Vitaminbjørner® fra Orkla

Vitaminbjørner® fra Orkla er multivitamin-tilskudd beregnet for barn og voksne. Inntak av inntil en boks kan ses an hjemme med enkle tiltak. Vitaminbjørner® kan virke avførende ved stort inntak på grunn av søtningsstoffer.

Vitaminbjørner som ligger på et hvitt bord dekket til frokost

Vitaminbjørner® fra Orkla

Vitaminbjørner® smaker godt og kan minne om godterier av utseende. Giftinformasjonen får jevnlig henvendelser om barn som har spist for mange. Heldigvis er det ikke nødvendig med legebesøk etter en enkelt større overdosering med dette vitamintilskuddet.

Vurderinger og råd nedenfor gjelder for:

  • Vitaminbjørner® Original (alle smaksvarianter)
  • Vitaminbjørner® D-vitamin
  • Vitaminbjørner® Kalsium & D-vitamin

Engangsuhell med inntak av for mange Vitaminbjørner®

Et enkelt stort inntak utgjør ingen fare for akutt forgiftning. Det er likevel viktig å gi kroppen tid til å bruke opp overskuddet av de fettløselige vitaminene som er inntatt. Barnet kan spise og drikke som vanlig, men bør unngå ekstra vitamintilskudd (inkludert tran) som inneholder A- og D-vitaminer fra 1-4 uker i etterkant, avhengig av antall bjørner som er spist.

  • Vurderinger og råd er gjeldende for barn fra 0 år og oppover.

Symptomer etter akutt enkeltinntak av Vitaminbjørner® fra Orkla

  • Akutt inntak av inntil en boks vil ikke gi forgiftningssymptomer fra vitaminer, inkludert A- eller D-vitamin.

  • Luftsmerter og diaré er svært vanlig etter større inntak, da Vitaminbjørner® inneholder kunstige søtningsstoffer som kan ha avførende effekt.

Behandling etter akutt enkeltinntak av Vitaminbjørner® fra Orkla 

  • Opphold av vitamintilskudd som inneholder A- og D-vitaminer er anbefalt i en periode som tilsvarer mengden inntatt. Det vil si at dersom barnet har spist 20 bjørner, bør oppholdet være på ca. 3 uker.

  • Opphold utover 1 måned er ikke nødvendig. Det vil si at dersom hele boksen er inntatt bør du ha et opphold av vitamintilskudd på 1 måned.

  • Ved kraftige eller langvarige symptomer fra mage og tarm kan det være aktuelt å kontakte lege.

Kronisk overforbruk

Fettløselige vitaminer som A- og D-vitaminer lagres i kroppen, og det er derfor viktig å ikke ta for mye av disse vitaminene. Problemet oppstår dersom du inntar større mengder over lengre tid.

  • Kontakt lege for vurdering ved høyt inntak over tid.

Andre produkter og produsenter av multivitamin-tilskudd

Det finnes flere aktører på markedet som tilbyr multivitaminer beregnet for barn og voksne. For vurdering av forgiftningsfare ved inntak av vitaminbjørner og mulitivitaminer som ikke er produsert av Orkla, følg lenken under eller kontakt Giftinformasjonen for vurdering.

Giftinformasjonen er tilgjengelig ved behov

22 59 13 00

Døgnåpen telefon

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Vitaminbjørner® fra Orkla. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 30. oktober 2023 [hentet søndag 21. april 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/legemiddelforgiftninger/vitaminbjorner/

Sist oppdatert mandag 30. oktober 2023