de skal reise.

2

Hva dekker helsetrygdkortet?

Europeisk helsetrygdkort gir bare rett til nødvendig medisinsk behandling ved behandlingssteder som er tilknyttet det offentlige helsevesenet.

Det er oppholdets varighet som avgjør hva som anses for å være nødvendig behandling. Dette betyr at du vil ha rett til mer omfattende behandling dersom det er meningen at oppholdet ditt skal være langvarig.

Helsetrygdkortet gir deg rett til medisinsk behandling på samme vilkår som norske borgere. Dette betyr at du vil få dekket nødvendige utgifter til helsetjenester, og at du kan måtte betale en egenandel for behandlingen du mottar.

Helsetrygdkortet gir ikke rett til dekning av utgifter hvis du reiser til Norge for å få medisinsk behandling.

Dersom du blir syk og ikke har med deg helsetrygdkort, men du har rett til å få kortet, må du sjekke med hjemlandet ditt om du kan få utstedt en hasteblankett som beviser dine rettigheter.

Eksempel

Carmen er uheldig i slalåmbakken og brekker armen i løpet av ferien. Hun oppsøker legevakten, viser frem sitt europeiske helsetrygdkort, identifiserer seg med passet sitt og får behandling. Carmen betaler det samme i egenandel som en norsk borger ville ha gjort.

3

Hjemreise

Hjemreise dekkes ikke av Europeisk helsetrygdkort.

​For å være på den sikre siden bør du tegne en reiseforsikring før du drar på ferie.

Eksempel

Heldigvis trenger ikke Carmen å avbryte ferien på grunn av den brukne armen, men hadde hun måttet reise hjem, hadde dette ikke blitt dekket av helsetrygdkortet.

Innholdet er levert av Helfo

Sist oppdatert onsdag 10. mars 2021